Dimineața ne-o începem cu micul dejun pe terasă hotelului. La masă ne servesc doi români foarte drăguți, ca de altfel întreg personalul hotelului. Ce poți să îți dorești mai mult decât o priveliște senzațională spre mare și un mic dejun copios?
După micul dejun începem să facem planurile pentru zilele următoare. Avem o hartă a insulei luată din recepție, câteva foi printate din Lonely Planet-ul de Grecia și mult chef de aventură. Cu harta în față, treaba nu pare simplă de loc. Asta pentru că sunt foarte multe plaje în jurul insulei, câteva mânăstiri, ruinele cetății Kastro, și orașul Skiatos. Așa că mergem în recepție și cerem ajuor. Mai mult decât drăguț și binevoitor, unul din angajații hotelului ne explică opțiunile, ne întreabă câte zile stăm și ce mijloc de transport avem. Patru zile rămase, și un ATV.
Apoi începe să ne explice. În partea de sud, dinspre est spre vest, pe malul mării merge drumul principal. De-a lungul lui sunt hotelurile și plajele cele mai accesibile turiștilor. Pe acest drum circulă un autobuz care merge de la plaja Koukounaris până în portul Skiatos. Pentru că avem ATV, putem să mergem în locuri mai puțin accesibile și să vedem locuri cu adevărat speciale.
Recomandarea zilei: Elias Bay, cu plajele Agistros și Mandraki. Ne recomanda însă un drum care trece prin mijlocul insulei, care oferă peisaje spectaculoase.
Ascultăm sfatul lui, ne urcăm pe ATV și plecăm în marea aventură. Din drumul principal, între stațiile 21 și 22, viram în dreaptă spre Elias Bay, pe un drum pietruit pe care suntem doar noi și miliardele de insecte care scârțâie în răcoarea copacilor.
Skiatos este dispusă pe dealuri și stânci care urcă direct din mare, ceea ce face ca terenul să fie terasat și multe hoteluri sunt așezate pe dealuri, oferind priveliști spectaculoase spre golfuri. Pe măsură ce urcăm, încep să se deschidă întâi în stânga, apoi în dreaptă peisaje minunate, cu păduri de pini și golfuri cu ape albasre.
Ajungem la Elias Bay, trecând prin pădurea Mandraki, care este protejată pentru frumusețea ei. Pe marginea drumului, din loc în loc sunt butoaie cu apa, care pot fi folosite în caz de incendiu, iar în cel mai înalt punct de pe drum este chiar o stație de pompieri. Ajungem într-un loc de unde avem două opțiuni: în stânga plaja Agithos, în dreapta Mandraki. Alegem să mergem în dreaptă, pentru că apa pare mai frumoasă și plajă mai puțin populată. Facem o baie, stăm puțin la soare, apoi ne mutăm pe plajă Mandraki, care are și o terasă unde se poate mânca. Peisajele sunt spectaculoase pe ambele plaje, apa incredibil de limpede, marea liniștită, iar faptul că nu sunt foarte mulți turiști, ne face să ne simțim și mai bine.
Plecăm cu greu spre seară, iar pe drum ne oprim și aruncăm o privire la câteva din plajele aflate pe drumul spre hotel, mai mult că să ne facem o părere. Majoritatea sunt foarte aglomerate și șezlong-urile sunt așezate unul lângă altul, la distanță foarte mică. Cea mai frumoasă pare Agia Eleni, și nici nu este foarte aglomerată pentru că accesul se face pe o cărare în piatră, care coboară printre pini până în golf.
Seara plecăm în Skiatos, să mâncăm și poate să mergem într-un club sau un bar. De la hotel până în Skiathos sunt cam șase kilometri, dar cu ATV-ul nu durează foarte mult. După ce ziua soarele a dogorit, seară briza mării scălda insulă în răcoare. Pe ATV e încă și mai răcoare, și mă bucur nespus că am luat cu noi o geacă, un hanorac și blugi.
Plănuisem să mergem la o tavernă recomandată în Lonely Planet, dar pe drum ne lăsăm ademeniți de peștele prospat promis de un domn cu părul alb, care ne invită să vedem terasa cu priveliște spre vechiul port. Nu trebuie să rămâneți, ne spune, doar să vedeți, pentru mâine, pentru altă zi. Priveliștea este într-adevăr minunată și noua ne este foame, așa că rămânem. Peștele este cu mult mai bun decât ne așteptasem, și ne bucurăm că am rămas. Când plecăm, ne uităm la numele terasei: Anemos. Cu siguranță un loc pe care l-am recomanda prietenilor.
Coborâm apoi spre port, să întrebăm care sunt opțiunile pentru excursii pe insula Skopelos, aflată în apropierea Skiatos-ului. Avem mai multe variante. Un nene care seamăn cu bunicul lui Poisedon, ne promite o excursie în jurul insulei, la vreo 10 de euro, cu o bărcuță de pe vremea în care o plimba pe bunica lui Poisedon. Avem deja câteva experiențe nefiricite cu excursiile de acest gen, una din Santorini, și alta de-a dreptul dezastruoasă din Croația, în care barcă era plină până la refuz de turiști, încât aveam senzația că suntem deportați și nu în plimbare. În fine, găsim o barcă ceva mai noua, prețul e de 15 euro și excursiile sunt lunea și miercurea. Ne decidem pentru miercuri.
Acum că am stabilit și excursia, plecăm să facem un tur al barurilor și cluburilor. Cel mai vestit bar din Skiatos este Rock&Roll, situat în portul vechi, un bar în aer liber, dispus pe scările care coboară în port. Mobilierul barului este format din perne și fotolii umplute cu puf și boabe, așezate pe scările ce coboară de la biserică spre port. Locul este plin aproape tot timpul, iar seara este un adevărat furnicar. Dacă ai senzația că nu sunt locuri libere, cu siguranță te va ajută unul dintre angajații care se ocupă de acest lucru. Ei știu în permanență pe unde sunt perne libere și o să te ajute să te strecori printre ceilalți clienți. Muzica și cocktailurile, atmosfera de vacanță sunt că un magnet pentru tineri care vin în acest loc pentru un warm-up inaite de a merge în club. Prețurile sunt destul de mari, un cocktail non-alcool este 10 eur, iar unul cu alcool este 12-13 euro. Totuși, locul este senzațional și merită încercat.
Tocmai când mă pregăteam să spun că admir grecoaicele pentru că păr a se simți bine fără să poarte tocuri de 10 cm, am avut parte de câteva reprezentații caraghioaso- comice, date de domnișoare care încercau să coboarele treptele din piatră de la Rock&Roll cu niște tocuri amețitoare. Cred totuși că erau turiste și nu știau excat ce le așteaptă. Sfat pentru amatoare: balerini sau sandale cu talpă joasă, că să va puteți plimba în voie și să dansați până dimineață. Întreagă insulă este în pantă, nu cred că o să găsiți distante mai mari de 100 de metri care să fie în linie dreaptă.
După un warm-ul la Rock&Roll am dat o tură pe stradă unde se găsesc cluburile, dar era prea devreme și încă nu apăruseră clienții. Din port, în stânga pornește o stradă care este plină de restaurante cochete și apoi se continuă cu cluburi în aer liber, dispuse unul lângă altul. Sper să revenim în una din seri ceva mai târziu, că să vedem cum e atmosferă. Ne întoarcem la hotel cu muzică de la Rock&Roll în minte, încălziți de un Royal Mojito Rock&Roll eu, și un Mojito fără alcool pilotul excursiei.
Am rămas impresionată de câteva restaurante pe lângă care am trecut în seara asta, foarte cochete și aranjate cu foarte mult bun gust. Nu am crezut că o inslatatie de brad pusă într-o damingeana poate da atât de multă strălucire și farmec. Iar mai multe damingene cu instalații de brad, suspendate în jurul unui restaurant, transformă locul într-o minune de lumini și reflexii.
Jurnal de vacanta – prima zi in Skiathos
Vă mulţumesc că aţi citit acest articol. Dacă vă place, vă aştept comentariile aici sau pe pagina de facebook.
Pentru detalii legate de vacanţe şi excursii in Skiathos şi nu numai, contactaţi DCS Travel.
Alexandra says
Arata foarte bine plaja