Undeva înainte de Crăciun, mi-am făcut lista de dorinte cu cărțile pe care speram să mi le aducă Moș Crăciun, și să le citesc în perioadă Sărbătorilor de iarnă.
Moș Crăciun și-a făcut temele, și a adus aprope tot ce am cerut. Unele cărți le-am citit imediat, altele sunt încă pe raft și așteaptă să fie citite.
În ordinea preferințelor, cărțile citite:
1. Irvin Shalom, Minciuni pe canapea – o carte care m-a ținut trează câteva seri la rând, o poveste captivantă în care destinele personajelor ajung să se intersecteze în mod curios. Captivantă din punct de vedere al întâmplărilor și conjuncturii de situații, cartea mi-a plăcut foarte mult pentru descrierile legate de gândurile și trăirile personajelor. Frici, temeri, speranțe sunt atent disecate și analizate, cu atenția unui psihanalist care încearcă să înțeleagă mintea omenească. Surprinzător este faptul că psihanalistul poate ajunge să fie tras pe sfoară de o pacientă, fără să bănuiască că aceasta minte cu scopul de a se răzbuna.
2. Francis Scott Fitzgerald, Marele Gatsby – O poveste de dragoste din anii 20, în care drama, romantismul sunt puse într-un decor american New-Yorkez: Manhatan şi Queens. Descrierile foarte vizuale ale caselor, ținutele personajelor și hobby-urilor acestora, cu siguranță, reușesc să surprindă foarte bine imaginea anilor 20′. Numai după câteva pagini, ajungi să îți dorești să fii invitat măcar o data la una din fabuloasele petreceri date de Marele Gatsby.
3. Eric Emmanuel Scmitt – Cea mai frumoasa carte din lume – O colecție de 8 povestiri, cu opt femei, opt destine cu iubirile, împlinirile și deziluziile lor. O carte ușoară, pentru o după-amiază ploioasă, lângă un ceai cald. Opt povestiri interesante, în care sfârșitul reușește să răstoarne impresia pe care ți-ai creat-o la primele rânduri. Este impresionantă povestea femeii care vede în permanență în casă o bătrână de care se teme.
4. Amos Oz, Sa cunosti o femeie – povestea unui agent din serviciile secrete israeliene, care după moartea soției încearcă să se apropie de fiică să, să reconstituie și să înțeleagă aspecte ale unei vieți conjugale din care a fost mereu absent. O carte în care nu acțiunea este pe primul plan, ci amintirile, care compun puzzle-ul vieții celor doi. Amos Oz cu siguranță este unul din cei mai interesanți autori pe care i-am descoperit în ultima vreme, așa că acum pe lista mea de lecturi viitoare se află Cutia neagra şi Poveste despre dragoste si intuneric.
5. Nina Garcia, Totul despre stil. Fashion, lifestyle, glamour. Cum să te îmbraci în avion, cum să te îmbraci la o nuntă, la prima întâlnire cu părinții iubitului, la un interviu, la un cocktail, sau care sunt cele mai logevive piese vestimentare, în ce să investești că să arăți bine în orice situație – sunt doar câteva din subiectele pe care le abordează cartea. Cartea reprezintă un punct bun de plecare în alcătuirea și structurarea unei garderobe, mai ales dacă ai mereu impresia că nu ai cu ce să te îmbraci, deși faci shopping mereu.
Deși nu am reușit să citesc toate cărțile primite de Crăciun, au apărut pe lista mea de lectură alte titluri anul acesta:
1. Aurora Liiceanu, Patru femei, patru povesti – patru lecții de viață, patru modele de femei puternice care au reușit să devină cunoscute datorită talentului lor. Patru povești, patru exemple despre muncă și talent, despre succes și pasiune pentru ceea ce faci. Mi-au plăcut foarte mult poveștile despre Coco Chanel și Lee Miller.
2. Jurnalul Oanei Pellea – cu siguranță cartea mea de suflet anul acesta, o carte căreia i-am dedicat articol, acum ceva vreme. Jurnalul Oanei Pellea m-a găsit într -un moment în care mă chinuiau nostalgii despre locuri și oameni. Mi-a făcut bine să descopăr o expresie a unor lucruri pe care le trăiam.
3. Maria Duenas, Iubirile croitoresei – un roman pasionant, în care dragostea se împletește cu războiul și spionajul, în valuri de mătase și satin, cusute cu fire strălucitoare. Pe lângă întâmplările palpitante, m-a surprins bogăția detaliilor folosite în descrieri, închideam ochii și vedeam străzile din Tetuan, simțeam mirosul mahalelor Marocului și auzeam zgomotul străduțelor mici și aglomerate. De când am cumpărat cartea, a fost mereu împrumutată prietenelor, și toate au ajuns la concluzia că etse mai mult decât o lectură captivantă.
4. Ileana Principesa de Romania, Traiesc din nou – recunosc că înainte de citirea acestei cărţi nu ştiam foarte multe lucruri despre Familia Regală a României. Cartea este o lecţie de istorie scrisă cu emoţie, din care răzbat cu putere dragostea pentru România şi devotamentul pentru ţară. Soră medicală în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Principesa Ileana îşi împarte energia şi dragostea între familie şi răniţii de pe front, găsind pentru fiecare o vorbă bună, sau făcând mici bucurii, cum ar fi scrierea unei scrisori către familiile soldaţilor. Cartea mi-a deschis curiozitatea pentru istoria Familiei Regale, aşa că următoarea carte citită a fost despre viata Reginei Maria.
Deși mai am câteva cărți necitite pe noptieră, mă gândesc să îmi reiniesc bibliotecă cu câteva titluri noi, mai ales că am văzut că pe elefant.ro au reduceri de până la 40%, iar pentru comenzile de peste 85 RON, livrarea este gratuită .Am mai comandat de câteva ori de la ei, comandă a venit foarte repede și m-a scutit de drumuri prin mai multe librării.
Așa că aștept sugetiile voastre, ce ați mai citit, ce v-a plăcut, de ce și ce aveți pe lista de lectură pentru perioadă următoare
Leave a Reply