Din categoria: ce poti face intr-un weekend ploios in Bucuresti, va prezint lectia de sushi de la Scoala Japoneza.
Pentru ca la sarmale si zacusca nu avem nici o sansa sa ajungem vreodata mari maestre, m-am hotarat impreuna cu doua prietene sa invatam sa facem sushi. Macar in acest domeniu nu sunt asa de multi priceputi in Romania, si ca daca dai gres, macar ai o scuza : nu am avut ingredientele potrivite.
Si iata cum intr-o sambata dimineata ne-am trezit, am reusit sa ne dam jos din pat in ciuda vremii mohorate de afara si ne-am dus la scoala japoneza sa facem sushi.
Treaba asta cu sushi, pe cat e de simpla pe atat e de complicata. Adica toata filosofia sta in fiertul orezului, etapa pe care daca o faci cum trebuie, succesul e garantat. Se ia orezul, se spala de 10 ori, in 10 ape, in timp ce se framanta bine, pana devine alb. E bine sa nu fiti nervosi, puteti incerca sa vorbiti si sa cantati, ca sa nu stresati orezul (glumesc, don’t belive everything I say).
Apoi se pune la fiert. Puneti in cratita cantitati egale de orez si apa. Puneti oala pe aragaz la foc mare, si cand incepe sa fiarba apa, dati focul la mic si mai lasati sa fiarba pana scade apa. Nu amestecati ca stricati feng-shuiul). Orice tentativa de amestecare a orezului va duce la faramarea bobului, ceea ce nu ne dorim sa se intample.
Dupa ce s-a fiert, rasturnati orezul intr-un vas de lemn care seamana cu un fund de butoi (Sau intr-un castron de plastic). Acum trebuie racit orezul, fara sa amestecati. Apoi turnati otet din mere amestecat cu putin zahar si sare. Lasati apoi orezul sa se raceasca.
De aici totul e foarte simplu. Pe o bucata de bambus (ca cele pe care se pun farfuriile pe masa) asezati o foaie de alge pentru sushi. Pe ea puneti orezul, lasand cate un cm la fiecare capat. Pe orez asezati dupa gust : surimi si castraveti, somon si avocado, ton sau alte tipuri de peste.
Rulati cu grija, presati si apoi taiati ruloul de sushi in bucatele. Nu uitati de sos de soia, wasabi si ginger.
Cursul a durat aproape doua ore, am invatat sa facem si supa miso, tempura (legume prajite) si omleta japoneza, dar pe mine m-a incantat cel mai tare sushi. Ne-am distrat copios impreuna cu ceilalti participanti de eforturile noastre, dar cel mai mult ne-am amuzat de explicatiile in japoneza ale doamnei profesoare. (fiti pe pace, am avut translator).
Ora de curs a costat 60 de Ron de participant, inclusiv matarialele de lucru. La sfarsit ne-am luat acasa capodoperele.
Pozele, asa cum v-ati obisnuit, sunt meritul Veronicai, ea fiind si cea care a aflat de acest curs.
Spor la gatit!
Leave a Reply