Acum cateva saptamani scriam despre magazinele si site-urile care ofera haine de gravida, dar probabil veti constata ca multe din hainele pe care le aveti in garderoba puteti sa le purtati pe perioada sarcinii, macar in primele doua trimestre. Astazi o sa va impartasesc din experienta mea din punct de vedere vestimentar, si cum am ales eu sa imi construiesc garderoba pe perioada sarcinii.
In primul trimestru lucrurile sunt simple. Vei putea sa porti aceleasi haine ca inainte, poate doar vei simti nevoia sa eviti croielile foarte stramte. De exemplu eu nu am mai putut sa port pulovere pe gat, pentru ca simteam ca ma asfixiez.
Din trimetrul doi apare nevoia de a purta haine lejere, croieli fluide, tesaturi moi. In prima faza (lunile 4-5) nu va fi neaparat nevoie sa cumperi haine da gravida, ci o sa te poti imbraca de la aceleasi magazine, dar sa alegi haine cu o marime mai mari.
Totusi, am remarcat ca inceput sa am anumite preferinte:
– Rochia parte peste parte (sau rochia capotel cum am numit-o eu) – este lejera, nu are cusaturi fixe, croiala simpla flateaza orice silueta, iar atentia este atrasa asupra decolteului, care este oricum un punct forte al femeilor gravide
– Rochiile drepte, fara cusaturi in talie, fara cordoane sau centuri
– Cardiganele lungi – purtate peste orice – alungesc silueta si dau o nota sic, chiar unei tinute simple formata din jeansi si tricou alb.
– Sacourile – pentru tinutele office sacourile sunt salvarea femeilor gravide. Evident ca nu le mai poti incheia la nasturi, dar dau o nota eleganta si serioasa oricarei tinute. Purtat peste o rochita simpla, cu balerini sau peste cu o fusta si un maieu simplu, poate face minuni.
– Pantalonii. La capitolul asta nu pot sa spun ca m-am descurcat foarte bine. Mi-am cumparat o pereche de pantaloni speciali de gravida, cu marsupiu, dar nu prea m-am simtit foarte bine in ei. Indiferent ce faceam, marsupiul aluneca spre solduri si dadea si impresia ca burta este mult mai mare decat in realitate.
Principiul de baza al tinutelor pentru gravide este: comod si lejer; haine simple, care pot fi usor combinate intre ele, fara prea multi nasturi, fermoare, capse.
Punctul forte raman accesoriile, care pot face minuni pentru tinutele simple pentru ca dau de feminitate, stralucire si culoare. Sarcina e un motiv de bucurie, aproape toate femeile stralucesc la propriu, asa ca nu trebuie sa renuntati la cochetarie.
In ceea ce priveste incaltarile, dupa luna a patra am ales sa port doar balerini sau pantofi cu tocuri foarte joase – oricat de mult mi-ar placea tocurile, trebuie sa recunosc ca a devenit mai greu sa imi tin echilibrul si sa ma deplasez pe tocuri de 12. Asa ca am ales varianta balerini colorati, draguti si comozi.
Despre trimestrul al treilea momentan pot sa va vorbesc doar din experienta prietenelor mele. Rochiile sunt in topul preferintelor pentru ca sunt usor de imbracat, iar principiul de baza este tot comoditatea.
Ce sa nu purtati in timpul sarcinii?
- Hainele sotului, sau ale unei rude mai corpolente – oricat de mare creste burtica, la umeri veti ramane aproximativ la fel, iar o haina mare o sa va faca sa pareti si mai mari, sau sa pareti imbracati de capatat.
- Rochii care inca va mai vin in circumferinta, dar care se ridica periculos de mult pe burtica, si raman foarte scurte in fata.
Voi ce tinute preferati, sau ati preferat in timpul sarcinii? Recomandari pentru alte viitoare mamici?
Leave a Reply