Weekendul acesta, au început promoțiile la haine, încălțăminte și accesorii. Tentația este mare, capcane sunt la tot pasul, și când vezi etichetele care anunță discounturi, e greu să rămâi rațională și obiectivă.
Despre ce merită și ce nu merită să cumperi la reduceri am mai scris, de data aceasta m-am gândit să scriu despre cum ar trebui planificat bugetul de shopping, pentru a nu te trezi la finalul zilei cu cardul sau portofelul gol și cu o sacoșa de tricouri albe.
Socoteala trebuie făcută de acasă. Știi ce ai în dulap, așa că trebuie să identifici care sunt articolele de care ai nevoie ca să completezi golurile. De exemplu: ai multe bluze colorate, pe care nu știi cu ce altceva să le porți în afară de o pereche de jeanși? Poate ar fi cazul să cauți o fustă albă sau crem, cu care să poți asorta ușor mai multe bluze.
Fă o lista cu ceea ce ai văzut în timpul sezonului în magazine și care ți s-a părut prea scump ca să plătești prețul întreg. Scrie pe foaie prețul pe care îl avea produsul înainte de reduceri și cât ai fi dispusă să plătești pe el. Când ajungi în magazin, compară lista pe care o ai cu ceea ce ai scris tu pe foaie. Dacă diferența este foarte mare (reducerea este mult mai mică decât ai sperat), mai gândește-te dacă merită cu adevărat. Nu uita să faci o poză cu telefonul, ca să nu ai nici o scuză de genul “am uitat lista acasa” sau “am pierdut lista în hățișul de mărunțișuri din geanta”.
Înainte de a pleca de acasă, fă o lista cu toate articolele pe care ți le dorești, prețul estimativ pe care speri să îl găsești la reduceri, și vezi la ce sumă ajungi. Dacă totalul este prea mare, împarte lista în două părți: articole pe care ți le dorești foarte mult, și articole pe care ți le dorești, dar poți să trăiești fără să le achiziționezi acum. Odată ajunsă în magazine, concentrează-te pe căutarea articolelor din prima categorie.
Ține evidența pe parcursul zilei câți bani ai cheltuit. Cumpărând articole a căror preț individual pare mic, poți ajunge în situația în care ai cheltuit aprope tot bugetul pe care ți l-ai alocat pe nimicuri fără valoare, cum ar fi tricouri albe a câte 20 – 50 lei bucata, cercei și alte mărunțișuri. Constați astfel că nu ai cumpărat nimic de pe lista, și ajungi la o sumă totală cu care ai fi putut să îți cumperi o geantă de piele sau o pereche de sandale fabuloase. Nu prea te mai încânta acum sacoșa de tricouri adunată din 5 magazine, nu-i așa?
Cea mai grea parte este să reziști tentațiilor care pot apărea pe parcurs: o bluză incredibil de frumoasă, la fel cu cea pe care ai văzut-o pe un blog, o rochie perfectă pentru o perecere de vară, sau cine știe ce accesorii fantastice pe care nu ai visat niciodată ca ți le porți permite.
Știi cum se întâmplă: inima începe să îți bată cu putere, simți adrenalina cum curge prin vene, ți se incetoșează privirea, nu mai poți să gândești obiectiv și nu poți să te gândești decât cum o să fii tu o aparitie ravisantă la o petrecere la care nici măcar nu ai fost invitată sau la o nuntă care nici măcar nu a fost planificată. Ei bine, e cazul să tragi aer adânc în piept și să scoți lista cu notițe pe care ai făcut-o acasă. Citește din nou toate articolele de care ai absolută nevoie și verifică cât buget disponibil ți-a mai rămas. Acum gândește-te repede la ce articol de pe lista ta ar trebui să renunți ca să poți să îți cumperi comoara prețioasă care ți-a ieșit în cale.
Și cel mai important: roagă vânzătoarea să îți țină produsul pentru jumătate de oră și ieși din magazin. Odată ieșită din rază de acțiune a tentației, o să îți fie mai ușor să gandești rațional. Dacă în jumătate de oră concluzionezi că ai neapărată nevoie de articolul respectiv și ai găsit altceva pe lista la care poți să renunți, atunci e ok să te întorci și să îl achiziționezi.
Știu că e greu, nici eu nu reușesc să mă abțin de fiecare dată, și eu am derapaje, dar e mult mai ușor să țin lucrurile sub control atunci când merg singură la cumpărături. De ce? Pot să ies din magazine atunci când decid eu, singura părere pe care o aud este a mea, nu este nimeni cu mine care să mă complimenteze că arăt bine în cine știe ce chestie, sau să mă încurajeze că nu costă așa de mult.
Care sunt strategiile voastre de shopping la reduceri? Cumpărați tot ce vă iese în cale și care are prețul ceva mai mic decât inițial, sau plecați de acasă cu o listă bine făcută cu articole de care aveți nevoie?
Leave a Reply