Buna dimineata, dragilor!
Astazi nu o sa va povestesc despre moda, despre reduceri si tendinte, ci despre carti. Imi place foarte mult sa citesc, si chiar daca uneori nu reusesc sa citesc atat de mult pe cat as vrea, atunci cand pun mana pe carte o buna nu ma las pana nu o termin. Cum vremea a fost foarte rece in ultimele saptamani, am redescoperit bucuria de a citi, si de a lenevi in pat cu o carte in mana, atunci cand Mark dormea mai mult sau cand se juca Lucian cu el, asa ca intre baieti.
De cand am descoperit ebookurile si cititul pe sau tableta, citesc mai mult si mai repede. Avantaje: ebookurile sunt mai ieftine decat cartile, nu ocupa loc in biblioteca, cand plec in vacanta pot sa imi iau mai multe carti cu mine fara sa imi fie teama ca am prea mult de carat, pot sa citesc seara in camera in care doarme Mark fara sa aprind lumina. Dezavantaje: nu gasesc toate cartile pe care as vrea sa le citesc in format ebook, nu pot sa le imprumut prietenilor decat daca imprumut tableta pe care le-am descarcat.
In ultimul an am citit cateva carti care chiar mi-au placut, si vreau sa impartasesc cu voi impresii despre acestea.
- . O poveste despre patru persoane foare diferite care ajung sa locuiasca impreuna si sa lege o prietenie frumoasa si armonioasa. Povestea de dragoste care se leaga intre Camille si Franck, nascuta din antipatia reciproca pe care cei doi o simt la inceput, este subiectul principal, dar in jurul povestii lor se adauga personaje si situatii foarte frumos conturate. Este o carte pe care am citit-o pe nerasuflate, iar pe langa povestea spusa foarte frumos, mi-a placut imaginea Parisului contemporan care serveste drept decor pentru actiunea romanului.
- . In ultimii ani am citit multa literatura romaneasca contemporana, si pana acum Dan Lungu ramane autorul meu favorit. Cum sa uiti o femeie a fost prima carte a sa pe care am citit-o, si cartea care mi-a placut cel mai mult pana acum. Este o poveste a unei relatii care s-a terminat, reconstituita din amintirile iubitului, atunci cand descopera ca iubita l-a parasit. Este o carte carte care m-a cucerit prin descrierile foarte vii a unor episoade banale. O fata mananca o inghetata la cornet, dar scena este descrisa atata de bine, incat este imposibil sa nu vizualizezi cu ochii mintii, sau sa iti aduci aminte de un moment in care ai mancat o inghetata la cornet de la dozator.
- . Dupa ce l-am descoperit pe Dan Lungu, am vrut sa citesc cat mai mult din ceea ce a scris, asa ca am continuat cu: Sunt o Baba comunista, In iad toate becurile sunt arse, si vor mai urma Baieti de gasca si Proza cu amanuntul. Sunt o baba comunista este un roman care m-a amuzat extrem de tare. O poveste foarte haioasa, plina de scene extrem de autentice din perioada comunista, si din traiul de zi cu zi al romanilor. Dan Lungu reuseste sa creeze o imagine foarte reala a vietii de zi cu zi, si tocmai asta imi place la romanele sale: nu ai cum sa nu te regasesti macar in cateva pasaje, nu ai cum sa nu iti aduci aminte de ceva din copilarie, de un moment din trecut, ca si cum ai avea un deja-vu, sau ca si cum ar povesti o secventa din viata ta.
- si . Doua povesti afgane, foarte diferite, dar care au cativa numitori comuni. Sunt doua romane palpitante, care m-au tinut cu sufletul la gura, iar dincolo de povestile excelent redate, sunt descrise evenimente care au marcat istoria Afganistanului din ultimii ani. Vanatorii de zmeie este o poveste despre prietenie si tradare, iar Splendida cetate a celor 1000 de sori este o poveste de dragoste neimplinita, dar si o lectie de viata despre doua femei care ajung sa se imprieteneasca si sa se ajute reciproc pentru a scapa de teroare.
- . Este o poveste extrem de trista, a unei fetite evreice care a fost izgonita impreuna cu familia sa din Paris in 1942. Povestea ei este descoperita in 2002 de o jurnalista americana, stabilita la Paris si trebuie sa scrie un articol despre razia de la Vel’ d’Hiv, cu ocazia comemorarii a saizeci de ani de la acest eveniment de trista amintire in istoria Frantei. Povestea este impresionanta, iar autoarea reuseste sa descrie foarte bine un moment tulburator din istoria Frantei aflata sub ocupatie. Am citit acest roman la cateva luni dupa ce am devenit mama, si m-a emotionat extrem de profund si am plans de nenumarate ori in timp ce l-am citit.
- – am inceput sa o citesc acum doua zile, si am parcurs pana acum aproape jumatate. Dincolo de continutul foarte explicit in materie de aventuri ale tanarului Andrei, baiatul asta chiar scrie bine si stie sa spuna o poveste. Titlul se repeta ca un laitmotiv al cartii la finalul fiecarui capitol, dar cu toate astea, pana la pagina la care am ajuns eu, Ramona nu a dat inca curs indemnului autorului. Cel putin nu la propriu. Povestea este amuzanta, si cartea ar putea deveni un ghid sau un indrumar pentru tinerii curiosi si neinitiati in tainele amorului. Desi sunt moldoveanca, am ajuns doar o data pana acum la Suceava, intr-o excursie in clasa a 4-a, asa ca citind cartea nu pot sa ma minunez de viata exotica a sucevenilor. Nu m-ar mira ca in urmatorii ani sa creasca numarul turistilor in Suceava, atrasi de viata de noapte si de fetele emancipate.
- Din categoria alte lecturi bune, dar nu extraordinare, pot sa amintesc: Amstredam – Ian McEwan, Kate Morton – Casa de la Riverton, Helene Gremillon- Confidentul, Haruki Murakami La capatul lumii si in tara aspra a minunilor.
Dragilor, asta a fost lista mea de lecturi din ultima vreme, la care se adauga carti de parenting si de business, dar despre acestea poate discutam cu alta ocazia. Voi ce ati citit interesant in ultima vreme? Astept cu drag, recomandarile vostre.
Teodora says
Si eu citesc pe tableta, dar unele carti le-am cumparat si in format fizic dupa ce le-am citit in format electronic. Am simtit nevoia sa cumpar cartile lui Khaled Hosseini pentru ca mi-au placut enorm de mult.
Anca says
Se pare ca avem aceleasi gusturi in materie de lectura. Ce ai mai citit si ti-a placut? Poate ma inspir si eu din lista ta.
Teodora says
True, true…am citit si cele doua carti ale lui Dan Lungu. Alte cateva titluri pe care le-am gasit in contul de pe elefant sunt: Soseaua Catelu 42, Bastarda Istanbulului, Barbatii de pe canapeaua mea, Povesti adevarate despre sex, dragoste si terapie, O vara fara barbati, De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda, Prea multa fericire. Ah, tot in format electronic am citit si umbrele lui Grey si bine am facut ca nu am dat banii pe editia tiparita 😀
Cea mai recenta recomandare primita este in legatura cu cartile lui Kate Morton si am vazut ca Gradina uitata si Pazitoarea tainei se gasesc in format electronic.