Organizarea și planificarea nu sunt punctele noastre forte ca și părinți. Așă că ne-am trezit săptămâna trecută că am vrea să plecăm în vacanță, dar nu știm unde, am vrea să îl luăm și pe Mark, dar nu suntem foarte siguri, și dacă totuși ne hotărâm să plecăm avem nevoie de pașaport pentru copil, care ce să vezi, nu se eliberează peste noapte!
Dă-i repede și cauta online, unde se face, cât costă, ce acte avem nevoie, care e programul și ce trebuie să facem ca să rezolvăm cât mai repede. Măcar la capitolul mobilizare stă bine și ne punem în mișcare rapid în situații de urgență!
A doua zi eram la coadă la pașapoarte, și cam 45 de minute (maxim o oră) aveam actele depuse. Am fi putut rezolva totul mult mai ușor si cu agitatie mai puțină, dacă ne organizam un pic, dar ca sa nu pățiți ca noi, m-am gândit să împartășesc cu voi ce am aflat:
Acte necesare:
- certificat naștere copil
- actele de identitate ale părintilor (ambii parinti trebuie să fie prezenți)
- pasaportul anterior al minoului daca exista
- dovada achitării taxelor de pasaport (236 RON costul pașaportului și 22 taxa eliberare pașaport). Noi am platit prin irament bancar, detalii aici
- Procură specială și declarație de la unul din părinți, dacă doar unul din părinți însoțește minorul la depunerea actelor. Pentru cazuri speciale, aici gasiți întreaga listă de acte necesare.
În București sunt mai multe centre de primire a actelor, dintre care la două se pot face programări online, și anume la cel din Pipera și la cel din Piața Amzei. Dar cum trebuie să fii organizat și să faci rezervarea online cu 3 zile înainte, am sărit peste această etapă.
Așă că vineri dimineață (nu foarte dimineață, că nu prea ne iese schema cu trezit toată familia la timp, îmbrăcat și scos pe ușă într-un interval rezonabil) am plecat spre cel mai apropiat centru de depunere a actelor, adică cel de la Sector 3. Acolo nu mergea sistemul, și curtea era plină de oameni care așteptau să repornească. Aveam două variante: să așteptăm și noi, sau să încercăm în altă parte. Cum nici partea cu statul cuminți la coadă nu ne caracterizează, am plecat la sediul din Amzei.
Acolo erau două cozi: una pentru cei care aveau programări, una pentru cei ca noi, veniți la noroc. Ne-am așezat la coadă, și am fost plăcut surprinși să constatăm următoarele lucruri:
- angajații de la primiri pașapoarte erau extrem de bine organizați și de amabili
- programările se respectă: ai programare la 10.20, intri la 10.20
- între programări, primeau cereri de la cei care stăteau la coada obișnuită, și prioritate aveau copiii
- copilul cel mai mic intră primul
Am avut un foarte mare noroc, și în maxim o oră am terminat toată treaba, din care 10 minute a durat depunerea actelor și maimuțăreala ca să îl facem pe Mark să se uite la cameră.
Toată experiența mi-a lăsat un sentiment foarte plăcut, că uite că se poate și în România, și că există funcționari publici care își fac treaba frumos, cu plăcere și cu mult respect pentru cei cu care lucrează. Acum nu vă sfătuiesc să mergeți ca noi fără programare. Dacă nu vreți pașaportul peste noapte ca noi, mai bine vă faceți programare și terminați in 10 -15 minute fără bătăi de cap și stat la cozi.
Nu știu cum se desfășoară în alte orașe din țară, am văzut că programări online se pot face și în: Iași, Cluj și Vaslui. Vacanțe plăcute și pline de soare!!!
CristinaB says
Articolul acesta informativ a picat tocmai la fix, intrucat si noi ne regasim in situatia descrisa de tine ! Asadar, iti multumesc ca ne-ai impartasit experienta voastra! Va doresc o vacanta minunata !
Anca says
Super! ma bucur ca este util, exact in speranta asta l-am scris, ca sa ajut pe cei care au nevoie de informatii utile 🙂
CristinaB says
Anca, ai putea sa ne spui si in cat timp a fost gata pasaportul?
Anca says
Am depus actele pe 22 iulie si il ridicam pe 5 august. cam 2 saptamani. Exista si varianta pasaport in regim de urgenta, dar nu stiu sa iti spun care sunt taxele si cum se desfasoara procesul.
CristinaB says
Multumesc mult pentru raspuns!
Anca says
cu drag!