Oricine își poate face un site, un blog, sau un grup pe internet, pe o anumită temă și cu un titlu atractiv, fără ca să îi fie verificată competența sau autoritatea de a scrie despre un anumit domeniu. Orice poate scrie sfaturi despre orice, dar una este să dai sfaturi despre cum să faci un cozonac pufos și alta este să dai sfaturi medicale.
Observ în ultima vreme că numărul grupurilor de pe facebook adresate mămicilor este în continuă creștere, și asta nu este un lucru rău. Ca proaspătă mămică ai nevoie să vorbești cu alte mămici care să te înțeleagă, mai ceri un sfat despre cele mai ieftine scutece, mai întrebi când intră indemnizația de naștere sau ce mai gătesc alte mămici. Din păcate, sfaturile și părerile nu se opresc doar aici, și mereu văd discuții legate de boli, tratamente, medicamente și vaccinuri.
Acest aspect devine îngrijorător atunci când mamele întreabă de tratamente pentru copiii lor, majoritatea bebeluși sau până în vârsta de 3 ani. Și mai îngrijorător, este că celelalte mămici sar cu sfaturi din experiența lor, sau din auzite. Singurul sfat acceptabil, după părerea mea, la o astfel de întrebare ar trebui să fie: “Consultă un specialist. Sună un medic.”
Nu pot să îmi dau seama cum unii părinți stau cu copilul cu febră câte trei zile fără să îl ducă la medic, în schimb postează pe grupuri, cu frecvența cu care ar trebui să îi aplice copilului comprese reci sau să îi administreze un tratament.
Nu înțeleg cum îi poate trece unei mame prin cap, atunci când are o problemă cu copilul, să posteze o poză cu bubițe și iritații pe un grup pe facebook și să ceară sfatul unor necunoscuți care nu au nici o pregătire medicală și să aștepte un miracol salvator. Mie mi se pare normal să pui mâna pe telefon și să suni pediatrul copilului, să îi trimiți lui o poză pe what’s up sau să te urci în mașină și să te duci la spital.
De ce este periculos să cerem și să căutăm sfaturi medicale pe internet?
- sunt multe boli care debutează cu aceleași simptome
- simptomele pot avea o altă cauză ascunsă, mai gravă
- copilul poate avea intoleranțe la anumite medicamente, despre care nu știm
- copilul poate avea alergii la anumite substanțe
- dozele de tratament se calculează în funcție de mai mulți factori: cum ar fi vârsta copilului și numărul de kilograme, dacă a mai luat medicamente, etc.
Un copil este un omuleț de câteva kilograme, corpul lui este micuț și fragil, un tratament nu se incearca ca o hainuta noua, este important sa existe un plan de tratament gandit de un specialist.
Acum sunt foarte căutate tratamentele naturiste, homeopate, și înțeleg perfect dorința unor părinți de a nu-și îndopa copiii cu antibiotice de la primul stănut. Dar și tratamentele naturiste trebuie prescrise de un medic care a studiat medicina homeopată, nu de o tanti care postează pe internet sfaturi despre cataplasme cu căpșuni măcinate și împachetări cu nămol pentru orice boală.
Dacă alții nu sunt responsabili, haideți să fim noi responsabili pentru ei, și atunci când vedeți astfel de discuții pe grupuri și forumuri, în special legate de copii, sugerați-le să întrebe un medic.
Ioana says
Un pic documentare in plus nu ar fi stricat – se fac studii clinice pe copii! Pacientii din studii NU sunt cobai!
Anca says
Am vrut sa subliniez faptul ca nu e bine sa testam acasa rezistenta copilului la un tratament recomandat de cineva neavizat de pe internet. Voi reformula, ca sa nu mai sune asa dramatic. Multumesc!