A trecut un an de cand am ales antreprenoriatul în locul statutului de agajat și cunosc din ce în ce mai multe femei care aleg să facă acest pas după ce devin mame. Motivul principal îl reprezintă flexibilitatea pe care o pot obține și faptul că uneori pot să își organizeze programul așa cum își doresc. Spun uneori, pentru că antreprenoriatul vine cu o mare listă de responsabilități pe care trebuie să ți le asumi, și uneori chiar ești mai legat decât atunci cand ești angajat.
Din punctul meu de vedere avantajele antreprenoriatului sunt mult mai numeroase decât cele ale lucratului într-o companie, dar există și mici excepții.
- Atunci cand ești salariat, uneori îți poti permite luxul de a îți lua liber fix atunci când ai nevoie și un coleg să îți țină locul.
- Salariul vine chiar și în lunile în care nu ai tras tocmai din greu.
- Nu trebuie să îți faci griji că firma la care lucrezi are luni în care căștigă mai bine și altele în care merge mai greu. Ca antreprenor trebuie să te asiguri că îți acoperi cheltuielile pe tot anul, chiar daca ai o activitate cu vârfuri sezoniere.
Nu vreau să vă descurajez dacă v-ați gandit să incercati antreprenoriatul, dar iată câteva mici detalii pe care e bine să le aveti în vedere:
- Primul pas – un calcul bine făcut. Inainte de a începe orice, e bine să vă faceti câteva calcule, cât mai realiste. Vreți să vindeți limonadă? Cât costă lămâile, zahărul, menta, gheața, paharele, paiele, storcătorul de fructe etc? Care este prețul pentru un pahar de limonadă? Scădeți taxele și impozitele și vedeți cu cât rămâneți la final. Câte pahare de limonadă trebuie să vindeți într-o lună ca să vă acoperiți costurile? Dar să rămâneți cu un venit decent?
- Planul de business – orice business trebuie să aibă un plan de afaceri pe termen scurt, mediu și lung. Ex: pe termen scurt -să vând 10 pahare/zi. Pe termen mediu – să am 2 angajați care vând limonadă în 2 puncte centrale ale orașului – 50 de pahare/zi fiecare. Pe termen lung – 10 angajați care vând limonadă în tonete ambulante – 100 pahare/zi. Planul de afaceri trebuie să includă obiective clare, măsurabile, cu deadline-uri clare.
- Un contabil bun. Legile se schimbă atât de repede și numărul declarațiilor și documentelor este atât de mare, încât nu ați mai avea timp să faceți limonadă daca v-ați apuca să țineți contabilitatea. Plătiți un contabil care știe exact ce să faca, astfel puteti să vă focusați pe clienți și pe business.
- Planul de back-up – nu toate businessurile reușesc, de asta e bine să știi cand să renunți. Cât timp ți-ai propus pentru realizarea planului, și ce faci dacă nu ai atins obiectivele?
- Contracte ferme. Am auzit mereu oameni povestind că ar vrea să faca ceva, că au un prieten care are un vecin, al carui naș știe pe cineva. Până când nu aveți un contract semnat, cu termene clare, totul e doar vis. Nu vă bazați pe vorbe goale, ci căutați lucruri concrete.
Ar mai fi multe de spus despre antreprenoriat, dar important este să nu uitați că antreprenoriatul cere seriozitate. Atunci când tu ești și șef și angajat, trebuie să fii de două ori mai serios, odată să îți setezi sarcini și obiective, și apoi să le execuți.
Partea frumoasă este cea legată de satisfacții, și de multe ori acestea nu vin neapărat din partea materială, ci din mulțumirile și aprecierile pe care le primești de la clienți. Atunci când un client mulțumit se întoarce să mai cumpere de la tine, sau când recomandă și unui prieten produsele sau serviciile tale, știi că ești pe drumul cel bun.
Tinuta: Bluza Zara
Fusta Etic
Sandale Little Mistress
Colier si geanta Parfois
Credit foto: Artistic Foto