Îmi place să merg la shopping, și fac asta cu plăcere ori de câte ori am ocazia: pentru mine, pentru cei dragi, cadouri pentru prieteni, orice prilej e binevenit. Cunosc bine aproape toate mall-urile din București, dar și multe showroomuri și butique-uri cochete de designeri, știu unde să parchez ca să ajung repede la magazinele din centrul orașului, și sunt la curent aproape cu toate reducerile. Sunt câteva lucruri care însă îmi displac, și mă fac uneori să nu îmi mai doresc să revin în anumite magazine. Iată care sunt:
1.Oglinzile care deformează
Mi s-a întâmplat de câteva ori să constat atunci când am ajuns în cabina de proba, că silueta mea arată altfel în oglinda lor decât în oglinzile de acasă. Silueta mea părea mai lungă, talia și coapsele mai subțiri. Cred ca este o strategie de vânzări, prin care femeile să vadă în oglindă o imagine mai zveltă, să creadă că arată mai bine datorită hainelor și astfel să cumpere.
Eu m-am simțit păcălită când am intrat într-un astfel de magazin. O femeie știe întotdeauna cum arată și care sunt proporțiile ei, iar dacă tu ca și comerciant încerci să mă păcălești cu ceva atât de elementar cum ar fi felul în care arăt, nici nu vreau sa știu ce ai de vânzare. Probabil de la cabina de probă până la casa de marcat o să mă mai minți de cel puțin 3 ori.
2. Vânzătoarele agasante
Era o perioada în care nu îmi plăcea să intru în magazinele Meli Melo din cauza vânzătoarelor care stăteau la fiecare pas în spatele meu și îmi suflau în ceafă. Puneam mâna pe o pereche de cercei mov, imediat auzeam din spate: “mai avem si o brățara și trei coliere pe aceeași culoare, care merg minunat” sau “nu vreți si o poșetuță care să se potrivească cu bentița de păr?”. Începusem să urăsc să intru în magazinele astea din cauza abordării vânzătoarelor, iar atunci când trebuia neapărat să intru, intram doar vorbind la telefon. Înainte de a intra in magazin, apelam o prietena vorbăreață, o întrebam ce mai face și în timp ce ea îmi povestea cine știe ce nouă dramă în amor, eu îmi făceam liniștita cumpărăturile, pentru ca atunci nu mai încercau sa ma întrerupă domnișoarele vânzătoare.
Acum am o alta problemă: un domn vânzător din magazinul Aldo din Mall Vitan, care intervine mereu total nepotrivit. Vrei o pereche de sandale cu toc subțire? El îți arată noua colecție de ochelari de soare. Ultima dată mă uitam la o geanta și a venit să îmi arate un spray pentru picioare. Total inspirat. De câte ori mai trec pe acolo, mă uit să văd dacă e tura lui, și intru doar dacă nu îl zăresc în zona.
3. Politica de retur
Cumpăr multe cadouri, si de multe ori haine și accesorii, care se întâmplă să nu se potrivească ca mărime, croială, culoare, etc. De aceea aleg mereu magazine care oferă posibilitatea schimbării hainelor in 30 de zile, eventual în oricare din magazinele lor, sau care chiar rambursează banii. Am întâlnit in schimb si magazine, în care schimbul trebuie făcut exact in magazinul din care ai cumpărat (nu in oricare din lanțul respectiv). Exemplu D’s Damat.
4. Magazinele in care nu poți intra cu cărutul de copil printre rafturi – în special cele pentru copii
Sunt multe magazine în care rafturile sunt atât de apropiate, încât nu ai loc să te miști cu căruțul printre ele. Culmea mi se pare, că tocmai cele care vând produse pentru copii să nu faciliteze accesul cu căruțul. Am întâlnit multe magazine de jucarii sau de haine în care am întâmpinat aceasta problemă. Nici nu vreau să mă gândesc cum este pentru părinții de gemeni care au cărucioare duble: cu unul lat nu ai loc să intri, cu unul lung tip trenuleț, nu poți să întorci. Si atunci ce faci? Lași copiii la intrare?
Despre accesul în magazine cu căruțul, am putea să mai povestim multe, de exemplu în multe magazine stradale este foarte greu să intri pentru că nu au rampă, și cele 2-3 scări de la intrare pot fi urcate doar dacă ridici căruțul în brațe.
5. Reducerile false
Mi s-a întâmplat de câteva ori să intru în magazine care anunțau reduceri de până la 70%. Super bucurie! Dar când mă uitam la etichete, constatam că reducerile erau de 10%, maxim 20%. De câteva ori am întrebat: “Și reducerile de 70%?” Uneori mi se indica un colț în care erau trei produse prăfuite și cu defect, dar uneori am primit și răspunsul: “Nu acum, urmează peste câteva săptămâni.”
Mie mi s-a părut o păcăleală, și tot la capitolul păcăleală aș menționa și magazinele care nu dau bon fiscal, în special chioșcuri sau magazine care vând produse alimentare.
Cam asta e lista mea de nemulțumiri, haideți să vedem, pe voi ce vă mai deranjează atunci când mergeți la shopping?
Dana says
Exact primele trei lucruri care te deranjeaza pe tine ma deranjeaza si pe mine. La Meli Melo din Cora-Lujerului pur si simplu numai ca vinzatoarele nu ti se urca in circa, te urmaresc indeaproape peste tot, este ceva de neimaginat. Eu am renuntat sa mai intru acolo, cu toate ca au multe lucrusoare dragute. Am incercat sa le spun frumos sa imi permita sa ma uit eu in liniste ca sa vad ce pot sa aleg, dar parca am vorbit, de fiecare data, cu peretii.Faptul ca intru intr-un magazin si nici nu apuc bine sa fac doi pasi ca imediat sar vinzatoarele pe mine sa-mi recomande ceva, ma face refractara din start…Ar fi de dorit ca ele sa stepte sa fie intrebate, si atunci sa dea relatiile cerute. D
ar ca sa sari pe om sa-i vinzi esarfe cind omul clar isi cauta o fusta gipsy, mi se pare mult prea…suparator…
Anca says
Eu cred ca sunt instruite sa faca treaba asta, dar nu le-a invatat nimeni ca mai trebuie sa faca uneori un pas inapoi si sa lase clienta sa isi faca singura de cap printre cercei. S-ar putea sa cumpere mai mult, decat daca e agasata cu intrebari si sfaturi inutile! Thanks for reading my post!