Mereu aud în jurul meu remarci legate de jucăriile cu care sunt tentați unii copii să se joace, mai ales legate de clasificarea lor după sexul copiilor: jucării pentru fete sau jucării pentru baieți. Săptămâna trecută o auzeam pe o doamnă care îi explica fetei ei că mașinuțele sunt pentru băieți. Aceeași doamnă coborâse cu câteva minute mai devreme de la volanul unei mașini.
Nu știu exact ce îi face pe părinți să mai pună încă etichete de genul acesta, având în vedere cât de mult a evoluat societatea, și cum rolurile femeilor și ale bărbaților sunt aproape egale în societate. Așa cum femeile lucrează acum aproape în orice domeniu, la fel bărbații se implică din ce în ce mai mult în îngrijirea copiilor, își ajută partenerele în treburile casnice și mulți dintre ei aleg să lucreze de acasă pentru a avea grijă de copii.
Să ridice mana sus cine nu a văzut niciodată un bărbat schimbând un scutec, împingând caruțul sau gătind. Iar dacă vorbim despre exemple de meserii, și acolo lista e foarte lungă: make-up artist, designer vestimentar sau de interior, chef, asistent medical, învățător. Să ridice mâna sus cine nu a auzit de femei care știu să schimbe o roată, să repare ceva stricat prin casă, sau care nu au deszăpezit măcar odată mașina.
Femeile ocupă azi funcții de conducere în companii multinaționale, în politică, sunt lideri la nivel mondial, savanți, cercetători, piloți și astronauți. Nu cred că mai există domenii în care femeile să nu fie prezente, și nu doar să profeseze, ci să facă o artă din meseria lor.
Pe măsură ce societatea evoluează, dispar din ce în ce mai mult barierele dintre sexe din punct de vedere al meseriilor și ocupațiilor. Și atunci ce rost are să îi spunem unui baiețel că un carucior roz de papusă este o jucărie pentru fete, când tatăl lui l-a plimbat de sute de ori cu caruțul? De ce să îi spunem unei fetițe că mașinile sunt pentru baieți, când mama ei o duce în fiecare zi la grădiniță cu mașina?
De ce să le punem bariere în calea dezvoltării și să le frângem încă din copilărie șansa de a avea o carieră care să li se potrivească și în care să creadă?
De ce nu e bine să alegem jucăriile în funcție de sexul copiilor?
- Jocul le dezvoltă imaginația și îi ajută să își îmbunătățească vocabularul specific unui anumit domeniu
- Copiii au nevoie să aleagă și să experimenteze diverse feluri de joc, diverse jucării
- Directionându-i spre jucării de un anumit gen, le restrângem ariile de dezvoltare
- E suficient că anumite firme și magazine de jucării nișează din start marfa în funcție de genul copiilor, haideți să nu o mai facem și noi.
Ca să vă dau câteva exemple concrete, o să va povestesc cum Mark s-a jucat timp de câteva zile cu un căruț de păpușă, are un aragz de jucărie la care gătește mereu și un aspirator cu care face curat când eu scot aspiratorul mare. Nu am fost nici o secundă îngrijorați când a vrut să îi cumparăm o păpușă reprezentând unul din personajele lui preferate din desene, și nu o să îi refuzăm nici pe viitor alte alegeri.
Știu din discutiile cu prietenele mele, că sunt mulți copii care aleg să se joace cu jucării care teoretic nu se potrivesc genului lor. Ia să vedem, copiii voștri ce astfel de jucarii aleg? Le-ați interzis vreodată să se joace cu ceva doar pentru că era “de fete” sau “de baieți”?
Raluca says
Cel mare are o mana de la o păpușă cu care se plimba peste tot de ani de zile. Nu i-am interzis sa se joace cu păpușile sau alte jucării de fete. Cea mică este atrasa de jucăriile lui.
Ana says
Ah, eu nu, dar tati mai are chestia asta cu roz. Ma dispera! Ii tot spun dar are așa adânc inoculata ideea asta in cap, încât e foarte greu sa-l conving.
Anca says
In general am observat ca tatii au o problema cu rozul, si uneori bunicii sunt cei care au prejudecati legate de jucariile copiilor.
eumiealmeu says
Nu i-am interzis băiatului să se joace cu ceea ce era de fetițe (păpuși!), dar nici el nu le-a atins niciodată pe cele ale prietenelor cu care stătea și cu care chiar dormea.
În rest, plușurile au fost ale lui, indiferent de culoare (roz, violet, mov), bucătăriile și mașinile de spălat de jucărie ….
Eu nu i-am cumpărat păpuși pentru că erau destule altele la care se uita – nu merita să dau bani pe ceva ce nu-l interesa (adică nu i-am cumpărat nu pentru că nu erau de el, ci pentru că oricum nu le lua în seamă!)
pisicapesarma says
Pe mine ma doare sufletul cand aud in parc urlete – Nuuuu, lasa caruciorul, tu esti
BARBAT, nu esti fetita. Tu ia mingea. Serios??? Si asa cresc barbatii care isi vor lasa sotia sa se ocupe exclusiv de copil, ca ei sunt barbati, nu schimba scutece, ei cu berea, cu samanta, cu baietii.
Eu am lasat-o pe Ana sa se joace cu orice, de la sclipiciosenii odioase roz si mov, pana la robotei si masini.
Anca says
:))))))) so true! Eu sunt mama de baiat, si vreau sa il invat sa faca cat mai multe.
Cristina says
Îmi aduc aminte de o vizită pe care am făcut-o acum câțiva ani la o familie cu o fetiță puțin mai mare decât Alex. Ei, și avea fetița asta un cărucior de păpuși de s-a jucat Alex cu el până la plecare. A fost fericit! Cui îi pasă că era cărucior de păpuși! Iar Sara acum crește înconjurată de mașinuțe de toate formele și mărimile. Guess what? Îi plac mult! Mă rog, nu îi place lui Alex să îi fie gustate toate jucăriile, dar asta e o altă poveste. 🙂
Anca says
Si Mark e fascinat de carucioarele de papusi. Asta vara la munte, s-a plimbat trei zile prin curtea pensiunii impingand un carut cu un bebelus. Cand ne apropiam, ne facea Sst, sa nu trezim bebelusul 🙂
Schmitza says
Fiica mea, de doar 12 luni se joacă cu orice. Orice! de la o furculiță, la o etichetă, la o eșarfă, pernă, fundiță de la bluză, telecomandă, frunze, bețe, pietre, nisip, pământ, mâncare…șamd. Când mergem în vizite e interesată de jucăriile altor copii, dar tot cu cele mai neobișnuite lucruri se joacă. Capace de la cutii…franjuri de covor, draperii, pături…:)))
Anca says
Oh da, imi aduc sminte de perioada asta. Aveam senzatia ca se joaca numai cu gunoaie: capace, cutii de la iaurt, dopuri, sticle, etc. Pe la un an si jumatate a inceput sa bage in seama jucariile.
Miruna Tirca says
Total de acord! Traim in secolul 21, sa faci gender mainstreaming este ceva de evul mediu :))
Eliza says
Nici eu nu sunt de acord cu impartirea jucariilor in functie de sex. Mai ales ca la mine fiu-meu se joaca si cu masini si lego, dar si cu papusi.Iar cea mica plimba masinile prin casa toata ziua:) Inspirata de ei si enervata de interventiile: Astea sunt jucarii de fetite! Tu trebuie sa te joci cu masinutele, ca esti baiat!, am scris si eu aici: http://suntpitic.ro/si-baietii-se-joaca-cu-papusile-cateodata/
Tudorel Bezea says
A fost o perioada in care jucariile preferate ale micutei mele energizante erau surubelnita, ruleta, cheiile, suruburi, ciocan etc. Am fost nevoit sa ascund trusa de scule si sa mai mesteresc ceva doar in lipsa ei. E fata. Am zile in care strang suficiente motive de indoiala.