Atât în prima cât și în a doua sarcină am călătorit cu avionul, dar cea mai lungă și mai grea dintre călătorii a fost ultima dintre ele, în Coreea. Deși m-am pregătit destul de bine, nu a fost tocmai ușor deoarece eram în săptămâna 22 și sarcina era destul de avansată.
Nici zborurile din primul trimestru nu au fost foarte ușoare, pentru că atunci am avut probleme cu grețurile.
Înainte de zborul cu avionul în sarcină, e bine să știi câteva lucruri importante:
- Poți zbura cu avionul maxim până în săptămâna 32 de sarcină. După această perioadă, este destul de riscant.
- Unele companii aeriene solicită o scrisoare medicală care să ateste vârsta sarcinii și că ești aptă pentru călătoria cu avionul
- Cel mai bine este sa discuți cu medicul înainte de călătorie, și să îi ceri opinia.
Pentru mine nici una din călătorii nu a fost ușoară: în primul trimestru am avut probleme legate de mirosuri și grețuri, în trimestrul al doilea, legate de amorțirea picioarelor și spatiul ingust. Dar cu puțină pregătire am reușit să le fac față, așa că am pregatit o listă cu cateva sfaturi care poate vă vor fi de folos pentru zborul cu avionul în sarcină:
- Nu pleca fără o asigurare medicală – sfatul acesta este valabil oricând pleci în vacanță, dar mai ales în perioada sarcinii este bine să ai o asigurare medicală. Eu îmi fac o asigurare anuală pentru călătorii, astfel nu mai pierd timp de fiecare dată înaintea unei plecări să trec pe la o firma de asigurări. Acoperă majoritatea țărilor din lume (cu mici excepții), iar atunci când am mers la ski sau am făcut scufundări, am plătit suplimentar pentru riscuri de sporturi extreme. Din fericire nu am folosit-o niciodată, dar am preferat mereu să știu că am asigurare.
- Grețurile și mirosurile neplăcute. În ambele sarcini am avut probleme legate de mirosuri: parfum, măcare, detergenți, chiar și unele cosmetice îmi provocau imediat greață. M-au ajutat mult servețele parfumate mentolate sau cu un alt parfum discret, lămâia și limonada.
- Mâncarea. Am preferat să îmi iau mereu ceva de ronțăit pe drum, pentru că nu poți ști ce fel de mâncare vor servi și dacă îți va plăcea. Tot din cauza grețurilor, în primul trimestru erau foarte puține alimente pe care le puteam tolera, și nu prea am vrut să risc. Din fericire regulile sunt destul de permisive în ceea ce priveste accesul cu mancare în avion, așa că am putut să îmi iau cu mine covrigei și sărățele. În primavară am avut un zbor în Germania, în timpul căruia au servit sandwichuri cu ton, aliment cu care nu am putut să rezonez în primul trimestru nici datorită mirosului, nici a gustului. Așa că m-a salvat combinația de șervetel mentolat + lămâie de la stewardeza + covrigei uscați.
- Periuța de dinți – la fel de importantă ca pașaportul. Nu am avut zbor în primul trimestru fără să îmi fie rău, așa că mi-a fost de folos că am avut mereu periuța și o pastă de dinți la mine.
- Deshidratarea – asta poate fi o problemă serioasă în timpul sarcinii, mai ales că nu poți trece de porțile de control cu lichide și până la decolarea avionului poate trece ceva timp. Eu mi-am cumparat mereu apă după ce am trecut de securitate, și luam câte o gură mică din cand in cand. Deshidratarea poate produce amețeli și alte neplăceri, așa că o sticlă de apă este bine să ai mereu la îndemână.
- Haine lejere și încălțăminte comodă – o îmbrăcăminte lejeră este utilă oricând zbori pe distanțe lungi, dar este vitală pentru un zbor cu avionul in sarcinia. Este important să lași sângele să circule în voie pentru a evita pe cât posibil umflarea mâinilor și picioarelor. Mai mult, este indicat să te descalți și să stai desculță pe durata zborului. Evită dresurile care te strâng, elasticele care te incomodează și orice îți poate crea disconfort.
- Umflarea și amorțirea pucioarelor – acestea pot apărea datorită poziției incomode, a faptului că stai mult timp nemișcată într-un spațiu mic și pot apărea probleme de circulație a sângelui. Dacă nu dormi, este bine să te ridici și să te plimbi printre culoare câteva minute odată la o ora. Poate părea o nebunie să faci asta într-un avion, dar vă asigur că la zborurile lungi sunt avioane foarte mari și este loc să faceți asta. Eu am cerut de fiecare dată loc la culoar, ca să pot să îmi întind picioarele și să mă pot ridica cât de des vreau.
- Facilități pentru gravide – nu sunt multe, dar este bine sa profiți de ele, mai ales dacă sarcina este vizibilă. În primul trimestru (când nu se vedea înca burtica) i-am spus stewardezei că sunt însărcinată și i-am cerut mereu lămâie, mai multe servețele umede și apă. Pentru că mi-a fost rău pe perioada zborului, venea mereu să mă întrebe cum mă simt și daca am nevoie de ceva. Pentru că avionul nu era plin, mi-a oferit un loc mai în spate, unde nu statea nimeni și am putut să îmi intind mai bine picioarele. În al doilea trimestru, am profitat de burta deja mare ca să nu stau la cozi în aeroport. În aeroporturi mari care fac legatura între zboruri din intreaga lume, și mai ales între continente, aterizează multe avioane odată și coada care se formează la verificarea documentelor este foarte mare. În aeroportul din Abu Dhabi, erau câteva sute de oameni, veniți din toată lumea. După ce am stat 10 minute la coadă, am simțit că mă ia cu amețeală din cauza aglomerației și gălăgiei, și estimam că vom mai sta încă 20 de minute. Atunci soțul meu s-a adresat unui agent de ordine (nu stiu exact ce funcție avea) și i-a cerut voie sa trecem in fata. Reacția lui a fost foarte simpatica: “Oh, baby! Come, come!” și ne-a dus la o coadă specială pentru familii cu copiii, gravide, persoane cu handicap și bătrâni, pe care nici nu o observasem. În aeroportul din Seul știam deja lecția și ne-am uitat de la început după coada specială. Aici era o singură linie pentru pașapoarte diplomatice, gravide și persoane cu dizabilități. Am scurtat astfel timpul de stat în picioare cu aproximativ 20 de minute. Deși coada nu era foarte mare, scanau amprentele și făceau poze fiecărei persoane, așa că se avansa destul de încet. Apoi am descoperit că în fiecare aeroport există o linie specială pentru gravide și nici nu m-au obligat să trec prin porțile de scanare. A fost suficientă o scanare din ochi și mi-au pipăit buzunarele.
Nu pot să spun că am avut incidente sau evenimente neplăcute legate de zboruri în perioada sarcinii, dar a fost bine că am fost pregătită și am avut la îndemână diferite lucruri care să îmi faca viața mai ușoară. Voi ce experiențe ați avut legate de zborurile cu avionul?
Dacă ți s-a părut util, citește și: Purtarea centurii de siguranta în sarcină.
Codrina says
Foarte utila postarea! Bine de stiut ca exista acele linii speciale pentru gravide (sincera sa fiu pana acum nu le-am observat niciodata).
Ma pregatesc de un zbor de 11h in cateva saptamani (si eu tot in trimestrul 2) si desi doctorul m-a asigurat ca sunt ok din punct medical pentru a face fata unei astfel de calatorii, tot am oarecare emotii despre cum va fi. Daca imi va fi rau, etc. Si in afara de aceeasi recomandare de a face miscare cateva minute la fiecare ora, mi-au mai fost recomandate sosesle de compresie pentru a asigura o buna circulatie a sangelui.
Anca says
Calatorie placuta si zbor usor! Ma bucur ca ti se pare interesant si util articolul meu!
Raluca Loteanu says
Foarte utile sfaturile! Eu am calatorit destul de mult cand eram gravida si mereu aveam scrisoare medicala de la doctor pentru ca am avut o sarcina cu risc.
Dana says
Foarte interesant si eu am calatorit cu avionul si eram in luna a sasea si nu am avut nici un fel de problema (dar nu toate femeile sunt la fel in perioada sarcinii)
ALINA says
Buna,
Util articolul postat. Eu am cca 6 saptamani de sarcina si ar urma sa fac o calatorie in Zanzibar (5 + 5 ore zor dus) – o vacanta pentru care economisim de ceva vreme….si desi 2 medici mi au spus ca e ok, un pic de griji nu am cum sa nu imi fac…m-am tot intrebat si daca radiatia cosmica poate influenta dezvoltarea normala a fatului…pe internet parerile sunt impartite; medicul mi-a spus ca nu s-au demonstrat in studii aspecte de genul asta, insa vroiam totusi sa te intreb daca ai avut o preocupare in acest sens si daca ai avut si opinii medicale legate de asta.
Multumesc anticipat !
Anca says
E vorba de o calatorie de 5 ore, facuta o data dus si odata intors. Nu cred ca trebuie sa iti faci griji. Radiatie cosmica este si la nivelul solului, dar este mai scazuta. Cred ca zi de zi suntem mult mai expusi altor lucruri mult mai periculoase, cum ar fi poluarea, hrana crescuta cu hormoni, legumele umflate artificial.