Cred că în Seul aș fi putut să stau câteva săptămâni bune, și tot nu aș fi avut timp să vizitez și să savurez pe deplin cocktailul de valori și tradiții amestecate în acest oraș. Dar în cele două zile cât am stat, am încercat să văd cât mai mult și chiar dacă la finalul zilei am căzut extenuată, a meritat fiecare pas pe care l-am făcut.
Cel mai mult mi-a plăcut amestecul de nou și vechi, de clădiri din sticlă și pagode tradiționale, de cafenele americane și restaurante tradiționale unde poți lua masa stând pe jos, de cartiere noi care par desprinse din secolul 22 pentru noi, cu infuzia de tehnologie și panouri luminoase.
Mai mult pe redepe-înainte, am avut timp să vizitez și să bifez cele mai importante obiective turistice:
- Palatul regal Gyeongbookgung– odată ce intri pe poarta palatului, pășești din lumea agitată a unei capitale gălăgioase, intr-o oază de liniște și verdeață, desprinsă parcă din poveștile cu samurai. Intrarea la palat costă 3000 de woni, iar dacă ești îmbrăcat în costum tradițional corean, intrarea este gratis. Închirierea unui costum costă 5000 de woni, dar rămâi cu amintirea unor poze frumoase, făcute în costum de prinț și prințesă. Erau muți tineri îmbrăcați în astfel de costume, și curtea palatului era plină de chicotelile vesele ale domnișoarelor care își făceau poze în costume tradiționale. Ne-am plimbat prin curtea palatului, și am admirat o lume pe care puteam doar să mi-o imaginez.
- De la palat am plecat spre Insa-Dong, o stradă cu case trdiționale coreene, în care sunt galerii de artă, magazine de antichități, cafenele și magazine de suveniruri. Este o stradă pietonală, cu o atmosferă boemă, pe care poți să întâlnești turiști, artiști locali, cântăreți sau pictori amatori. O atmosferă colorată și vibrantă, plină de viață.
- Bukchon Hank Village – situat între cele două palate Gyeongbokgund și Changdeokgung, această zonă este plină de case tradiționale coreene (hanok), unde locuiai membrii familiilor aristocratice. Este o locație unde se filmează frecvente filme și seriale locale.
- În continuarea acestei zone, se găsește Samcheong-dong Street. Aceasta este o stradă cu multe restaurante, baruri și magazine cochete de haine și cosmetice, în care se îmbină stilul tradițional cu cel modern. Este o zonă foarte frumoasă pentru plimbare și un loc minunat pentru luat masa sau stat la o cafea.
- Seoul Tour – spre seara am pornit spre turnul din Seul, cel mai înalt punct din oras, care oferă o priveliște de asamblu deasupra întregului oraș. Și pentru că tot am urcat până acolo, am luat și cina la înălțime, care a fost cu adevărat spectaculoasă, iar priveliștea a fost absolut senzațională. Pe măsură ce se lăsa seara, întreg orașul începea să se aprindă, într-o feerie de lumini și panouri luminoase.
- Cartierul Ganghnam – credeam că este doar un mit, dar această zonă chiar m-a impresionat și mi-a plăcut foarte mult. Am ajuns în cursul după-amiezii, și străzile erau pline de oameni care roiau între sutele de magazine și restaurante. Am luat cina, și până am ieșit se înserase destul de bine. Suficient de bine încât să vedem întregul cartier luminat. Și dacă în timpul zilei am crezut că e plin de lume, seara aveam să înțeleg ce înseamnă cu adevărat să fie aglomerate străzile. De parcă întregul cartier prinsese deodată viață și își schimbase complet aspectul.
- Heunginjium Gate – este una din cele 8 porți care străjuiau zidurile vechiului oraș. Zidurile au fost distruse acum multă vreme, dar câteva porți au rămas încă și sunt la fel de frumoase ca în trecut.
- Muzeul de istorie – dedicat războiului corean (dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord), denumit și războiul substitutelor (America și Rusia). Vă dați seama că nu eu am fost cea care a propus vizitarea acestui obiectiv turistic, dar trebuie sa recunosc că mi-a plăcut. Am avut surpriza să beneficiem de un tur ghidat gratuit în limba engleză și am aflat întrega poveste despre desfășurarea războiului. La intrare ne-a abordat o doamnă și ne-a spus că au un tur ghidat care urma să înceapă în câteva minute. Noi am crezut că este vorba despre un tur de grup, dar spre mirarea noastră a venit un domn care s-a ocupat doar de noi doi. Recunosc că eu cam obosisem după o oră de stat în picioare, dar din fericire am găsit o cafenea la ieșirea din muzeu și am stat acolo să îmi mai trag sufletul.
- Myeong-dong Cathedral – mulți coreeni sunt creștini, romano-catolici, și am găsit destul de multe biserici, dar cea mai frumoasă este catedrala din Seoul. Aceasta este prima catedrală în stil gotic din Coreea, și este cu adevărat frumoasă.
Hotelul – am stat în zona Myeong-dong, o zonă destul de centrală, situată destul de aproape de palat și de Insa-dong. În jurul hotelului erau multe străduțe cu magazine și restaurante, ceea ce a fost minunat pentru că am putut să cumpărăm câteva suveniruri fără să le cărăm după noi prin tot orașul.
În Seul ne-am descurcat destul de ușor cu metroul, peste tot sunt scrise și în engleză denumirile stațiilor. Sunt 9 linii principale de metrou, având în total 468 de stații (Conform wikipedia), iar fiecare stație are câteva ieșiri – până la 12. De la hotel la aeroport am ajuns cu trenul, pe care l-am luat de la stația de metrou Seoul Station. Aici transferul de la metrou la tren a durat destul de mult, fiind o stație mare, și a fost destul de greu cu bagajele, mai ales că eu nu puteam să car foarte mult. Trenul pleca de la nivelul -7, din fericire am fost inspirați și am luat liftul, altfel ar fi fost puțin mai complicat cu bagajele pe scări. Norocul nostru că am plecat cu mult timp înainte. De la Seoul station până la aeroport, drumul a durat fix 58 de minute, exact asa cum scria pe siteul companiei care opereaza trenul:). Cu asta cred ca am spus destule despre cum functioneaza lucrurile in Coreea.
Cu siguranță au rămas multe de văzut în Seoul, nu știu când o să mai avem ocazia să revenim, dar ne-a lăsat o impresie foarte plăcută, și sunt curioasă cât de mult o să se extindă și o să se schimbe până data următoare când voi ajunge să îl vizitez.
Leave a Reply