Imediat după ce l-am născut pe Mark, voiam să le fac pe toate, și chiar credeam că se poate. Credeam că mamele sunt super femei, că ceea ce vedeam în filme era perfect normal. Credeam că e posibil să ai casa curată lună, mâncare prospătă în frigider, copilul fericit și liniștit, și că la finalul zilei când vine soțul acasă, să îl pot primi parfumată și cu părul măcar puțin făcut cu ondulatorul, zâmbitoare și relaxată. Și toate astea fără ajutor.
Realitatea însă mi-a demonstrat că așa ceva nu prea se poate, sau nu fără eforturi foarte mari. Și dacă toate erau bifate la capitolul curățenie și mâncare, sigur eu eram obosită frântă la finalul zilei și adormeam imediat ce intra soțul pe ușă.
Atunci când s-a terminat și concediul de maternitate și am început să lucrez, lucrurile au devenit și mai complicate. Seara când ajungeam acasă, tot ce îmi doream era să petrec timp cu copilul și cu soțul, dar îmi aduceam aminte imediat că nu avem nimic de mâncare sau îmi aminteam de rufele murdare, de hainele întinse de 2 zile la uscat pe balcon, sau de dezastrul din bucătărie făcut cu o seară înainte. Și mă apuca panica.
Cu cât mă chinuiam mai mult, cu atât eram mai frustrată că nu le pot face pe toate, așa că am ajuns să dezvolt o mică strategie de luptă, ca să pot să mă împart între toate.
- Prioritizează – nu le poți face pe toate bine în același timp. De aceea am ajuns să mă organizez altfel. Uneori lucrez la câte un proiect care îmi solicită toată atenția, alteori nici nu mâ găndesc la altceva în afară de familie. Totul este să aleg ce vreau să fiu în ziua respectivă: mama perfectă, gospodina desăvârșită sau angajata model?
- Cere ajutorul – nu trebuie să le faci singură pe toate. Acesta e un capitol pe care l-am învățat greu, dar odată ce i-am prins gustul, nu îl mai uit. Iată ce am descoperit in timp: copiii au nevoie de timp petrecut cu bunicii; o menajeră poate face uneori curățenie mai repede și mai bine decât mine; mâncarea comandată de la restaurant este uneori la fel de gustoasă ca cea făcută în casă; iar soțul se pricepe de minune să facă cumpărături dacă are o listă bine pregătită.
- Nu căuta perfecționismul – bucura-te de ceea ce ai, nu te lăsa pradă frustrărilor, nu căuta idealuri greu de atins. Eram mereu nemulțumită de ceva: ba că nu e curat, ba că nu avem timp să mergem în parc, ba că uite ce murdar e pe jos. Mereu vedeam partea goală a paharului. În timp am învățat să mă bucur de ceea ce era frumos: un moment drăguț de joacă cu copilul, un prânz în familie, o seară liniștită în doi. Ce mai contează că în bucătărie e un mic munte de vase nespălate, că lângă canapeaua pe care ne-am așezat să vedem un film e un covor de jucării nestrânse? E și mâine o zi să ne ocupăm de ele, putem să ne permitem un moment de odihnă.
- Nu te compara cu ceilalți – mereu va fi o mamă care ți se va părea mai gospodină, mai atentă la copilul ei, mai veselă, mai cochetă. Dar nu poți ști de fapt ce se ascunde în spate. Comparațiile sunt bune uneori, atunci cănd ne ajută să evoluăm, dar atunci când ne creează doar frustrări, mai bine ar fi să uităm de ele.
- Nu uita din când în când să ai grijă de tine. Multe mame uită să aibă grijă de ele atunci când au copii. Uneori un mic moment de răsfăț: chiar și o jumătate de oră de somn în plus, sau o baie lungăăă cu multă spumă și un pahar de vin, câteva minute în care răsfoiești revista preferată, pot face minuni atunci când ești obosită și stresată.
De câte ori mă simt copleșită de situație, și cred că nu mai am nici o ieșire, îmi amintesc de o melodie care îmi place foarte mult “Stop Chasing shadows just enjoy the ride” (Morcheeba).
Voi ce strategii folosiți? Cum faceți să le faceți pe toate?
Cris says
De cand avem doi copii, nu ma mai intereseaza sa le fac pe toate. Le luam pe rand, in functie de ”gravitatea” problemei. Nu mai avem haine calcate? OK, lasam totul si calcam. Avem dead line la birou? Ii anunt pe toti din casa ca 2 zile sunt cam ciufi si obosita. Cand prind zile mai usoare, cu copiii si sotul. Nu ma mai stresez si e muuult mai bine!
Anca says
Cred ca doar o mama cu experienta poate intelege asta, si ma bucur ca nu sunt singura care a lasat-o mai moale cu agitatia si stresul sa le facem pe toate.
Ana says
Bune idei. Sper sa ajungă la cât mai multe mamici copleșite de responsabilități.
Eliza says
O da, ai dreptate! Sa lasam comparatiile cu ceilalti si sa ne concentram pe prioritatile noastre!E greu , dar putem pastra un echilibru.
Anca says
Da, stiu e greu. Dar e tare bine cand o facem.
Madalina says
Dragelor nu suntem perfecte așa ca relaxați -va și opriti-va din goana după perfect! Copii noștri nu își vor aduce aminte se cât de curat era în casă, șeful nu ne ridică statuie iar soțul cu siguranță va aprecia momentele în doi chiar și cu vasele nespălate 😉