Purtarea centurii în sarcină nu este obligatorie, dar din câte am citit este mai bine pentru mamă și mai sigur să poarte centura de siguranță. În cazul unui accident, dacă mama pățește ceva, bebelușul nu prea are multe șanse. Cu cât mama este mai puțin afectată de accident, cu atât bebelușul are șanse mai mari de supraviețuire. Statistic s-a dovedit că purtarea centurii de siguranță, salvează mai multe vieți decât nepurtarea ei. Deci, dacă centura de siguranță înseamnă o protecție pentru mine, și protejându-mă pe mine îmi protejez bebelușul, atunci port centură.
“Mai porți centura de siguranță în ultimul trimestru de sarcină?”
Am auzit atât de des întrebarea asta, încât la un moment dat am început să îmi pun semne de întrebare cum e mai bine să pocedez. În prima sarcină am purtat centura de siguranță până în ziua în care m-am dus la maternitate cu contracții. Și acum o port în continuare.
Adaptoare pentru gravide care ușurează purtarea centurii în sarcină
În ultima vreme am început să resimt uneori un mic disconfort creat de centură, dar pentru că nu vreau să renunț la purtarea ei, mi-am comandat un adaptor de centura, care ia presiunea din zona abdomenului. Din păcate nu este foarte practic atunci când vrei să porți fustă sau rochie, dar la drumuri mai lungi am grijă să mă îmbrac în pantaloni, ca să îl pot purta.
Întâmplător, saptamana trecuta am fost oprită de poliție și purtam centura de siguranță. După ce m-a tras pe dreapta, polițistul a observat burta mare, m-a felicitat și mi-a spus că nu sunt obligată să port centura. I-am explicat ce cred eu, și mi-a spus: ” Cred că aveți dreptate, deși nu am studiat foarte mult acest subiect. Dacă Dumneavoastră sunteți în siguranță, atunci și bebelușul este”. Mi-ar fi plăcut ca cei responsabili de circulație și de siguranța rutieră să știe mai multe legate de acest subiect.
Care este cea mai mare greșeală pe care o fac femeile gravide? Și nu doar acestea?
În mod normal, la mașinile moderne, dacă nu porți centura de siguranță, vei auzi o avertizare sonoră, care are rolul să îți reamintească că trebuie să cuplezi centura de siguranță. Foarte mulți “trișează” și trec centura prin spatele scaunului, sau blochează locul pentru centura cu un “păcălitor” cumpărat de la comercianții ambulanți de la semafor. Astfel, mașina nu emite sunetul de avertizare că nu este centura cuplată, sunet care poate deveni strident după câteva minute.
De ce nu este bine să blocăm centura, fără să o purtăm?
Pentru că airbag-ul se declanșează oricum. Rolul lui este de a ne proteja corpul de un impact frontal. Împreună cu centura de siguranță, rolul lui este de a proteja corpul de un impact frontal. Acesta oferă o protecție suplimentară în cazul unui accident, dar el nu poate înlocui centura de siguranță.
Atunci când airbag-ul se declanșează, rolul centurii de siguranță este să împiedice corpul să se deplaseze în față în cazul unui impact frontal. Fără centură, forța cu care capul sau pieptul vor lovi airbag-ul, va crește exponențial. Viteza cu care se declanșează un airbag este de aproximativ 300 km/h. În același timp, corpul nostru se deplasează spre airbag cu o forță egală cu masa*viteza (ex: 70 kg*80km/h=560 km/h).
Ați făcut un calcul? Exact, forța crește exponențial în acest caz, cauzând leziuni extrem de grave, iar la viteze mari, chiar ruperea coloanei vertebrale.
Deci airbag+centura=love ; airbag – centura = dezastru
Mai jos, am inserat un filmuleț în care puteți vedea consecințele nepurtării centurii atunci când se declanșează airbag-ul. Știu că este un pic plictisitor la început, dar puteți să derulați direct la minutul 1:04 unde încep testele și unde puteți auzi părerea unui specialist.
Credeți că cei aflați pe scaunele din spate sunt mai feriți de accidente dacă nu poartă centură? Răspunsul este “NU”. Mai mult, ei pot pune în pericol viețile celorlalți pasageri, deoarece în cazul unui impact, corpul lor poate lovi un alt pasager cu o forță egală cu masa * viteza. Un bărbat de 80 kg, la o viteză de 80 km/h, poate să își omoare prietenii sau familia. Și vedeți că am luat în calcul viteze decente, de sub 90 km/h.
Mai jos am inserat un alt filmuleț, despre nepurtarea centurii de siguranță pe bancheta din spate. Din pacate rezoluția nu este foarte bună, dar mesajul este cel care contează.
Acum spuneți și voi, după ce ați văzut filmulețele astea cu exemple clare, teste și ani de studiu în spate, cum să merg fără centură? Știu că airbag-ul se poate dezactiva, știu că au fost cazul în care nepurtarea centurii de siguranță a fost cheia salvatoare, dar aici vorbim de noroc și de cazuri extrem de puține.
Daca simtiți că vă incomodează centura, cumparați-vă un adaptor pentru scaun. Găsiți numeroase modele și în magazine și pe siteuri online, dar nu faceti rabat de la siguranta voastra și a famillior voastre, și nu vă mai lasați în grija lui “Mie nu mi se poate întâmpla” sau “Soțul meu conduce prudent și incet”. Niciodata nu se știe cu cine vă intersectați pe drum.
Alina Gheorghiescu says
Cu câțiva ani înainte să am copii, am avut din păcate un exemplu real, o colega gravidă în șapte luni și soțul ei au avut un accident de mașină pe Dealul Negru. Ea a avut centura și a rămas cu câteva răni superficiale su niște vânătăi imense pe toată zona unde fusese centura. El nu a avut centura, a zburat prin parbriz, a fost în coma vreo luna și operat de nush câte ori, a făcut recuperare pe toate fronturile, acum e bine, Slava Domnului. Cred cu tărie ca centura a salvat bebelușul și mama. Inutil să spun că eu am purtat și port centura permanent.
Anca says
Doamne pazeste de astfel de situatii! Bine ca au scapat!
Andreea-Carmen Radu says
Și eu am purtat centură, exact cum se vede în poza ta. Fix din aceleași motive, dacă eu sunt în siguranță, și bebe este la fel. Oricum, eu nu-i înțeleg în general pe cei care aleg să nu o poarte…
Anca says
Eu cred ca tine de negare. “Mie nu mi se poate intampla. Sotul meu conduce prudent.”
Adina says
Da, purtam, sigur ca o purtam! Si cand am mers la maternitate pentru a naste am purtat-o 🙂
Mami says
Mi-a fost greu sa port in ultimul trimestru, mi se parea ca ma sufoc. Sincer, in oras noi mai fentam, in afară nu. Stiu ca nu fac bine dar uite, articolul tau ma face sa schimb lucrul asta. Uneori trebuie să ne mai “traga cineva de maneca”
Jurnalul unui Tată says
Pe lângă faptul că este o obligație legală să o porți (nu mă refer la perioada sarcinii, când este puțin diferit, mai ales în ultimul trimestru), acest lucru face diferența între viață şi moarte.
Mai brutal de simplu nu se poate spune.
Nu contează cât de prudent conduci. Accidentul d-aia e “accident”: nu te poți feri de el.
Apreciez în mod deosebit faptul că articolul este însoțit de dovada video. Elocvent chiar şi pentru cei care evită purtarea centurii de siguranță.
Anca says
Acum depinde si cati au avut rabdarea sau macar curiozitatea sa vada filmeletele.
Elena Munteanu says
Si eu o port, chiar daca ma incomodeaza. Problema e ca bebe sta tare jos si nu mai pot conduce prea confortabil… pe spate nu ma pot lasa la volan…
Cred ca in curand va trebui sa imi iau sofer 😀
Anca says
E cea mai buna varianta! 🙂
In cate saptamani esti?
Ioana Marinescu says
Eu am purtat-o. Nu mai stiu exact ce solutie am gasit sa nu ma mai incomodeze, dar de purtat o purtam sigur. Bravo pentru articolul de informare!
Anca says
Multumesc! Cred ca este important sa stim si ce se poate intampla daca nu purtam centura, nu numai ce rol are ea. Asa poate nu mai uitam sa o punem.