A mai rămas aproximtiv o lună până la venirea celui de-al doilea bebeluș în familia noastră, și am început deja să mă pregătesc: am făcut lista de cumpărături, am căutat hăinuțele și lucrurile rămase de la primul copil pe care le vom folosi, am mai cumpărat câteva noi. Dar mai ales, am început să mai recitesc informații legate de îngrijirea beblușilor și in special despre alăptare.
Sunt lucruri pe care le uiți cu timpul, după ce copilul crește, dar niciodată nu uiți cât de important este să îi oferi un start sănătos în viață. Pe primul copil l-am alăptat până la 9 luni, chiar dacă a fost greu și am întâmpinat greutăți. Povestea primei aventuri legate de alăptare, o puteți citi aici, iar astăzi o să vă povestesc despre tot felul de sfaturi binevoitoare pe care le-am primit atunci din stânga și dreapta:
- Alăptează la 3 ore – știam încă de la cursurile de alăptare că alăptarea trebuie făcută la cerere și nu la program. Totuși nu știam că uneori bebe vrea să stea la sân toată ziua, cum ar fi în perioadele în care are pusee de creștere, sau că uneori abia se termină o sesiune de alăptare că începe a doua. Da, alăptarea nu este ușoară, dar este foarte importantă pentru bebeluș, așa că orice efort merită.
- Laptele tău nu este suficient de consistent. Nu știu cum ar putea să își dea cineva seama de așa ceva doar uitându-se la mine sau la copil. Doar pentru că așa a pățit mătușa, verișoara sau vecina, sau așa i-a fost indus, asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu laptele meu sau al tău. Dacă copilul ia în greutate, doarme bine, are scutece ude, nu știu cum pot trage unii concluzia că tot laptele praf este mai bun.
- Ai sânii mici, nu ai cum să alăptezi. Am auzit asta de atâtea ori, că începusem deja să mă enervez. Mărimea sânilor nu are legătură cu producția de lapte. Știu multe femei cu sânii mici care au alăptat exclusiv și multe femei bine înzestrate de la natură care au pierdut lupta cu lactația, din diverse motive.
- Nu folosi pompa, că pierzi lactația (sau că se lasă sănii). Legat de folosirea pompelor de sân există atâtea mituri, că mi-e și frică să deschid cutia Pandorei și să le pomenesc pe toate. Știu că în folclorul românesc pompa e un fel de bau-bau pentru femei, care le chinuie și le provoacă dureri, dar lucrurile s-au mai schimbat. Slavă Cerului că tehnologia avansează și s-au inventat pompe de sân care sunt eficiente și în același timp nu traumatizează mamele. Eu am folosit Spectra S2 atunci când am avut nevoie, și din fericire m-a ajutat să depășesc câteva momente dificile și să alăptez în continuare. Am folosit pompa în paralel cu alăptarea și nu am avut probleme nici legate de sâni, nici de atașarea copilului la sân. Folosită corect, și doar atunci când este cazul, pompa de sân poate fi un aliat bun al mamei care alăptează.
- Ai răcit, trebuie să renunți la alăptat. Mi s-a spus că îi fac rău bebelușului, că îl îmbolnăvesc și pe el, și că prin lapte o să ia răceală de la mine. Din fericire nu a fost așa, și se pare că anticorpii din lapte l-au ajutat să rămână sănătos.
Sunt sigură că sunt multe sfaturi greșite legate de alăptare, și uneori tocmai personalul medical oferă informații greșite în maternitate. Eu vă sfătuiesc să vă informați înainte și să cereți ajutorul unui consilier în alăptare certificat IBCLC atunci când aveți probleme. Din păcate rata alăptării este destul de scăzută în România, ultima evaluare a fost făcută în 2012 când rata era de 12%. În acel moment, ne situam pe unul din ultimele locuri în Europa, pe primul fiind Olanda. Sper ca în ultimii ani lucrurile să se fi îmbunătățit și rata alăptării să crească din nou, așa cum este firesc.
Leave a Reply