Noi suntem generația care a făcut mii de ore de matematica și cu toate astea, am ajuns să luam credite in franci elvețieni în 2008, pe care nu le mai putem rambursa. Cumva din toată matematica asta mâncată pe pâine, cu formule, integrale și axiome, nu am învățat ce este cel mai important: cum să o aplicăm în viața de zi cu zi, și care sunt consecințele dacă nu facem calculele corecte.
Despre educație financiară în școli nu-mi amintesc să fi auzit foarte multe în cei 12 ani de școală, și nici mai târziu în facultate, deși am făcut o facultate economică. Acolo am învățat să gestionez banii altora, nu pe ai mei.
Și uite așa am ajuns adult, cu un salariu pe care nu știam cum să îl împart, cum să fac să îmi ajungă de la o lună la alta și cum să pun deoparte. Și nu cred că sunt singura.
Nu știu dacă în programa școlară a copiilor noștri va fi inclusă educația financiară, dar nu cred că este cazul să așteptam ca Ministerul Educației să inventeze un manual pentru această materie (deși ar fi binevenit). Educația financiară se poate învăța acasă, pentru că ea nu este despre bani, ci despre viață.
Și asta nu o spun eu, ci specialiștii în domeniu. La Social Media for Parents am avut ocazia să îl ascult pe Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară pentru adulți și copii.
Educația financiară nu este despre bani, este despre viață
Adrian ne-a povestit exemplul unui cuplu, care în fiecare zi cheltuiau 60 Ron pe masa de prânz. Poate nu pare o sumă exagenrată, dar dacă înmulțim cu 21 de zile lucrătoare și 12 luni, ajungem la un total de 15.120 RON/an. La un salariu de 4.000 RON/ an, asta înseamnă că 3-4 salarii se duc pe masa de prânz. Acum nu mai pare așa de ieftin, voi ce ziceți?
Concluzia: toate dorințele noastre și ale copiilor noștri, putem să le treducem în număr de ore lucrate.
Ce trebuie să știe copiii despre bani?
- Între 5 și ș12 ani, un copil trebuie să înțeleagă:
- Cum se câștigă banii
- Cum se cheltuiesc banii
- Cum se economisesc banii
- Ce înseamnă să donezi bani
Cum facem să îi învățăm pe copii aceste lucruri?
- Oferă-i copilului clipe de cunoaștere
Știți discuția clasică: „Mami, vreau să îmi cumperi X”. „Cât costă?”. „Y lei”.
De cele mai multe ori, discuția se încheie aici, deși nu ar trebui. De fiecare dată trebuie să întrebăm copilul de ce își dorește acel obiect, să îl punem să verifice și în altă parte prețul.
- Nu îi spune „Nu avem” și gata. Cere-i să vină cu o soluție, întrebă-l ce puteți face pentru a obține suma respectivă. Oferă-i o parte din bani, și cere-i să contrubuie cu restul sumei.
Mi-a plăcut mult exemplul dat la prezentare. O fetiță își dorea o vestă de blană care costa 150 RON. Tatăl i-a spus că el îi oferă 75 RON și ea trebuie să pună diferența. După ce s-a gândit cât de mult îi lua ei să adune suma respectivă, fetița și-a dat seama că „Vesta asta nici nu e atât de frumoasă”.
- Oferă-i ocazia să câștige bani. Începând cu vârsta de 5 ani, copilul poate primi mici sarcini în gospodărie, din care să câștige câțiva bani. Împreună cu banii primiți de la bunici sau rude, cu diverse ocazii, aceștia reprezintă veniturile sale. Totuși, încercați să nu creați dependențe între sarcini realizate și bani oferiți, mai degrabă recompensele în bani să fie excepții, nu regula.
- Învață-l să își gestioneze singur banii: 50% economii, 40% cheltuieli mici și 10% donații.
Aici mai avem și noi multe de învățat, dar fiecare din cele trei componente îi ajută pe copiii să învețe lecții de viață importante.
De exemplu economiile, ne învață să avem răbdare, să avem un obiectiv pe termen lung, ne învață să evaluăm o achiziție (dacă merită să plătim suma respectivă), dar mai ales ne învață să fim consecvenți.
Cumpărăturile curente, cheltuielile, ne învață despre valoare, negociere, comparații în termeni de preț și calitate, poziționare față de ceilalți.
Donând, învățăm să fim generoși, să fim recunoscători, dar mai ales ne învață să fim realiști, să conștientizăm că oferind puțin, putem să îi ajutăm pe alții mai puțin norocoși decât noi.
Pot spune că am învățat și eu multe lucruri din acest mic seminar, și mă bucur să aflu că există deschidere spre astfel de cursuri.
Dacă vreți să oferți o idee de activitate pentru saptamâna Școala Altfel, puteți să le recomandați profesorilor să ducă copiii la o lecție de educație financiară.
Leave a Reply