Din experiența mea minimă de 1 copil născut pâna acum, și unul în burtă care stă să se nască, am observat că ființele astea numite “copii”, au nevoie de mame în special și de părinți în general, atunci când sunt mici.
După ce acum căteva săptămâni Doamna Olguța venea și le dădea în cap părinților cu venituri foarte mari, plafonând peste noapte indemnizația pentru creșterea copiilor, acum vine cu o propunere populistă, menită să îi crească vizibilitatea, tot în zona părinți-copii. De data asta, dă, nu ia. De data asta încurajează, nu limitează. Sau așa dorește să se înțeleagă.
Șase ani în minus în câmpul muncii, pentru mamele care au mai mult de trei copii. Și asta se dorește a fi o măsură de creștere a natalității. Mie mi se pare o măsură pentru viitoarele bunici, nu una pentru mame. Adică mame cu mulți copii => bunici tinere, pentru că ele au mai multe șanse să aibă mulți nepoți pe care să îi crească, din moment ce au născut mai mulți copii. Logic, nu?
Dincolo de faptul că nici de data aceasta nu s-a făcut vreo analiză de impact asupra bugetului, sau un mic calcul, eu mă întreb dacă Doamna Olguța are copii, și dacă știe când are un copil nevoie de mama lui.
Pentru că eu, cu experiența mea minimă de aproape 3 ani în câmpul muncii de crescut copii, am observat că ființele astea numite “copii”, au nevoie de mame atunci cât sunt mici.
Pe lângă nevoi pe care nu le poți cumpăra cu cardul, cum ar fi afecțiune, atenție, dragoste, ăștia mici mai au și nevoi materiale: scutece, haine, medicamente, cărți și rechizite la școală. Minim. Apoi au nevoie de ajutor la teme, au nevoie de o masă caldă când vin de la școală, au nevoie de o vorbă bună și de o mângăiere când sunt bolnavi. Iar asta se întâmplă în special cănd sunt mici, nu când au ajuns la 16 ani, și vor să fie independenți, nu cănd au ajuns la 20 și se mută de acasă.
Și atunci cum încurajezi tu creșterea natalității, dacă nu ajuți mamele să își crească copiii?
Ce are nevoie o mamă cu mai mulți copii, și cum poți să o ajuți ca și guvernant? Uite câteva idei simple:
- câteva zile în plus de concediu de odihnă pe an
- o scădere a taxelor plătite la stat
- posibilitatea să aibă un program de lucru mai scurt
- acces la o servicii medicale mai bune pentru copii
- creșe și grădinițe de stat mai multe
- o indemnizație pentru fiecare copil care a absolvit școala
Din nou mă frapează caracterul impredictibil al introducerii acestor măsuri, din nou mă întreb cine garantează că aceste măsuri se vor respecta peste cățiva ani, când vor ajunge la pensie mamele care decid mâine să facă al treilea copil.
Pentru cele care au făcut acum mulți ani copii, și care acum au ajuns la vărsta pensionării, măsura aceasta este mai mult decât îmbucurătoare, dar nu cred că cineva se apucă acum să facă copii sperând că va ieși la pensie mai devreme. Sper că măcar unii oameni fac copii din alte motive decât promisiunile politicienilor.
Laura Frunza says
De chestia asta auzisem eu acum mai mulţi ani, nu e nouă, e doar regurgitarea unei propuneri mai vechi. În loc să pensioneze mamele mai repede, mai bine ar pensiona profesorii, învăţătorii mai repede, pentru că oamenii ăia se uzează moral în câţiva ani.
Anca says
Din pacste sunt atst de multe probleme si cu sistemul de invatamant….
Loredana says
O măsură haotică, la fel ca mult prea multe altele luate de acest guvern.
Ioana Marinescu says
Nici nu ma pot exprima cu privire la masura asta. Este atat de necomentat, ne arata atat de tare nivelul la care ne aflam 🙁
Anca says
Din pacate toate masurile din ultima vreme sint haotice si fara niste analize serioase in spate.
Ana says
As fi zis ca nu am mai auzit o prostie mai mare decat aceasta propunere, dar de la guvenrul asta numai prostii am auzit. Nu mi se pare normal sa penalizezi mamele care au facut doar unul sau doi copii, sau pe cele care nu pot avea copii, desi isi doresc. Mai mult, daca eu acum vrau sa fac 4 sau 5 copiii, mi s-ar parea normal sa primesc inca 2 sau 4 ani scadere de la pensie. Sa nu mai zicem ca discrimineaza barbatii. Ok, mama a nascut copilul, dar poate tatal a stat cu el acasa si cate si mai cate. Nici nu stii ce sa zici ca e gresit cu chestia asta, mai degraba zici ce e ok, pt ca e mai scurt: nimic.
Diana says
Bună! Din păcate există o lipsă de strategie pe termen mediu și lung sau, mai rău, dacă picăm în scenarită, există în mod voit o politică de abrutizare și de scădere a nivelului de educație și de înțelegere în special în rândul femeilor. Să existe creșe, grădinițe, centre de zi, mai multe îngrijitoare, program de lucru lung la instituțiile școlare, școală după școală, programe de sprijin pentru angajatorii care rețin mamele cu mai mulți copii (deduceri) sau care oferă programe de specializare sau supraspecializare mamelor. Să se acorde un program mai scurt de lucru pentru părinți, concediu medical plătit integral pentru îngrijire copil bolnav. Pomenile nu ajută nicicum.
Laura Craciun says
Da, nu ar fi putut sa vina cu o propunere cu adevarat utila (cum sunt sugestiile tale) pentru ca ar fi trebuit sa le puna in aplicare imediat pt mamele de acum….in schimb “minunatia” asta sunt sigura ca se va pierde in neant si e doar asa de popularizare…