Îmi amintesc de primele zile după ce m-am întors de la maternitate cu primul copil. Totul era un semn de întrebare: oare mănâncă suficient, oare nu doarme prea puțin, de ce plânge, de ce nu adoarme, de câte ori trebuie să fie scutecul plin, cum îi fac prima băiță, oare când îi cade buricul, l-am îmbrăcat prea gros? Acestea erau câteva din întrebările pe care mi le puneam constant. Tresăream la orice scâncet, mă îngrijoram de orice grimasă, și mereu aș fi vrut să sun la medic sau să mă întorc la maternitate, să mă asigur că totul este în regulă.
Pentru că știu cât de stresant este să nu știi exact ce trebuie să faci, și dacă faci bine, am discutat cu o moașă, care mi-a povestit cam ce trebuie să știe și să aibă în vedere un cuplu de proaspeți părinți în primele săptămâni de viață ale copilului. Andreea Andrei, are experiență de voluntariat în proiectul “Inițierea de succes a alăptării”, în cadrul spitalului Universitar Bucuresti și Maternitatea Cantacuzino, în saloanele rooming-in, în anul 2011.
Motivatia ei este credința că prin oferirea de informatii de calitate, consiliere pre și post natală, poate aduce în viața oricărei familii confort emoțional, sănătate și dezvoltarea abilității de a lua decizii informate.
Este mama a 2 copii care i-au schimbat viața radical, aducandu-i veselie, provocări și multă culoare.
Prima noapte acasă este cea mai grea
Andreea: “Prima noapte acasă, fiind o schimbare de mediu atât pentru proaspeții părinți căt și pentru bebeluș, este posibil să ridice probleme, mai ales dacă în maternitate bebe nu a stat cu mama și noaptea. Deși unele maternități oferă sistem de rooming in, multe mame îl folosesc doar pe timpul zilei, iar noaptea bebe este trimis la neonatologie.”
Anca: Tu cum recomanzi? Cum e mai bine?
Andreea: “Eu recomand rooming in total, mai ales dacă se dorește alăptarea, pentru că dincolo de alăptare mai este partea de cunoaștere.
Primele zile și primele săptămâni sunt de cunoaștere, și este foarte important ca părinții să observe și să încerce să cunoască comportamentul bebelușului. De aceea este bine dacă se poate, ca în maternitate mama și bebelușul să stea împreuna cât mai mult timp.
Prima noapte acasa = prima panică
Mulți părinți ajung acasă și constată că bebelușul plânge, și vrea să mănânce des. Mai ales dacă în maternitate a primit lapte praf și nu s-a facut alăptare pe timp de noapte. Lipsind stimularea, lactația nu este instalată și automat nu poate satisfice nevoia de hrană a copilului. Dar ea se va regla în timp. Aici începe panica, și unii părinți se intorc la maternitate, pentru că nu ințeleg de ce plânge copilul.
Părinții trebuie să înțeleagă că este vorba de o schimbare de mediu, de cunoaștere și nu trebuie să ne panicam.”
Cât ar trebui să doarmă un copil în primele zile?
Andreea: “Un copil atât de mic este normal să mănânce des, asta înseamnă implicit să nu doarmă perioade lungi de timp. Dacă avem un copil hrănit cu lapte matern, care doarme în prima săptămână 3-4 ore legat, asta este un semn de atenționare, și nicidecum de relaxare. Mulți părinți se gândesc că daca i-ar fi foame, ar da un semn, ar plânge. Un copil atât de mic, alăptat, ar trebui să se trezească mai des. Cu alte cuvinte, intervenim noi, și îl trezim.
Anca: Care ar fi motivele pentru care doarme mai mult?
Andreea: “Ar putea fi un icter mai pronunțat care aduce somnolența. Tinerii părinți care nu știu că starea de somnolență ar putea fi o problemă, pot ignora acest semn și intrăm într-un cerc vicios: dacă nu îl trezim să îl hrănim, devine și mai somnoros, se măresc intervalele de somn, și icterul se accentuează. Este posibil să devină greu de trezit și odată trezit, să tragă de câteva ori și apoi iar să adoarmă. În acest caz trebuie să îi dăm lapte muls pentru a evita deshidratarea.”
Cum știm că a mâncat suficient? Ce trebuie să urmărească o mamă?
Andreea: “În primul rând să urmărească cum suge: este important să fie un supt mai amplu, în care se mișcă mai rar bărbia, daca se vede și se aude cum înghite, dacă i se mișcă și urechea.
În al doilea rând, starea de comportament: este mereu somnolent, este mereu agitat? Verificam cum are urina. Urina în mod normal este incoloră atunci când copilul este hidratat și manâncă bine. Urina galbenă concentrată, înseamnă că nu a primit suficient laptic și automat rinichii se chinuie să filtreze și iese o urină mai concentrată.
Trebuie să urmărească deasemena numărul de scaune. Depinde când vorbim: dacă vorbim la 3 zile, sunt puține scaune deoarece cantitatea de lapte mâncată este încă mică. Dar spre 2 săptămâni, deja avem scaun cam la fiecare masă la copilul alăptat exclusiv.
Și în al treilea rând, cât a luat în greutate. Dar nu recomand cântărirea mai des de odată pe saptamana. Și pentru un copil alăptat exclusiv, creșterea în greutate este de minm 150 g pe săptămână.”
Băița. Când facem prima băiță și cât de des îi facem băiță bebelușului?
Andreea: “Prima baiță se face în maternitate, buricul nu contravine cu ideea de a face baie.
Ca să scăpam mai repede de clemă, este nevoie să ne asigurăm că menținem zona uscată. Pe o compresă sterilă punem alcool și ștergem cât să eliminăm secrețiile.
Recomandarea mea: În primele săptămâni cel puțin, când părinții stau acasă, recomand spălarea cu apă de câte ori face scaun, și folosirea cât mai puțin a șervețelelor umede de șters la funduleț. Măcar în timpul zilei. Dacă spălăm și ștergem bine, nu este nevoie nici să dăm de fiecare dată cu cremă de funduleț.
Baia generală – dacă este foarte cald afară, baia se face în fiecare zi, dacă nu este așa cald afară, se poate face la 2 zile, dar spălăm bebelușul la fund cu apă.”
Fontanela, este un subiect care sperie. Până la ce vârstă este normal să fie deschisă?
Andreea: Este normal sa fie deschisă până la 1 an și ceva. Ceea ce trebuie să știe părinții este că trebuie evitat contactul în zona fontanelei, nu este nevoie să facem masaj. Daca bebelușul are păr mult, trebuie folosită o perie specială pentru zona capului, din păr moale, pentru a nu agresa pielea scalpului.”
Care ar fi semnele de îngrijoare care ar trebui să ne facă să mergem la medic în prima perioadă?
Andreea:
- mergem la medic dacă este din ce în ce mai somnolent și mai galben: mănâncă greu, nu putem să îl trezim.
- mergem la medic dacă avem zona buricului foarte umedă și cu secreții
- sau dacă ochii au secreții galbene – verzi. Poate fi o infecție sau un canal lacrimal înfundat
nu mergem la medic dacă:
- sunt zile in care plânge destul de mult, dar vedem că mănâncă, are scaun, urinează.
- Dacă are scaune moi după fiecare alăptare.
- Dacă are palmele și tălpile mai mov, pentru că au circulația periferică deficitară
- Dacă îi tremură bărbia. Poate fi o manifestare când îi este foarte foame și este agitat sau dacă plânge foarte mult.”
Bebelușii mai plâng și din alte cauze, nu doar de foame?
Andreea: “În primele zile, de cele mai multe ori, plânge de foame. Dar, exisă situații în care bifezi: a mâncat, este schimbat, nu îi este cald, nu îi este frig și totuși plânge. Trebuie să conștientizăm că bebelușii au parte de o schimbare radicală de mediu (de la mediu intra-uterin la cel extern), cu un sistem nervos care nu este matur și care nu reușește să integreze toată schimbarea care vine către ei, și atunci este normal să aibă perioade în care plâng fără să fie ceva de ordin fizic. Spun asta pt că dacă ne gândim mereu că este de foame și îi tot dăm să mănânce, până la urmă va avea și ceva de ordin fizic, pentru că sistemul digestive este din ce în ce mai chinuit. Aici trebuie să înțelegi că schimbările sunt majore, și aici aș implica tăticii încă de la început, care pot calma uneori mai ușor un bebeluș: poate ține bebelușul pe burtă, sau să îl legene ușor pe brațe, să îl plimbe prin casă. Astfel se realizează mai ușor legătura dintre tată și copil, iar mama va simți că nu este singură în toată povestea asta. Și eu recomand mult implicarea tatălui încă de la început.”
Ce le recomanzi celor care se pregătesc să devină părinți pentru prima dată?
Andreea: Să se informeze. Să citească, să vină la cursuri, să întrebe. La fel cum se documentează atunci când își cumpără o mașină nouă, și citesc multe articole, review-uri, merg să testeze produsul, să acorde la fel de multă importanță și cursurilor despre îngrijirea bebelușului. Și să aibă încredere în capacitățile lor de a fi părinți.”
Pentru mai multe informații, puteți găsi aici lista completă a cursurilor Samas.
Leave a Reply