Deși mai sunt câțiva ani până când copiii mei vor începe școala, nu pot să rămân indiferentă față de acest subiect. Mai ales când văd că lucrurile se schimbă de la an la an (și nu neapărat în bine), că totul este un experiment al căror rezultat nu îl poate prognoza nimeni, că asistăm la o serie de decizii luate doar din motive politice și electorale, și toate acestea pe educația copiilor noștri. Poate acelora dintre voi care aveți copii în clasele primare, miza nu vi se pare mare, dar dacă stăm să ne gândim că fix în acești ani se formează relația copilului cu învățătura și cu școala, miza devine uriașă.
Săptămâna trecută am avut ocazia să particip la una din cele mai interesante dezbateri pe tema școlilor și învățământului, organizată de Social Moms. Cei 5 invitaţi au dezbătut subiectul “De ce școală au nevoie copii noștri)”: Oana Moraru – consultant educaţional, Gabriela Maalouf – NLP trainer pentru copii şi părinţi, Magda Aldea – redactor desprecopii.com, Anca Bold Gheorghe – blogger @blogintandem.ro şi Ana Maria Mitruş – blogger @meseriadeparinte.ro.
Evenimentul a adus mai mult de 200 de părinţi în sală şi 30.500 de parinti în faţa ecranelor, fiind susţinut de elefant.ro, Bringo, BIC, Sanytol şi 3M.
- Discuția a fost deschisă de Gabriela Maalouf, care a vorbit despre învăţământul clasic şi învăţământul digitalizat. Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, în care totul este computerizat, învățământul a rămas la nivel de cretă și tablă. Nu putem să ignorăm faptul că din ce în ce mai multe domenii, folosesc tehnologia pentru a putea inova, iar digitalul face parte din realitatea prezentului nostru şi al copiilor noştri, care s-au născut digitali.
Bineînțeles că învățământul digital nu va putea înlocui nicodată învățământul clasic, pentru că avem nevoie de interacțiune interumană, dar sunt anumite beneficii ale învățământului digital, pe care trebuie să le acceptăm:
- mai mulți cursanți ar putea să aibă acces la aceleași cursuri
- copiii din țările defavorizate sau copiii bolnavi ar putea avea acces la educație
- un calculator nu o să obosească niciodată să repete aceeași lecție de mai multe ori
- este mai ușor să evaluezi rapid rezultatele unei grupe de elevi, ca să poți analiza ce noțiuni au fost bine înțelese, ce trebuie aprofundat și unde mai este nevoie de a relua explicațiile
O îmbinare eficientă a celor două metode de învățare, ar putea aduce beneficii mult mai rapide și ar putea eficientiza metodele de predare și de evaluare. Gabriela și-a început prezentarea cu filmulețul de mai jos, pe care mi-ar plăcea să îl urmăriți dacă aveți timp.
2. Conferința a continuat cu prezentarea Oanei Moraru, care a vorbit pe tema “In ce fel sunt diferiți elevii din prezent de elevii generatiilor anterioare?”.
Am încercat să sintetizez câteva dintre ideile prezentate de Oana:
- Copiii se nasc cu conștiința generațiilor trecute, toate visele și dorințele noastre sunt deja prezente în conștiința copiilor noștri. Toate lucrurile reprimate de noi, apar arhivate în conștiința lor.
- Copiii de stăzi scot la suprafață tot ce am ascuns și am reprimat noi când eram copii. De aici apar toate furiile lor, opoziționismul, tantrumurile pe care cu greu le acceptăm.
- Noi am fost generațiile de copii cărora ne era frică: să nu supărăm profesorul, să nu facem de râs părinții. Stăteam cuminți în bancă, deși poate gândurile noastre erau departe.
- Astăzi copii noștri își arată emoțiile, exprimă tot ceea ce simt și tot ceea ce am ținut noi ascuns, tot ceea ce noi am reprimat.
- De aceea tot mai multe școli din lume caută soluții noi pentru copii de astăzi, pentru că sunt foarte diferiți față de copii generațiilor trecute. Chiar și sistemul de învățământ britanic, sau cel finlandez, care sunt printre cele mai apreciate, caută mereu soluții noi pentru copiii de astăzi.
- Concluzia este că tot ceea ce suntem noi se reflectă în copiii noştri. Ce nu ne place la noi şi ascundem, reprimăm, iese la suprafaţă în copiii noştri. De aceea, cheia este la noi.
- Dacă vreți să urmăriți în totalitate discursul Oanei, o puteți face aici.
3. A urmat apoi prezentarea Magdalenei Aldea, redactor desprecopii.com care a vorbit despre cum trebuie să îi pregătim pe copii pentru începerea școlii. Vizitarea școlii, cumpărarea uniformei și a rechizitelor, stabilirea unui program de rutină sunt câțiva din pașii care îi pot ajuta pe copii să se adapteze mai ușor programului de școală. Iar cel mai important este să le insuflăm încredere în forțele proprii.
4. Ultima parte, de Întrebări și răspunsuri a fost și cea mai spumoasă. Vă dați seama că 200 de părinți de școlari cu vârste diferite, aveau multe întrebări. Discuția a fost susținută de Anca Bold Gheorghe, blogger @blogintandem.ro şi Ana Maria Mitrus, blogger @meseriadeparinte.ro, dar bineînțeles că și ceilați invitați au luat parte la discuții.
Cele mai multe întrebări au vizat temele pentru acasă: cum îi determinăm să le facă, cât îi ajutăm, cât îi susținem. De reținut, mi s-a părut răspunsul Oanei Morar: “un copil care nu a dus niciodată de la cap la coadă o treabă în gospodărie, are șanse mici să poată duce la capăt cu ușurință temele.”
Un alt aspect important, este cel legat de întrebarea: “Ce ai făcut azi la școală?“. Eu îmi amintesc că mă enerva maxim întrebarea asta, mă simțeam ca la un test. De multe ori nici nu știam ce să răspund: “am stat în bancă și am ascultat lecțiile”. Acum tind să cad uneori în capcana întrebării “Ce ai făcut azi la grădiniță?”. Oana Moraru a spus că această întrebare pusă imediat cum intră copilul pe ușă, este un abuz. În primul rând trebuie să ne conectăm cu ei, să îi lăsăm să se destindă, să se deconecteze. Apoi să le povestim și noi ce am făcut, să vorbim despre orice altceva. După ce s-a făcut descărcarea emoțională, putem să începem să vorbim despre teme, despre școală, dar nu în modul interogatoriul.
Puteți urmări aici întreaga sesiune de întrebări și răspunsuri, și cu siguranță veți găsi aici răspunsuri la câteva dintre întrebările care vă frământă. Video aici.
Copiii au avut parte de distracție pe toată perioada evenimentului cu atelierele creative: Playouth a organizat atelierul de origami, au fost multe jucării de la elefant.ro , un atelier de colorat cu BIC și a lor mascota BIC Boy, și 3M cu numeroase materiale pentru proiecte colorate și originale.
Mi-a plăcut foarte mult această conferință, și cu siguranță voi mai merge la conferințele Social Moms. Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele viitoare, puteți să urmăriți pagina de facebook Social Moms.
Și dacă vă întrebați cum am reușit să iau parte la un astfel de eveniment la doar o săptămână și un pic după ce am născut, iată mai jos răspunsul: am luat beblușul cu mine, care a fost foarte cuminte în brațe la mine, iar băiețelul mai mare a fost în parc cu tatăl lui.
Leave a Reply