Aceasta este o scrisoare către toate doamnele care conduc sau care au în plan să îşi ia carnet. Respectarea regulilor de circulaţie este doar o parte din ceea ce trebuie să facem atunci când suntem la volan. Restul este legat de comportament civilizat şi de respectul pe care îl arătăm faţă de ceilalţi, fie că vorbim de cei din maşină noastră, de pe trotuar sau din alte maşini.
Prea des văd doamne care uită să fie doamne atunci când sunt la volan. Şi chiar dacă au învăţat să conducă mai bine decât unii bărbați, uită de maniere atunci când bagă cheia în contact. Nu ştiu de ce aleg să adopte o atitudine agresivă sau chiar uşor războinică atunci când sunt în spatele volanului, de parcă pornesc să cucerească benzile de circulaţie şi să ia cu asalt intersecţiile.
Dragilor, condusul nu este o luptă, şi strada nu este un câmp de bătaie. Haideţi să ne păstrăm calmul, şi să nu uităm nişte minime regului de bun simț:
- Nu bloca intersecţia. Mda, ştiucă e verde şi ai prioritate, dar dacă intersecţia este deja blocată şi nu poţi trece, nu ai rezolvat nimic. Nu vei face decât să încurci şi mai mult circulaţia.
- Nu înjura. Chiar dacă nimeni nu te aude, cu toţii reuşim să citim pe buze, cuvintele obsecene, sau cuvintele care denumesc părţi anatomice pe care nu le deţii şi rude care nu au nici o legătură cu felul în care conduc ceilalţi. Să lăsăm birjarilor ce e al birjarilor, şi să ne concentrăm la a fi şoferiţe.
- Nu flutura degetele mijlocii la ceilalţi participanţi la trafic, indiferent cât de mişto sunt inelele tale. Bicicliştii, motocicliştii şi chiar pietonii sunt tot participanţi la trafic. Nu îi claxona şi ai grijă cum îi depăşeşti. Şi ei au dreptul să circule.
- Nu bloca alte maşini. Da, ştim că e urgent să mergi la manichiură. Dar asta nu înseamnă că trebuie să blochezi căi de acces, porţi sau alte maşini. Poate chiar atunci, o mamă trebuie să îşi ducă copilul la doctor. Dacă totuşi nu ai altă variantă, lasă un număr de telefon în parbriz, şi ţine telefonul aproape. Şi poate nu o să dai reject pe motiv că nu cunoşti numărul.
- Mulţumeşte dacă ţi se face loc. Vrei să ieşi de pe o străduţă într-un bulevard aglomerat? Nimic mai simplu. Cere voie, apoi mulţumeşte. Dacă vei încerca să te bagi agresiv în faţa celorlalţi, e posibil să nu ai accelași succes.
- Dacă cineva vrea să schimbe banda, fă-i loc. Şi ţie ţi s-a întâmplat să te incadrezi greşit. Nu o să păţeşti nimic dacă laşi pe cineva “să se bage în faţă”. Nu o să fii nici mai puţin şoferiţa, nu o să radă nimeni de ţine, ba din potriva, o să îţi mulţumească. Din experienţă, am constatat că atunci când încercam să schimb bandă şi nu mi se dădea voie, la volan era o doamna care ţinea mâinile bine încordate pe volan, privirea fix înainte şi piciorul bine înfipt în acceleraţie, ca şi când nu ar fi văzut intenţia de a schimba banda. Culmea este că femeile au vederea periferică mai bună decât bărbaţii, aşa că observă mult mai uşor ce este în jur. Asta că să ştiţi, că nu păcăliţi pe nimeni. Cu toţii ne grăbim, dar ce înseamnă 2 secunde în plus?
- Te-a oprit poliţia? Rămâi calmă, nu te certă cu ei. Recunoaşte că ai greşit. Sunt şanse mai mari să empatizeze cu o doamna calmă, care recunoaşte că a încălcat o regulă de circulaţie, decât cu o leioaca care jură că nu a fost aşa.
- Învăţă să parchezi fără să ocupi 2 locuri de parcare. Nu ştiu de ce multă lume se fereşte să facă garări sau parcări laterale, mai ales că toate maşinile au senzori, în ultima vreme. În plus, este mai uşor să ieşi din parcare dacă ai parcat bine şi nici nu rişti să găseşti maşina zgâriată pentru că nu mai au alţii loc.
- Poartă-te în trafic aşa cum ai vrea să se poarte şi ceilalţi. Nu fi agresivă, nu bloca trecerea, acordă prioritate. Până la urmă eşti un exemplu pentru copiii tăi şi pentru cei de lângă ţine.
- Să ne vedem cu bine în trafic!
Leave a Reply