Unul din cele mai importante lururi după nașterea copilui este alegerea unui scaun auto pentru copii. În ultimele două săptămani am văzut două știri care au făcut înconjurul canalelor de televiziune și a rețelelor de socializare, despre accidente groaznice, din care au scăpat din fericire copiii, pentru că erau corect așezați în scaunele de mașină. Patru vieți au fost salvate datorită responsabilității cu care părinții lor au folosit scaunele de mașină pentru copii.
Unul din accidente a avut loc în oraș, mașina fiind staționată, al doilea în afară orașului. Primul în străinătate, al doilea în România. Detalii despre cele două accidente și imagini cu mașinile făcute praf, puteți vedea aici și aici.
Știu că unora încă li se pare un moft să folosești scaunul auto pentru copii, alții îl privesc ca pe o tortură pentru copii, dar dacă ne gândim care ar fi putut fi consecințele în cele două cazuri de mai sus, nu cred că mai poate pune cineva la îndoială utilitatea lor.
Pentru mine, siguranța copiilor mei este pe primul loc, și acesta este cel mai bun argument pentru a folosi, indiferent de situație, scaunul de mașină.
Când vine vorba de siguranța copiilor, nu contează că mergem până la supermarketul de la colțul străzii, nu contează nici că nu am mai avut niciodată accidente sau că soțul conduce prudent. Aici nu este vorba de statistici și de cele mai multe ori, ceea ce se poate întâmplă în trafic nu depinde doar de noi. Nu ne jucăm cu viața copiilor noștri.
Și eu știu cum e să plângă copilul în scaun, și noi am avut momente când am crezut că nu o să putem pleca niciodată la drumuri lungi cu copiii în scoică sau în scaun, dar până la urmă s-au obișnuit. Când a fost cazul am făcut pauze, i-am dat jos, i-am liniștit, i-am hrănit și am plecat pe urmă din nou la drum. Acum eu stau uneori între ei pe bancheta din spate, deși abia am loc, dar dacă asta este singura soluție ca cel mic să fie liniștit și să nu plângă în scaun, mă supun cu drag. Am povestit aici despre trucurile noastre pentru un drum linistit, fără plânsete.
Care sunt tipurile de scaune pentru copii? Cum alegi scaunul auto in funcție de vârstă și greutate?
- Scoica – este cel mai folosit tip de scaun pentru bebluși si poate fi folosită până pe la 12 luni (0-13 kilograme). Depinde mult și de cât de înalt sau de voinic este copilul. Avantajul este că se montează cu spatele la direcția de mers și astfel copilul este mult mai bine protejat în cazul unui eventual impact.
- Scaun cu sistem de prindere în centuri sau cu baza izofix. Se folosește cam de la 1 la 3.5 ani, respective de la 9-18 kilograme.
- Înălțător auto se folosește de la 4 la 12 ani, respective 15-36 kg.
Știu că mulți părinți se plâng de costuri când vine vorba despre astfel de scaune, mai ales că în funcție de vârstă și greutate este nevoie de alt model. Din fericire există variante de scaune care pot fi folosite de la 0 luni până la 12 ani (0-36 kg).
La primul copil, am avut întâi scoică și acum avem un scaun pe care îl vom mai folosi probabil maxim un an. Pe urmă va trebui fie să luăm un scaun mai mare, sau să trecem la înălțător, în funcție de cum va fi cazul.
Între timp am început să mă documentez despre un scaun de mașină pe care să îl folosim pentru cel de-al doilea copil, pentru că va fi o perioadă destul de mare în care amândoi vor avea nevoie de scaun de mașină.
Așa că m-am apucat din nou de citit despre tipurile de scaune, și am aflat că este mult mai bine că acesta să fie poziționat cu spatele la sensul de mers, chiar și până la 2 ani. De ce? Pentru că cele mai multe accidente au loc frontal, iar această poziție numită în engleză rear facing, este cu 75% mai sigură pentru copil, deoarece capul are un sprijin mai bun. În cazul unui accident frontal, capul este aruncat în față în timp ce corpul rămâne fixat în centuri. În cazul copiilor mici, coloană cervicală nu este complet osificată, fiind hipermobila. Mai mult, greutatea capului unui bebeluș reprezintă cam 25% din greutatea corpului sau, zonă gâtului fiind astfel expusă mai mult decât în cazul unui adult. În cazul în care scaunul este montat cu spatele la sensul de mers, acesta absoarbe impactul, protejînd astfel corpul copilului.
În Suedia se practică rear facing-ul până la vârste mai mari, chiar până 5 ani și de aceea numărul victimelor copii, în cazul accidentelor rutiere, este foarte mic.
Recomandările generale ale Asociației de Pediatrie din America și Anec (European Consumer Voice in standardization) prevăd obligatoriu montarea scaunelor cu spatele la sensul de mers până la 2 ani sau până când copilul depășește lungimea și greutatea indicate pentru scaunul de mașină.
Având aceste date în minte, am căutat un scaun care să corespundă cât mai mult criteriilor de mai sus, și pe care să îl putem folosi o perioadă cât mai îndelungată.
Așa am găsit un scaun care:
- poate fi folosit de la 0 la 12 ani, respectiv de la 0 la 36 de kilograme
- Se montează cu spatele la sensul de mers până la 13 kg (Mark are acum la 3 ani 13 kg, deci poate fi folosit și mai mult de 2 ani cu spatele la sensul de mers)
- Se reglează foarte ușor pe înălțime atunci când copilul crește
- Poate fi folosit și cu fața la sensul de mers
- Poate fi folosit ca înălțator auto pentru copiii mai mari
- Se ajustează foarte ușor dintr-o poziție în alta sau pe înălțime, ceea ce pentru mine este minunat pentru că pot să îl modific atunci când este cazul să îl iau pe cel mare de la grădiniță, fără prea mult efort.
- Are sistem de protecție la impact lateral, integral la nivelul tetierei
- Șezutul este căptușit cu Spumă ESP (cu memorie) pentru un plus de confort în timpul deplasărilor lungi.
Scaunul despre care va povestesc este modelul Milestone de la Graco, un brand cu care am făcut cunoștință acum 3 ani când am devenit părinți, pentru că de la ei avem și căruțul cu 3 piese, care este foarte ușor și extrem de rezistent.
Practic am rezolvat cu un singur scaun 3 etape de vârstă, și putem să îl folosim atât pentru bebeluș cât și pentru băiețelul de 3 ani (când nu sunt amândoi în mașină).
Credeți că la 3 ani nu are loc să stea cu spatele la sensul de mers din cauza picioarelor? Va spun că este extrem de încântat să se descalțe și să le urce pe banchetă din spate și chiar mi-a spus că îi place așa “ca la americani”.
Eliza says
Minunat articol. Mi-ar plăcea să îl citească cât mai multă lume, căci e nevoie de conștientizare.
Anca says
Multumesc pentru aprecieri!
Ioana says
Un articol foarte bine venit. Est socant sa vezi cati parinti isi transporta bebelusii in brate in masina, neefind constienti de riscurile la care ii expun. Sunt de accord ca un scaun rear facing e recomandat pentru o perioada cat mai lunga, deoarece protejeaza mult mai bine copilul si scade riscul de leziuni cu pana la 5 ori in caz de accident. In alegerea scaunelor eu as mai adauga ca este destul de important de a verifica si crash testurile (ADAC, plus test suedez etc), deoarece unele scaune, desi omologate, se comporta foarte prost la crash testuri. Va pot recomanda un site francez, nu stiu daca exista un echivalent romanesc, care trece in revista toate scaunele auto existente si rezultatele la crash testuri. http://www.securange.fr Mai ales intr-o tara ca Romania, in care numarul de accidente atat de mare, mi se pare esential folosirea unui bun scaun de masina.
Ioana Marinescu says
Si pentru noi alegerea scaunului de masina a fost f importanta, desi s-a petrecut acum multi ani, cand nu era asa o constientizare pe subiect. Initial am avut o scoica teapana, apoi am ales un scaun super solid, rear facing, stiu ca am dat vreo 1500 lei pe el in 2010, mi s-a parut enorm, iar apoi am luat un scaun de copii mari, in care sta Ana si azi.