– Mami, mai melgem la petacol cu nisip? Si cu pesti olingi (pesti orange) si cu valuli?
– Mai mergem mami, dacă ți-a plăcut așa de mult!
– Da, mai vleau la petacol cu nisip!
Conversatia asta am avut-o de vreo două ori cu Mark, în urma spectacolului senzorial la care am fost săptămâna trecută.
Lui ii plac foarte mult spectacolele, dar acesta mi s-a părut că i-a lăsat o impresie foarte plăcută, din moment ce m-a tot întrebat săptămâna asta. Adevărul este că și mie mi-a plăcut îmbinarea de proiecție și teatru cu jucării din pluș, decorul frumos cu scoici și sunetul de mare cu valuri care se auzea pe fundal. Dar cu siguranță pe el l-a cucerit ultima parte, când s-a jucat cu nisip kinetic.
Spre deosebire de spectacolele clasice, la care copiii stau pe scaun și privesc, spectacolul de la MiniArtShow a avut o componentă interactivă care i-a antrenat pe copii să intre în poveste. Spațiul mic și intim al atelierului este decorat în totalitate, astfel încât nu există o scenă propriu-zisă, totul face parte din decor, iar scaunele spectatorilor sunt chiar în centrul acțiunii, eliminându-se astfel bariera dintre public și artisti.
Spectacolele senzoriale sunt organizate de trupa MiniArtShow, condusă de Ioana Ghinghina, și sunt concepute să stimuleaze văzul, auzul, mirosul și simtul tactil, dar și creativitatea și imaginația.
Temele spectacolelor sunt foarte variate, trupa având în repertoriu, 6 spectacole:
- Lumea lui Nemo. Este un spectacol în care copii urmăresc celebrul personaj, Nemo, în aventura lui. Într-un decor acvatic, copiii află povestea lui Nemo, iar apoi pornesc în căutarea lui.
- În parc. Este o temă distractivă, prin care copiii și părinții vor juca o parte din jocurile copilăriei părinților.
- Aventurile lui Cipolino în grădină. Cipolino este o ceapa mică, dar care își dorește să descopere toată grădina. Așa că pleacă la plimbare, printre legume și pomi fructiferi, să-și vadă vecinii.
- Cameleonul. Acest spectacol este construit după celebra carte a lui Eric Carle. Spațiul de joc este chiar ca o gradină zoologica și copiii sunt micuțul Cameleon, care își poate schimba culoarea și forma. Eric Carle spunea “Copiii au o curiozitate instinctivă şi o tendinţă naturală către creativitate. Vreau să le arăt copiilor că a învăţa lucruri noi e ceva fascinant şi distractiv.”
- Muzica cu chef de joacă. Sunet, zgomot, note muzicale toate ajută la contruirea unei melodii. Știai că portativul este casa notelor muzicale? Trebuie să mergi la acest spectacol senzorial ca să descoperi joaca muzicală. Materialele acestei aventuri sunt apa, orezul, peturi, cutii de carton, castroane, linguri de lemn, tot ce ne trebuie pentru o veritabilă formație muzicală.
- Adio toamna. Toamna este un anotimp atât de frumos și colorat, încât nu putea să rămână neexplorat. Copiii vor vedea povestea păsărilor care pleacă în țările calde și a naturii care se pregătește de somn.Didi Veverița se pregătește și ea de iarnă, adună nuci, castane și frunze pentru hrană și pentru a-și face un cuib cât mai călduros. Și cei mici vor face același lucru, căci pentru toată lumea vine iarna.Vă recomandăm cu drag să mergeți la acest tip de spectacole- atelier, la care cei mici se distrează, învață lucruri noi și interacționează cu alți copii.Mai multe detalii despre program și despre spectacole puteți găsi pe site-ul MiniArtShow și pe pagina de facebook.Credit foto: Mihai Raitaru
Leave a Reply