De curând am trecut la un sistem de purtare care ne place foarte mult, atât mie cât și lui Andy. Ne simțim bine cu el și îl folosim foarte des atunci când cel mic vrea în brațe și eu am nevoie de mâini libere.
A durat ceva timp până să ne decidem care este cel mai bun pentru noi, în care să stea și el bine și să fie confortabil și pentru spatele meu, dar a meritat să avem răbdare.
Haideți să vă povestim cum l-am ales.
La câteva zile dupa ce l-am nascut pe Andy, am primit de la o prietenă un sling care ne-a fost foarte util și pe care l-am folosit cu drag. Dar atunci când îl foloseam timp indelungat, am constatat că mă durea spatele, pentru că nu reușeam să îl poziționez și să îl ajustez perfect. Stăteam destul de încordată pentru că îmi era frică să nu cadă copilul din el, și mă durea spatele. De aceea, am decis să încerc și alte variante. Nu am renunțat de tot la sling, pentru că el poate fi folosit și pentru copiii mai mari, care vor să fie purtați pe o parte, adica pe un șold, deci sigur îl vom folosi din nou peste câteva luni.
Am început să caut un alt sistem, dar când am văzut câte tipuri și modele există, deja imi venea să renunț pentru că mi se părea prea complicat. Deși toți producătorii spun că orice sistem poate fi folosit încă de la naștere, nu eram convinsă și am început să caut mai multe informații despre acest aspect.
Din nou am apelat la prietenii mei de la Samas, care țin cursuri de babywearing și i-am rugat să îmi explice ce tipuri de sisteme de purtare există și cum aleg unul potrivit pentru noi.
Știam deja ce vreau de la sistemul de purtare, și anume:
• Să se lege usor
• Să permită o poziționare a bebelușului cu fața către mine
• Să îi asigure o poziție bună a coloanei și să nu îi forțeze picioarele în pozitii incomode
• Să nu îmi provoace dureri de spate
• Să se simtă bebe bine în el
• La nevoie să pot alăpta ținând copilul în sistem.
Cu lista aceasta de dorințe în mână, ne-am dus la Samas unde am intrebat, am probat și am ales.
De ce este important baby wearing-ul in primele luni?
Primele trei luni sunt considerate al patrulea trimestru de sarcină. Bebelușul este încă foarte atașat de mamă, are nevoie să îi simtă caldura corpului și bătăile inimii pentru a se liniști.
Ținut pe pieptul nostru, simte căldura corpului, simte bătăile inimii, aude sunetul pe care îl cunoașe deja, iar strânsoarea unui sistem de purtare îi recreează senzația din mediul intrauterin. Și atunci el se liniștește ușor și adoarme.
Ce trebuie sa avem în vedere atunci când alegem un sistem de purtare?
⁃ sistemele ergonomice trebuie să respecte nevoile fizice ale bebelușului, să respecte coloana. Sistemul trebuie să fie moale, nu rigid, pentru a nu forța coloana bebelușului. Bebelușul are coloana în formă de C, iar un sistem cartonat îl forțează să stea drept
⁃ picioarele trebuie să fie poziționate atfel încât să formeze un M, adică picioarele să îi fie susținute de sub coapsă, iar genunchii să stea mai sus decât fundulețul. Picioarele bebelușului nu trebuie să atârne, puntea sistemului trebuie să fie suficient de lată astfel încât să susțină picioarele bebelușului și să nu forțeze articulațiile șoldului.
⁃ copilul trebuie să fie poziționat cu fața spre noi, pentru a fi ferit de suprasolicitarea la care poate fi expus dacă stă cu fața la stimuli externi: imagini, aglomerație, culori, lumini.
⁃ poziționarea corectă este la o înălțime la care părintele poate săruta fruntea copilului, fără a îngrămădi copilul (să nu aibă bărbia în piept)
⁃ este important ca bebelușul să nu aibă nasul acoperit și să poată respire.
Ce tipuri de sisteme de purtare există?
⁃ Wrap elastic – este unul din cele mai populare sisteme de purtare a bebelușului. O fâșie lungăăăă de material, care înfășurată corect și cu dexteritate, oferă un sistem foarte bun de purtare pentru nou-născuți.
⁃ Wrap țesut – este făcut dintr-un material țesut după o tehnică specială, care conferă elasticitate materialului. Astfel bebelușul este susținut perfect în acest sistem de purtare.
⁃ Sling cu inele – este o bucată de material ceva mai scurtă, prevăzută cu două inele prin care este trecut materialul, și asigură purtarea copilului în față sau pe șold.
⁃ MEI-TAI sau WRAP – TAI – sunt sisteme de purtare de origine asiatica, care au un panou care oferă sprijin bebelușului, o centură de fixare în talie și bretele lungi care se leagă în jurul părintelui. Pe mine mă duc cu gândul la îmbrăcămintea gheișelor.
⁃ SSC (soft structured carrier) este un fel de rucsac de purtat bebelușul. În general aceste sisteme au centură de fixare și bretele pentru reglarea pe înălțime. Sunt foarte ușor de flosit și pot fi folosite pe o perioadă mai lungă, până la o greutate mai mare a copilului.
Cum am ales noi sistemul de purtare?
Cea mai bună metodă este să probezi și din fericire în marile orașe se găsesc centre în care poți face acest lucru. Este important să luați bebelușul cu voi, astfel încât să probați și să alegeți un sistem cu care să vă simțim bine și voi și el.
Slingul îl știam deja, așa că am trecut peste acest pas. Acasă am și un wrap elastic, pe care am încercat de câteva ori să îl folosesc, dar mereu mi se pare că durează prea mult să îl pun și încă nu am deprins suficientă dexteritate încât să îl leg repede. Este foarte confortabil odată legat, de accea vă sfătuiesc să încercați, poate veți fi mai descurcărețe decât mine.
SSC-ul mi-a dat senzația de rucsac de mers pe munte și mi s-a părut mult prea mare pentru un bebe mic de 2 luni (atât avea Andy când am probat sistemele). Probabil vom reveni la acest tip de sistem puțin mai târziu, cănd va mai crește.
Varianta care mi-a plăcut mie cel mai mult și în care s-a simțit și el bine a fost MARSUPI, un sistem de purtare cu benzi prevăzute cu scai, care se prinde foarte repede și se ajustează foarte ușor.
În momentul în care l-am pus pe mine, am simțit că mi se portivește cel mai bine. Centura lată se fixează în talie ca un șorț și este un suport foarte bun pentru corpul copilului, iar cele două bretele late, se pun pe umăr și apoi se prind cu scai pe panoul sistemului de purtare. Sistemul de prindere cu scai este foarte puternic și este foarte sigur, pentru că se fixează foarte bine și copilul este bine asigurat în sistemul de purtare. În mai puțin de un minut copilul este fixat și este gata de plimbare. Marsupi are un sistem de suport pentru a susține capul bebelușului atunci când acesta este foarte mic sau când doarme. Materialul este foarte flexibil și dimensiunea bazei poate fi ajustată cu un reductor, astfel încât Marsupi poate fi folosit și pentru copii foarte mici (de la 3,5 kg).
După ce ne-am hotărăt că Marsupi este sistemul pe care vrem să îl alegem, am făcut o vizită la showroomul HipHip, unde am aflat alte informații importante și am probat și câteva accesorii pentru baby-wearing: protecții de iarnă pentru sistemele de purtare și botoșei care vor fi foarte utile în sezonul rece. Pe lângă sisteme de purtare, au o gamă foarte variată de hăinuțe pentru copii, din materiale naturale: bumbac organic, bambus, lână și mătase.
Tot de la ei am aflat că Marsupi este fabricat în România. El a fost creat de o familie cu trei copii și a fost conceput pentru a oferi comoditate părinților și siguranță copiilor. Marsupi este comercializat acum în mai multe țări din lume și a fost testat împreună cu alte produse similare, obținând rezultate foarte bune la testele de calitate.
De ce îmi place mie Marsupi?
În primul rănd pentru că îmi oferă siguranță. Nu îmi mai este frică că o sa alunece copilul din sistem, și de aceea stau mult mai relaxată. Pentru că nu mai stau așa încordată, nu mă mai doare spatele și pot să mă plimb cu copilul la piept ore întregi.
Săptămâna trecuta am avut un mic episod de colici nocturne, care i-au dat micuțului dureri de burtă destul de mari. Tot Marsupi ne-a salvat, și pe mine și pe el. Pe mine de plimbat cu copilul pe brațe prin casă, pe el de dureri de burtă. După ce l-am pus în Marsupi, am început să mă plimb ușor prin casă și să îl legăn, iar de la căldura corpului meu, burtica lui s-a liniștit.
Este minunat când îl conducem pe Mark la gradiniță, pentru ca eu am mâinile libere pentru el, iar bebelușul stă confortabil la mine în brațe.
S-a întâmplat să îi fie foame în câteva din plimbările noastre și atunci tot Marsupi m-a salvat. Nu mai trebuie să îmi planific deplasările de acasă în funcție de orarul de masă, ci doar să îi ajustez poziția în sistem astfel încât să îl pot alăpta ușor și discret.
Îl folosesc foarte des și în casă, atunci când am treabă, sau când mă joc cu Mark. Mă durea sufletul să îl refuz când mă invita la joacă și nu puteam să mă duc pentru ca Andy era flămând sau voia în brațe. Acum construim toți trei cele mai lungi șine de tren și cele mai înalte poduri. Iar sâmbătă am făcut cele mai bune paste, cu ajutorul lui Chef Andy care a gângurit fericit în Marsupi cât timp am pregătit îngredientele.
Un alt aspect care îmi place este legat de dimensiuni și greutate. Poate fi strâns compact și îl pun ușor în geanta de scutece.
Ca să vedeți cât de mult ne place și cât de ușor este de folosit, am făcut câteva poze prin parc și prin oraș, la plimbare, la cumpărături sau la o cafea.
Fotografiile au fost realizate de Cristina Nichitus.
Elena Munteanu says
Foarte buna alegerea 🙂
Anca says
Multumesc! Voi cu ce va plimbati? Wrap?
Andreea M says
Marsupi e o alegere buna, dar, din pacate, nu si de durata. Ramane mic repede. Prefer wrap tai mic, are viata mai lunga si ne impacam foarte bine cu el. 🙂
Adn de Femeie says
Ma bucur tare mult sa citesc un articol atat de bine formulat. Chiar sunt informatii utile si cu argumente pe care nu le-am gasit nicaieri online.
Iar pozele sunt superbe!!!!!
Anca says
Multumesc mult!!! Ma bucur ca este un articol util, si sper sa fie de folos cat mai multor parinti!
Deea says
Sunteti foarte frumosi, iar bebe pare ca se simte foarte bine in acel sistem de purtare.
Anca says
Multumim!!!
Ioana Marinescu says
Ce fotografii minunate! si ce imi doresc sa fi existat si in urma cu 8 ani si jumatate atatea sisteme de purtare. Eu am avut un wrap foarte mare si incomod, pe care nu am reusit sa il folosesc. Daca as mai avea un bebe acum, as lua articolul asta de referinta. Bravo!
Anca says
Nici eu nu ma descurc foarte bine cu wrap-ul, desi stiu multe mamici care sunt foarte incantate. Cred ca tine de exercitiu si de indemanare, care la mine tind spre zero 🙂
Laura Craciun says
Ce frumos 🙂 M-au emotionat fotografiile- si eu l-am purtat pe micul P. de la 2 luni si jumatate pana la 6 luni intr-un Marsupi Plus. Tot rosu 🙂 Mi-au revenit atatea amintiri frumoase..E un sistem foarte fain si prietenos. Si extrem de usor de pus/scos 🙂
Anca says
Ma bucur ca ti-au placut pozele noastre si ca ti-au redeschis amintiri placute.
Alexandra says
Manduca ai incercat? As fi curioasa cum sunt cele doua comparativ.
Anca says
L-am incercat si mi s-a parut foarte mare pentru un bebe mic de 2 luni si 5 kg. Poate cand mai creste…
Cristina says
Noi am avut wrap elastic la început, pe la 3 luni am trecut la Marsupi și ne-a plăcut mult. La 6 luni am trecut la Manduca. O folosim ocazional și acum, deși Sara are aproape 1 an și 9 luni. 🙂
Alex says
Am si eu nevoie de un produs de la Marsupi sa vad daca gasesc ceva potrivit pentru mine. Cu ploile astea si viitoarele ninsori nu imi vine sa mai scot carutul
Anca says
De acum carutul e doar pentru plimbat prin mall, cel putin pana la primavara 🙂
Natalia Dabija says
Si mie mi-a placut Marsupiu. Este ok si la pret, este si confortabil. Ce dragut e bebe in poza in care i se vede fetisoara :).
Cristina says
I loved Marsupi și îl recomand. Mi-a plăcut că era cu arici și mult mai simplu de pus.
Anca says
Ma bucur sa vad ca este atat de indragit Marsupi! Imi confirma faptul ca am facut o alegere buna!
Alina says
Si noi am achizitionat un Marsupi.Si eu si bebe suntem incantati de noua achizitie.Eu pentru ca pot sa imi port puiul fara grija si sa am mainile libere,iar bebe ca sta in brate la mami.
In plus,se pare ca am primit un Marsupi cu praf de somn,bebe adoarme in cateva minute.
Il recomand cu incredere!
Anca says
Ce frumos ai spus…. cu praf de somn! Si al nostru cred ca are aceasta optiune inclusa ?