Naștere naturală sau cezariană? Ce și cât mănânci în perioada sarcinii? Este sportul benefic sau nu în perioada sarcinii? Ce rol au moașele și doulele în timpul travaliului? Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care și le pun mamele în perioada sarcinii și care au fost abordate în Conferința “Pregătirea pentru naștere” organizată de Social Moms pe 12 decembrie.
Evenimentul a adus în sală mai mult de 150 de viitori părinți interesați să afle răspunsurile la aceste întrebări și a fost urmărit online de 13.000 de persoane.
Naștere naturală sau cezariană
Aceasta este una din cele mai controversate întrebări în acest moment, întrebare la care a încercat să răspundă Domnul Doctor Silviu Iștoc, Medic Primar Obstetrică și Ginecologie la Medicover.
Avantajele nașterii naturale:
- spitalizare scurtă
- recuperare rapidă
- risc redus de sângerare, infecție și tromboză venoasă profundă
- lactația se instalează rapid
- comprimarea plămânilor fetali cu exteriorizarea fluidelor
- contactul cu bacteriile benefice din mediul vaginal.
Posibile dezavantaje în cazul nașterii naturale:
- travaliul prelung și istovitor
- risc ridicat de hipoxie fetală
- rupturi ale canalului nașterii
- durere perineală prelungită
- traumatisme fetale (scalp, craniu, claviculă, plex branhial).
Avantajele nașterii prin cezariană:
- evitarea travaliului,
- posibilitatea de a programa nașterea, e
- vitarea injuriilor la nivelul canalului nașterii,
- risc nul de hipoxie fetală.
Dezavantajele sunt legate de spitalizarea mai lungă și recuperarea îndelungată, risc crescut de sângerare și risc crescut de tromboză venoasă profundă.
În plus, în cazul nașterii prin cezariană, incidența depresiei postpartum este de două ori mai mare (2 din 10 femei, față de 1 din 10 cât este în cazul nașterii naturale).
Contactul dintre mamă și copil este posibil atât după nașterea naturală, cât și după cezariană.
Sportul în sarcină – DA sau BA?
Ramona Roșu – Fiziokinetoterapeut, Educator Prenatal, Doula la Pronatalita – ne-a povestit despre pregătirea fizică și emoțională înainte de naștere și despre rolul moașei și doulei într-o naștere.
Nașterea este un proces fizic în care sunt implicați mulți dintre mușchii corpului uman, de aceea este important să ne pregătim fizic. Gimnastica prenatală trebuie adaptată condițiilor corpului mamei. Gimnastica poate însemna și 10 minute de plimbat prin parc, importantă fiind respirația: să fie amplă, lungă și cât mai profundă.
Pregătirea psihologică pentru mamei este foarte importantă: trebuie să fim pregătite emoțional, să știm la ce să ne așteptăm și care sunt etapele travaliului. De aceea este bine ca viitoarele mămici să urmeze un curs Lamaze, în care pot afla ce se va întâmpl în procesunașterii, astfel încât să știe la ce să se aștepte. Tot la acest curs se învață tehnicile de respirație care pot ajuta mama să suporte mai ușor contracțiile si de asemenea câteva lucruri despre îngrijirea bebelușului în primele zile.
Mâncăm pentru unul sau pentru doi?
Dieta mamei este foarte importantă, deoarece ea va avea impact asupra sănătății bebelușului. Despre acest subiect a vorbit Dr. Ruxandra Pleșea – Medic diabet și boli de nutriție.
În timpul sarcinii, se recomandă o dietă normală din punct de vedere caloric, echilibrată și foarte variată, evitându-se restricția severă de calorii, dar și excesul de calorii. Este important ca mama să rămână în graficul greutății optime.
„Studiile arată că nu este indicată dietă de tip „low carb” ci este indicată dieta cu carbohidrați lenți într-o cantitate suficientă însă cu evitarea carbohidraților rapizi: dulciuri, cereale rafinate, porții mari de glucide, sucuri de fructe”, declară Dr. Pleșea.
Pentru îmbunătățirea echilibrului hormonal și efect antiinflamator se recomandă aportul echilibrat de grăsimi, în special grăsimi de tip omega 3 și omega 6.
Micronutrienții (vitaminele și mineralele) nu îngrașă, pentru că nu generează calorii, insistă Dr. Pleșea, și au un rol crucial atât în dezvoltarea bebelușului pe termen lung chiar și după naștere, cât și starea de sănătate a mamei, tot pe termen lung.
Mama are nevoie de o dietă echilibrată atât în perioada sarcinii cât și în perioada alăptării, pentru a putea oferi la rândul ei bebelușului nutrienții de care el are nevoie.
#BornAbroad – Povești despre nașteri din întreaga lume
La finalul evenimentului, am fost invitată să vorbesc despre proiectul #BornAbroad, pe care l-am înițiat de curând pe blog. Pentru că nu am vrut să dezvălui foarte multe înainte de a publica toate poveștile, am enumerat doar câteva aspecte similare pe care le-am regăsit în aproape toate țările:
- operația de cezariană se poate face doar la recomandarea medicului
- rolul moașei este foarte important
- skin to skin imediat după naștere, chiar și în cazul nașterilor prin cezariană
- susținere și inițiere în alăptare
- vizite la domiciliu după naștere.
Trei viitoare mămici au plecat acasă cu câte un kit de recoltare a celulelor stem câstigate la tombola organizată de către Stem Sure, numele norocoaselor gravide fiind extrase de dr. Bogdan Ivănescu realizator Doctor MIT. Iar o altă norocoasă mămică a câștigat, tot la tombolă, o pompă dublă de sân, oferită de Spectra.
Evenimentul a fost moderat de Gabriela Maalouf, blogger @gabrielamaalouf.ro
Conferinţa s-a transmis LIVE pe Facebook Social Moms și în pagina evenimentului socialmoms.ro , fiind urmărită online de peste 13.000 de părinţi, iar înregistrarea este disponibilă pe pagina evenimentului.
Leave a Reply