De când am devenit mamă (mai bine spus de când am aflat că voi deveni mamă prima dată), am început să mă informez despre creșterea copiilor și viața de părinte. Am început ca la școală, cu cărțile, apoi am descoperit că există multe multe site-uri cu informații pe această temă, dar cel mai mult m-am bucurat când am descoperit bloguri de părinți, pe care am găsit experiențe adevărate, emoții pure și sfaturi bazate pe experiență.
Citesc în continuare foarte multe bloguri de părinți pentru că mă surprind plăcut de fiecare dată cu articole autentice, scrise parcă “pentru tine”. Unele mă fac să râd, altele mă emoționează, altele îmi oferă inspirație sau soluții la probleme de care mă lovesc și eu ca părinte.
Astăzi am făcut o listă cu 10 articole scrise de blogeri părinți, pe care orice părinte ar trebui să le citească:
- “Dragă părinte care citești asta de pe telefon” – este un articol pentru toți părinții de azi, pentru că toți suntem toată ziua cu telefonul în mână. Știu că n-o să vă convină ce spune Miruna, dar cam ăsta este adevărul, și eu am simțit că are dreptate și că ar trebui să o lăsăm mai moale cu butonatul din când în când. Asta ca să nu ne mirăm că odraslele noastre vor mereu să se joace pe telefon.
- “Dragă părinte care strigi, ameninți și-ți târâi copilul de colo-colo” – Tot o scrisoare pentru părinți, de data aceasta una pentru cei nervoși care nu au răbdare cu copii și țipă mereu la ei sau îi târâie după ei, în loc să le explice cu calm și blândețe de ce trebuie să facem unele lucruri și de ce nu ne putem juca de dimineață până seara.
- Dacă vreți o soluție ca să nu mai țipați la copii, Dina ne povestește cu multă sinceritate cum a ajuns să conștientizeze când urmează să ridice vocea și să controleze acest automatism. De multe ori, problema ține de noi, părinții, de așteptările pe care le avem de la copii și de felul în care gestionăm momentele în care ei “ne scot din pepeni”. “3 Pași care m-au ajutat să nu mai țip la copii“
- Tot din categoria cum ne comportăm cu copiii noștri, Miruna a făcut o listă cu “11 Lucruri pe care nici un copil nu ar trebui să le audă de la părintele său“. În timp ce citiți, imaginați-vă că auziți aceste lucruri de la șef sau de la partenerul de viață. Nu sună prea bine, nu-i așa?!
- “Nu-l trage din calea pericolului, învață-l să-l înfrunte” – avem tendința să îi protejăm, ca să nu li se întâmple ceva, dar le facem cel mai mare rău posibil. Îi tragem din calea pericolelor pentru că e mai sigur, iar apoi ne mirăm că nu știu să își poarte de grijă, că nu sunt descurcăreți, că nu sunt autonomi. Este mai bine să le explicăm care sunt pericolele și cum trebuie să le evite sau să le înfrunte, decât să îi tragem din fața lor.
- Deseori străinii vor să interacționeze cu copiii pe care îi întâlnesc, dar nu știu care este limita dintre a fi haios și a fi deplasat sau dintre o glumă bună și o amenințare. Flavia a scris un “Ghid de interacțiune cu copilul” în care a inclus toate expresiile și replicile pe care cei mari le folosesc uneori în conversațiile cu copiii, fără să se gândescă că îi pot speria pe micuți.
- “Întârzierea vorbirii la copiii mici nu e motiv de îngrijorare” – fiecare copil are ritmul lui, iar faptul că unii vorbesc mai târziu, nu înseamnă că au o problemă. Și Mark a început să vorbească mai greu. La 2 ani abia spunea câteva cuvinte, dar înțelegea perfect orice îi spuneam. Când a început să vorbească, în câteva luni a trecut de la cuvinte izolate, la fraze. Totuși sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta copiii să vorbească mai ușor și în articolul Cristinei veți găsi cele mai buna sfaturi, oferite de un logoped.
- “Buton spre inimă” – o modalitate frumoasă de a te conecta cu copilul și prin care acesta să se simtă ocrotit de părinte atunci când este departe.
- “Ce mă enervează la oamenii fără copii” – am lăsat spre final un articol haios, despre războiul dintre cele două tabere: ăia cu copii și ăia fără copii.
- “Suntem părinți, dar să știți că n-am murit” – pentru cei care nu au copii, și care nu ne suportă pe ăștia cu copii (vezi articolul de mai sus), avem vești bune (sau nu?!): încă mai știm să ne distrăm și altfel decât schimbând scutece și făcând “BAU!”. Deci nu ezitați să ne invitați la petreceri, că s-ar putea să venim și să ne și distrăm! Vă spun așa, dezinteresat, fără nici o legătură cu Revelionul care urmează.
Sper că v-a plăcut lista mea de articole, sunt foarte multe bloguri frumoase și interesante, iar alegerea a fost chiar grea, credeți-mă! Dacă v-au plăcut, dacă v-au inspirat sau v-au amuzat măcar, stați cu ochii pe ei, că merită citiți!
Flavia says
Mulţumesc pentru includere, Anca!
Am citit şi eu o parte dintre ele şi rezonez cu cele scrise.
Anca says
Ma bucur mult ca iti place selectia mea!