Am revenit la poveștile de naștere din întreaga lume și astăzi am ajuns în Spania, unde aflăm povestea unei mămici care este medic într-un spital de lângă Madrid. Ea ne-a povestit experiența ei de naștere, dar ne-a oferit și câteva informații utile legate de sistemul medical spaniol, privit atât din perspectiva unei mame cât și din punctul de vedere al medicului.
În martie 2011 am aflat că sunt însărcinată. O mie de întrebări au încept să mă macine: oare cum avea să se schimbe viața mea? Pentru mine începutul acestei noi perioade din viață mea a fost ușoară, ținând cont că sunt cadru medical în Spania din anul 2009. Spania este una dintre țările cu cele mai bune sisteme medicale din Europa. Deținătorii documentului de identitate spaniol (NIE) sunt asigurați din punct de vedere medical și au dreptul la asigurare medicală gratis, care acoperă cam 90 % din necesitățile sanitare. În același timp, îți poți realiză și o asigurare privată, în funcție de preferințe.
PREGĂTIREA PENTRU NAȘTERE
Urmărirea sarcinii se face pe bază unui protocol foarte strict. Din momentul confirmării sarcinii (testul în sânge) și până în momentul nașterii, analizele și ecografiile sunt făcute la intervale bine stabilite de timp. În timpul sarcinii ești sub strictă supraveghere a obsetricianului, ecografistului, moașei și medicului de familie. Este o comunicare strânsă între toți acești specialiști, pentru a oferi un serviciu cât mai bun viitoarei mămici. În cazul în care se suspectează o posibilă complicație în timpul sarcinii, obstetricianul face un bilet de trimitere la alți specialiști (exemplu: în cazul diabetului gestațional se trimite mamă însărcinată la endocrinolog).
Începând cu sapt 22-24 de sarcină, viitoarea mamă se poate înscrie la cursuri de pregătire pentru naștere (sunt organízate gratis în céntrele de sănătate de către moașe), la care pot asista și viitori tați. La aceste cursuri se vorbește despre pregătirea fizică și psihologică, se discută foarte mult despre alăptare, se oferă material informativ destul de amplu (cărți, pliante, pagini web, numere de telefon). În săptămanile 34-35 se realizează controlul preanestezic, se discută despre injecția epidurala, despre eventualele complicații care pot apărea în timpul nașterii și operația de cezariană în caz de urgență. În Spania, cezariana nu se realizează la cerere, se realizează doar la recomandarea obstetricianului. În cazul în care viitoarea mamă dispune de o asigurare privată, poate alege varianta operației de cezariană la cerere.
Documentele medicale primite de mamă pe parcursul sarcinii (analize, ecografii, certificate medicale, sfaturi speciale, controalele cu greutatea, tensiunea arterială, glicemia) se păstrează într-un dosar, iar acesta se înmânează când se realizează internarea pentru naștere.
TRAVALIUL ȘI NAȘTEREA
Eu am decis să nasc în spitalul unde îmi făceam rezidențiatul, chiar dacă era la 65 km de Madrid, orașul unde noi locuim din 2007 (65 de km pe autostradă se fac în 30 de minute), pentru simplul fapt că toată sarcină mi-a fost urmărită acolo . Am decis acest lucru nu pentru că eram mai sigură pe colegii mei, ci pentru faptul că nu mai trebuia să lipsesc o zi întreagă de la muncă când aveam vizitele programate pentru analize și ecografii.
Încă din sapt 36 de sarcină am semnat un consimțământ informat pentru utilizarea injecției epidurale, aveam bagajul pregătit (cu toate că în Spania ți se pune la dispoziție tot în spital, de la halat, produse de igiena, body-uri pentru bebe). Ajunsă la spital, am fost internată într-o rezervă, mi s-a luat dosarul cu analize și ecografii (chiar dacă totul este introdus în calculator, dar în caz de urgențe nu se pierde timpul cu căutatul on-line). Soțul a stat cu mine pe toată durata internării, în rezervă este și un fotoliu-pat pe care îl poate folosi un membru al familiei. A venit anestezistul, mi-a explicat încă o data cum se realizează injecția epidurala, riscuri și beneficii și faptul că mă pot răzgândi dacă un doresc administrarea ei. Cum aș fi putut să mă ăzgandesc? Eu eram în stare să îi pup picioarele celui care a inventat-o.
Mi-a fost prezentată toată echipa medicală care urma să asiste la naștere: asistenta medicală, moașa, obstetricianul. Pentru soț și pentru mine, travaliul a reprezentat o perioadă de 12 ore pline de fericire, râsete, glume, telefoane date la familie. În momentul nașterii, tatăl poate asista, poate filma, poate realiza poze. Pitică mea s-a născut cu o problemă, avea cordonul ombilical în jurul gâtului, a fost dusă rapid la terapie intensivă pentru stabilizare, dar în 20 min mi-a fost adusă și pusă direct la piept, moment în care a început prima discuție cu moașa despre alăptare. Mi-a explicat poziția în care trebuie ținut nou-născutul, structura sânului, cum se formează lactația, fiind amândoi implicați. Copilul a fost adus împreună cu mine în rezervă, a stat mereu acolo, o duceau din când în când la controlul de rutină (asistentă o cântarea, medicul îi făcea un control amănuntit).
Vizitele în salón din partea personalului medical se făceau cu regularitate, se insistă mereu pe alăptare, mi-o puneau la sân foarte des, pentru a stimula lactația. În tot acest timp, soțul meu a fost implicat, explicațiile erau pentru amândoi. Lui i s-a oferit mâncare ca și cum ar fi fost internat. În cazul unei nașteri naturale fără complicații, internarea este de 3 zile. În momentul ieșirii din spital, se inmânează părinților toate hârtiile necesare înscrierii minorului în registrul civil, plus agendă de controale obligatorii care trebuie realízate în primele luni din viață și programare cu pediatrul (prima vizită este la 15 zile după naștere).
ÎNTOARCEREA ACASĂ
Ajunși acasă, primul lucru a fost să mergem la centrul de sănătate, să ne alegem pediatrul și să cerem programare pentru bebelușă. Mi s-a înmânat agendă noului născut la prima vizită la pediatru, a fost examinată amănunțit de către medic, asistenta a cântărit-o și a măsurat-o, ni s-au dat programările pentru vaccinare, ni s-au oferit sfaturi despre creșterea și dezvoltarea noului născut . În Spania există un calendar de vaccinare foarte bine pus la punct, există foarte mici diferențe între diferite regiuni în ceea ce privește vârstă de administrare: în unele regiuni, vaccinul de varicelă se admin la 15 luni, în altele la 18 luni, dar vaccinurile sunt aceleași. Se insistă mult pe acest aspect, asistenta te informează despre pro și contra. Există un protocol strict în ceea ce privește evaluarea periódica a nou-născutului și a copiilor până la vârstă de 14 ani, dar poți merge la pediatru ori de câte ori apare orice nelămurire în ceea ce privește sănătatea și dezvoltarea normală a copilului, nu avem limite de vizite. Eu am avut noroc că nu am avut nevoie de multe vizite la medic, ținând cont că eu sunt cadru medical și am discutat de multe ori cu pediatrul ei și cu asistenta când am avut orice nelămurire.
Experiență sarcinii și nașterii în Spania m-a lăsat cu o impresie plăcută, în orice moment m-am simțit protejată de sistemul medical și îngrijită de specialiști, mai ales că pe la săptămâna 28 de sarcină, fetița mea dorea deja să ne cunoască, iar amenințarea de naștere prematură ne-a speriat. Cu toate astea, mereu am știut că indiferent dacă pitică mea va decide să vină pe lume înainte de termen, va fi pe mână unor oameni care își dau tot interesul pentru a-și duce la capăt misiunea. Cum am specificat la început, sunt cadru medical în Spania din 2009, toată acea perioadă a fost analizată atât din punctul de vedere a unei viitoare mame, cât și din punctul de vedere critic al medicului. Dacă aș fi pus așa aleg unde aș dori să repet această experiență, cu mână pe inimă aș alege Spania (mai ales că noi deja am decis că viitorul nostru și al fetiței noastre să fie în Spania).
Săptămâna următoare vom călători în Germania. Dacă doriți să susțineți proiectul Born Abroad, vă reamintesc că orice like, share sau comentariu contează. Hastagul campaniei este #BornAbroad.
Parteneri media: Qbebe, Diva Hair, Bebelu, Urban Kid, Centrul de parenting, Romania Healing, Naste Natural, CristinaOtel.ro, ZanaScutecel.ro, Johannasburg.ro, MamicaZburatoare.ro, Frunzaresc.eu, ȘiBlondeleGândesc.
Buna ziua. Felicitari pentru articolul scris si pentru bebe! Va scriu deoarece sunt interesata sa nasc in Spania, momentan sunt in Bucuresti si m-ar bucura daca as intalni un medic romam. Puteti sa-mi spuneti la ce spital lucrati? Pentru a cere detalii spitalului despre nastere. Multumesc.
Povestea este scrisa de o mama care lucreaza in Spania, nu am cum sa va pun inlegatura cu un medic din Spania. Nastere usoara!