Zilele trecute am fost la cumpărături pentru copii. Știți voi, consumabile: gel de dus, șervețele, scutece, comprese sterile, ser. Și m-am întâlnit cu o prietenă veche, care făcea și ea același lucru, pentru că mai are puțin până va deveni mamă. Nu ne mai văzusem de foarte mult timp și nu mai știam nimic una de altă. Ea nu știa că eu am al doilea copil, eu nu știam că ea urmează să devină mamă. Ea fiind la ptimul copil, m-a rugat să o ajut să fie sigură că a luat tot ce îi trebuie.
M-a bucurat statutul de expert pe care mi l-a acordat, și am început să îi inspectez coșul de cumpărături, cu multă seriozitate. Recunosc că am rămas uimită cât de multe lucruri inutile luase, deși avea o listă de cumpărături pe care o primise la un curs de puericultură. Probabil în momentul respectiv, vânzătoarele care îi umpluseră coșul m-au urât maxim, dar nu m-am putut abține să las femeia să plece cu toate nebuniile alea.
Iată ce am scos din coș:
Biberoanele. Avea multe, de la toate brandurile, de toate formele și culorile. Am întrebat-o întâi câți copii urmează să nască și dacă se gândește să alăpteze.
“Păi normal că vreau să alăptez!”
“Bun. Și atunci ce faci cu toate biberoanele astea?” Și-a dat seama imediat de neconcordanță, și a păstrat doar două, pentru orice eventualitate.
Sistem anti rostogolire. Mi-am amintit că și eu fusesem tentată să cumpăr o chestie de genul asta, dar fix înainte să îl achizionez, m-am gândit că poate nu este o idee așa de bună să imobilizezi copilul. Eu am folosit un prosop rulat pe care îl puneam la spatele bebelușului ca să stea pe o parte și să nu se rostogolească pe o spate.
Sistem de monitorizare a bebelușului. Am crezut că s-a mutat intr-o vilă, dar când mi-a spus că stă în același apartament de 3 camere, m-a pufnit râsul. Atunci când plânge un copil, îl auzi imediat din camera de alături. Pot chiar să pun pariu că și vecinii de sus și de jos îl aud când plange.
Termometru de cădiță. I-am explicat cât de ușor poți să testezi temperatura apei cu cotul și l-a pus singură înapoi pe raft.
Picaturi anticolici. Nu toți copiii au colici: Mark nu a avut, iar Andy a avut un episod scurt de 3 nopți în care l-au chinuit durerile de burtă și acelea au fost cauzate de ceva ce mâncasem eu. Cum am scos alimentul din consum, s-a calmat și el și am avut din nou nopți liniștite. Dar amândoi copiii au avut nevoie să fie ținuti în brațe și plimbați. Pentru asta ai nevoie de brațe puternice și răbdare. Eventual, te poate ajuta un sistem de purtare bun. Oricum, nu funcționează pentru toți bebelușii același tratament anticolici, și părerea unui medic este foarte importantă înainte de administra orice medicament.
Îmi amintesc și eu câte lucruri inutile am cumpărat la prima sarcină și cum au rămas unele dintre ele nefolosite. De exemplu am cumpărat pungi de stocare a laptelui, dar nu am luat pompă. Nu știu cum m-am gândit eu că ar putea ajunge laptele meu în pungile alea. Ulterior am cumparat și pompa, dar niciodată nu am avut suficient lapte ca să îl păstrez mai mult de câteva ore. Așa că pungile au rămas tot nefolosite.
Dacă ar fi să dau un sfat părinților aflați la primul bebeluș, acela ar fi să cumpere doar lucrurile absolut necesare înainte de venirea pe lume a copilului și în funcție de nevoile pe care le au, să decidă pe parcurs ce mai trebuie să achiziționeze. Aici puteți citi ce am cumpărta noi la primul copil și ne-a fost de mare folos. Altfel riscă să cumpere multe lucruri inutile pe care este posibil să nu le foloseasca. Iar dacă au prieteni care au deja copii, să incerce să imprumute cât mai multe lucruri. Copiii cresc repede și unele obiecte sunt necesare doar în primele luni, iar apoi nu fac decât să adune praf și să ocupe loc.
Vouă vi s-a întâmplat să cumparați lucruri pentru copii, care s-au dovedit inutile?
Gabriela says
La primul bebe nu prea ne-am grabit cu cumparaturile. Am luat strictul necesar si apoi ne aprovizionam pe masura ce apareau nevoile. Acum la bebe 2, avand “experienta”, o sa luam din timp mare parte din ele.
Dar da, cunosc si eu multe mamici care s-au apucat de cumparaturi si ulterior au ramas cu multe lucruri nefolosite.