Un copil este lovit cu bățul și făcut să plângă, de unchiul deghizat în Moș Nicolae, totul sub aprobarea mamei. Un soț își omoară soția cu un cuțit, după ce altă dată o bătuse cu o bâtă de baseball. Copii bătuți de educatori și profesori. Polițist bătut. Copii și femei loviți. Sunt știri pe care le auzim zilnic la televizor. De cele mai multe ori, ne infiorăm de cruzimea faptelor, iar după câteva zile uităm.
Între timp, la fiecare 30 de secunde o femeie este victima violenței domestice.
Statisticile sunt îngrijorătoare
“1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă cel puţin o dată în viaţă şi, potrivit rapoartelor recente ale Ministerului Public – 2013, 2014, 2015 – numărul victimelor creşte de la an la an. Cu toate acestea, peste 7 din 10 cazuri rămân neraportate, potrivit studiului Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene pe tema violenţei domestice, iar o parte dintre aceste situaţii au un deznodământ dramatic.” (Sursa gandul.info)
Ce spune legea? Ce face statul?
În 2016 a intrat în vigoare în România, Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită şi Convenţia de la Istanbul. Această convenție, obligă statul român să implementeze rapid trei măsuri astfel încât femeile şi, implicit, copiii să beneficieze de protecţie sporită în cazul agresiunilor domestice. Măsurile impuse de Convenția de la Istanbul, sunt următoarele: atunci când o femeie depune o plângere ea nu va mai putea să o retragă, agresorii care nu respectă ordinele de restricţie şi protecţie impuse vor fi cercetaţi penal, şi nu vor rămâne doar cu amenda, aşa cum se întâmplă în prezent. A treia obligație a statului Român, este aceea de includerea pe viitor în Codul Penal şi de Procedură Penală a unor noi infracţiuni precum crimele de onoare, căsătoria cu forţa sau mutilarea genitală.
Ce s-a întâmplat cu Convenția de la Istanbul?
Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare a fost supus dezbaterii publice în iulie 2017, urmând să primească aviz din partea Ministerului Justiției, pentru a putea fi trimis în Parlament.
Până în prezent, acest proiect de lege nu a fost transmis către Parlament.
Ce pot face femeile care sunt victimele violenței domestice?
Pot apela la autorități, pot depune plângere la poliție, dar pot cere suport și organizațiilor care luptă împotriva violenței domestice. Aici pot primi ajutor concret, sprijin financiar și moral și chiar adăpost dacă este cazul. Organizațiile din România care activează în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen sunt grupate în Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Lista asociațiilor membre se regăsește aici. Există o linie telefonică gratuită la care pot apela femeile supuse violenței domestice.
Ce putem face noi?
Să ne creștem copiii cu blândețe, cu respect. Un copil crescut cu bătaie va crește cu convingerea că asta este singura sau cea mai eficientă metodă disciplinară. Atunci când un adult lovește un copil, mesajul pe care i-l transmite este acela că cel care are putere, îl poate domina pe cel mai slab, prin forță, prin lovire.
Un studiu făcut de Universitatea din Tulane demonstrează cel mai bine faptul că palmele primite, îi determină pe copii să se poarte și mai rău pe termen lung. Din cei aproape 2500 de copii studiați, cei care au fost plesniți mai des până la vârsta de 3 ani, au devenit mult mai agresivi până la vârsta de 5 ani. (Sursa: TimeMagazine, articol aici).
Degeaba ne dăm peste cap să îi hrănim cu legume bio, să nu le dăm produse care conțin zahăr adăugat sau să le cumpărăm cele mai interesante jucării din reclame, dacă din când în când le mai dăm câte o palmă.
Haideți să ne învățăm copiii să fie respectați și să respecte pe alții. Sunt mamă de doi băieți. Și mi-am propus să îi învăț să îi respecte pe cei din jurul lor, să înțeleagă că forța unui bărbat este bună atunci când apără o femeie, iar brațele puternice sunt pentru strâns copii în brațe.
Să învățăm fetele că merită să fie respectate, să le învățăm să își aleagă parteneri care să le ocrotească cel puțin la fel de bine cum o fac părinții lor și să plece la primul semn de violență, chiar dacă li s-a părut că cineva ridică palma asupra lor. Să nu le fie rușine să ceară ajutor, să știe că cine iubește nu lovește și că “doar o palmă” nu e niciodată “ultima plamă”.
Sunăm la poliție atunci când vecinii dau muzica mai tare, dar câți sună la poliție atunci când vecinii se ceartă și cearta degenerează în violență? Nu este o noutate că unii dau tv-ul mai încet ca să audă mai bine ce zic vecinii când se ceartă. Și tot blocul știe care vecin își bate soția și/ sau copii când vine obosit de la un pahar cu băieții. Multe femei nu au curajul să depună reclamații atunci când sunt agresate, fie pentru că le este frică, fie pentru că le este rușine. De ce să așteptăm să se întâmple o tragedie, înainte să intervenim?
România deține un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește violența domestică. Probabil că va mai trece mult timp până când lucrurile se vor îndrepta, până când instituțiile statului vor ocroti cu adevărat femeile aflate în astfel de situații. Ce ne rămâne de făcut până atunci? Să fim oameni, să fim solidari și mai ales să oferim un minim sprijin și înțelegere celor care au nevoie.
Sursă foto: pexels.com
Calatoresc prin vise says
Atâta timp cât avem legi blânde, e normal să se întample asemenea lucruri groaznice. Noi ca popor, mai avem de evoluat până vom renunța la violență.