Când ai doi copii, timpul liber pentru tine ca părinte se diminuează simțitor. Sunt zile în care am impresia că nu fac altceva decât să strâng jucării și hăinuțe și să răspund nevoilor copiilor: hrana, îmbrăcăminte, joacă, ținut în brațe. Încă nu am descoperit formula magică prin care să am timp de toate, dar pot să vă spun cum și ce fac eu ca să îmi ușurez cât mai mult viața de mamă și să mai am puțin timp și pentru mine.
O mamă trebuie sa creeze timp, să învețe să câștige timp sau să fure câte puțin de acolo unde se poate. Pentru mine este esențial să am timp și pentru mine, altfel ajung să fiu frustrată și nervoasă. Uneori asta înseamnă să tai din somnul meu, dar nu pot să renunț la niște nevoi de bază fără de care nu aș funcționa la parametrii normali.
Automatizare:
Armele unei mame modern: mașina de spălat, mașina de spălat vase, storcător de rufe, aparat de gătit, orice consideri că îți face viața mai ușoară și îți preia din activitățile zilnice.
Vara trecută am descoperit două minuni: mașina de spălat vase și uscătorul de rufe. În fiecare zi, după fiecare masă și în zilele în care găteam, petreceam mult timp spălând vase. De la 5 minute după micul dejun, la 15-20 după fiecare prânz și chiar jumătate de oră după o cină cu prietenii. Poate nu vi se pare mult, dar se simte atunci când după prânz mă duc să mă joc cu copiii în loc să mă lupt cu vasele din chiuvetă.
Uscătorul de rufe mi se pare senzațional pentru că am scăpat aproape de tot de întins rufele. Scot rufele din mașina de spălat și le pun în uscător. Apoi le scot, le împăturesc și le pun fie în dulap, fie la călcat. Nu știu cât timp castig, dar cel mai mare avantaj este faptul că rufele sunt uscate în aceeași zi. Asta mă ajută atunci când am nevoie de ceva curat și uscat cât mai repede.
Un alt aparat care mă ajută să câștig timp este pompa de sân dublă, pentru că economisesc la jumătate timpul alocat extragerii laptelui. Iar 20 de minute de 2-3 ori pe zi înseamnă o economie de aproape o oră!
Mi-am propus să testez și niște aparate de gătit, care pot fi programate și pe care nu trebuie să le păzești, dar eu gătesc feluri de mâncare foarte rapide și nu sunt convinsă că merită investiția.
Organizarea
O zi a săptâmanii pentru gătit, una pentru cumpărături, una pentru curățenie. Gătesc cu o zi inainte să fac curățenie. Fac cumpărăturile cu o zi inainte să gătesc. Logic, nu? Marti și joi merg la sala dimineața și încerc să nu programez altceva în zilele respective.
Tot la capitolul organizare mă ajuta listele: listele de cumpărături, de cadouri, liste de bagaje dacă plecăm undeva, liste de invitați pentru aniversari. De fiecare dată salvez listele pe telefon și data următoare pornesc de la lista anterioară. De exemplu dacă am ajuns la cumpărături și nu am o listă nouă pregătită, o deschid pe cea de ultima dată și mă gândesc ce s-a consumat între timp.
La treburile casei, încerc întâi să mă ocup de cele care “se rezolvă automat”. Adică întâi pornesc mașina de rufe, dau drumul la sterilizator și în timpul ăsta eu fac ordine. Când gătesc, fac întotdeauna mai multe feluri de mâncare în aceeași zi, astfel încât să avem mâncare măcar pe 2-3 zile. În general fac chestii simple, dar încerc să mă gândesc care sunt timpii de prelucrare și încep cu cele care durează mult, dar nu îmi solicit prea mult atenția. De exemplu: pun carnea la fiert și între timp tai zarzavaturile. Sau bag ceva la cuptor și intre timp mă ocup de ceea ce gătesc pe aragaz. Astfel încerc să optimizez la maxim timpul petrecut în bucătărie.
Prioritizarea
Sunt zile în care prioritatea o reprezintă copiii (în cele mai multe situații), zile în care prioritatea o reprezintă curățenia sau zile în care prioritatea sunt eu. Am avut zile în care am lăsat totul baltă pentru că mi s-a părut mai important să petrec timp cu copiii. Am avut zile de sâmbătă în care am simțit nevoia să fac o curățenie zdravănă în toată casa. Cred că aveam nevoie de o supapă de eliminat presiunea și mi-am consumat energia negativă frecând podele, chiuveta, cada și covoarele. Dar am avut și zile în care am simțit că este esențial să fac o plimbare lungă în liniște (adică împingând caruțul) sau să dorm o oră la pranz, pentru a putea funcționa în parametrii normali până la finalul zilei.
Nu refuz niciodată ajutorul
Soțul, mama, soacra, fata care mă ajută la curățenie și care mai vine ocazional să stea cu cel mic, o mătușă care ne mai aduce mâncare gătită, ei sunt “satul” meu și mă ajută să îmi cresc copiii. Și fiecare mână de ajutor este o binecuvântare!
Nu fac mofturi, nu mai cârcotesc, nu mai comentez de mult, sunt pur și simplu recunoscătoare atunci când ei vor și pot să ne ajute.
Pentru că am ajutor la curățenie o zi pe săptămână, asta mă ajută să câștig mult timp. Tot ce trebuie să fac este să mențin ordinea și să intervin doar dacă sunt incidente neprevăzute. Ajutorul suplimentar din partea părinților mei și din partea părinților soțului este cel mai mare ajutor pe care îl primesc și nu cred că o să pot să îmi exprim vreodată recunoștința pentru cât de mult înseamnă pentru noi acest ajutor.
Nu răspund la telefon atunci când fac ceva
Probabil acesta este cel mai important sfat, și ar fi trebuit să încep cu el. Telefonul este cel mai mare consumator de timp. Și nu mă refer la convorbiri (care din punctul meu de vedere sunt cea mai eficientă formă de comunicare). Mă refer la mesaje pe what’s up, mesaje pe facebook, etc. Atunci când lucrez la ceva oricât de banal (ex: curăț morcovii pentru supă, scriu un articol pe blog, dau cu mătura în bucătărie, schimb un scutec, calc o bluză, etc.) nu mă intrerup niciodată ca să văd cine a mai scris, cine a mai comentat. Dacă cineva are o problemă urgentă, atunci mă sună.
Conversațiile pe what’s up, mesajele, comentariile pe facebook sunt cele mai mari consumatoare de timp. De aceea mă ocup de ele după ce îmi termin treaba, sau în momentele în care mai fac și altceva (fie când alăptez, fie când ies la plimbare cu cel mic și stau câteva minute pe o bancă, aștept să intru în cabinet la medic, etc.).
Nevoile mele sunt mereu pe lista de activități, ca orice altceva
Am constatat că dacă un lucu nu apare pe ordinea de zi, ca și cum nu ar exista, atunci nu se întâmplă. De exemplu, dacă mă gândesc dimineața: “Ce mi-ar plăcea să îmi intind părul cu placa”, dar nu îl trec pe lista cu lucruri de făcut pe ziua respectivă (de cele mai multe ori lista asta este scrisă imaginar în mintea mea), atunci nu va fi o prioritate și nu vot găsi timp până la finalul zilei să îl includ în program.
Marțea și joia mă duc la sală câte o oră. Încerc să nu programez nimic altceva pentru diminețile de marți și de joi, ca să fiu sigură că reușesc să mă țin de program. La fel fac cu orice altceva îmi propun să fac pentru mine: să mă văd la o cafea cu o prietenă, să citesc câteva pagini dintr-o carte, să intru într-un magazin de cosmetice.
Orice nevoie pe care o am, o tratez ca pe o țeavă spartă, așa cum povestește și Laura Vanderkam. Este un film foarte util și interesant, pe care vă invit să îl vedeți până la capăt.
Nu este ușor să fii părinte, mai ales atunci când copiii sunt mici, și orice ajutor este binevenit. Acestea sunt câteva din tacticile mele pentru a câștiga puțin timp pentru mine (să citesc câteva pagini dintr-o carte, să scriu un articol pentru blog, să îmi fac un duș, sau să am timp să stau cu soțul de vorbă seara când vine acasă). Uneori reușesc, alteori nu. Important este să vedem mereu partea plină a paharului și să ne bucurăm de fiecare zi în care copiii ne sunt sănătoși.
Care sunt modalitățile voastre de a câștiga timp?
Rox says
Uscatorul de rufe este cea mai tare inventie. Nu iti da doar posibilitatea sa usuci hainele rapid, le si mentine moi dupa fiecare spalare.
Anca says
Si mie imi place mult. Sunt asa calde si pufoase hainele cand le scot!
Elena Munteanu says
Trebuie sa incerci si multicooker-ul la capitolul automatizare!! 😉 E genial!
Anca says
E pe lista!
vavaly says
mi a placut cum ai scris articolul, tonul lui :).
e gfeu sa te strecori si tu in programul unei zile dar uite ca se poate daca cerem ajutor si daca ne imbunatatim viata. masina de spalat vase e si pe lista mea. la cea cu rufele nu m am gandit inca pentru ca am un balcon afara si imi place sa le tin un pic la aer, mai ales acum iarna. dar cu timpui poate imi schimb parerea :).
Anca says
Multumesc mult! Imi pare bine ca ti-a placut articolul!