De unde are atâta energie? De dimineață până seara sare, aleargă, țopăie, se ascunde, chiuie, dansează și pare că resursele lui de energie sunt inepuizabile.
De trei săptămâni stăm în casă (prima cu gripă, următoarele două cu vărsat de vânt) și eu sunt partenerul lui de joacă numarul unu. Energia mi s-a terminat după primele 3 zile, dar trebuie să rezist până luni când merge din nou la grădiniță.
Cum rezist? Mă agăț de orice moment în care pot să stau un pic liniștită, cum ar fi pauzele de alăptare a celui mic, momentele în care stă cuminte și colorează sau când parchează cele 1573 de mașinuțe. În rest, trebuie să găsesc jocuri și să vin cu tot felul de propuneri de joacă, care să îl țină ocupat și să nu se plictisească. Pentru că cel mai tare mă irită să aud: “Mami, vleau desene!”
În trei săptămâni, am încercat de toate: am colorat, am pictat, am modelat cu platilina. Am făcut puzzle-uri, am construit, ne-am jucat cu mașinuțe. Am dansat, am cântat, am făcut spectacol, ne-am jucat cu baloane (este o variantă bună de consumat energia fără să produceți stricăciuni în casă, așa cum se poate întâmpla cu o minge).
Dar de cele mai multe ori, energia mea se termină undeva înainte de prânz, iar el nci seara nu dă semne că i s-ar consumă bateriile. și atunci trebuie să găsesc variante de jocuri mai liniștite, care să nu presupună sărit, alergat, țopăit și la care pot să îmi trag și eu sufletul.
Jocurile cu zaruri, pioni sau cartonașe
La trei ani, nu sunt încă multe astfel de jocuri, dar avem câteva care îi plac foarte mult și pe care le cere cu regularitate:
Jocul cu văcuțe – este un joc de atenție la detalii, care are un set de carduri cu văcuțe colorate și două zaruri cu culori. Jocul are două variante de joc, noi încă suntem la prima pentru copiii mai mici, dar ne distrăm de minune.
Jocul cu sigle de mașini – este un joc de memorie, dar la care noi am creat un set de reguli proprii, astfel încât putem să îl jucăm în 2, 3 sau 4 jucători.
Jocurile de stat în pat
Sunt preferatele mele pentru că reușesc să câștig câteva minute în care chiar stau întinsă. Aici avem mai multe variante:
Eu sunt bunicuța bolnavă, iar el scufița roșie. Eu stau în pat, iar el imi aduce flori și bunătăți la pat.
Eu sunt un turist la mare și stau pe sezlong, iar el băiatul de la bar. Eu sunt foarte pretențioasă și mereu comand ceva: cocktailuri, gheață, gustări, vreau să îmi ridice umbrela, vreau să îmi dea cu cremă pe spate, etc.
Eu sunt pacientul și stau în pat în spital, iar el este doctorul.
Eu sunt bebelușul, iar el este mămica. Vreau lapte, vreau jucării, vreau să îmi cânte, vreau o păturica sau vreau să mă legene.
Jocuri de jucat pe canapea
Cel mai mare succes îl au jocurile de enumerare, care se pot juca de la 2 jucători în sus. Alegem o categorie și enumerăm cât mai multe elemente din categoria respectiva. De exemplu: mărci de mașini, personaje din desene animate, titluri de povești, animale, fructe și legume, etc.
Am mai jucat și mima sau telefonul fără fir, dar încă nu se descurcă la fel de bine ca la cel de enumerare. În schimb, ne-am distrat de fiecare dată.
Varianta cea mai bună este cea în care vrea să citim povești, pentru că atunci clar stăm liniștiți în pat și cu puțin noroc, chiar ne prinde somnul uneori.
Cam astea ar fi variantele noastre de jocuri atunci când suntem obosiți si vrem o mică pauză. Voi ce jocuri “de tras sufletul” ați mai încercat cu cei mici?
Leave a Reply