Începutul primăverii mi s-a părut momentul perfect pentru a face curățenie în dulapuri: să scap de tot ceea ce nu folosim, să dau un aer mai aerisit spațiului în care locuim.
Deși ne-am mutat de mai puțin de un an în casa în care locuim acum și am făcut atunci o triere amănunțită a lucrurilor pe care le-am adus cu noi, rămân uimită să constat câte nimicuri s-au acumulat de atunci și până acum. Și daca la început aveam rafturi care erau aproape nefolosite, acum câteva zile am avut surpriza să constat că majoritatea dulapurilor sunt pline ochi.
Asta mi-a dat de gândit și am început o acțiune de dezintoxicare a casei. Acum sunt la mijlocul procesului, dar zonele pe care am reusit deja să le decongestionez, îmi dau o satisfacție nemaipomenită, pentru că: Este ordine!!!
Acum reușesc să văd toate lucrurile din dulap fără să caut fiecare fleac de 10 ori și am stabilit mai bine locurile în care depozitam anumite lucruri pentru a le găsi mai ușor.
Nu este tocmai un proiect simplu, mai ales că am foarte puțin timp la dispoziție în fiecare zi, cât doarme cel mic. Ca să îmi fie mai ușor, mi-am facut un plan împărțit pe camere:
Camera copiilor – jucării și hăinuțe
Am vrut să încep cu partea care îmi place cel mai mult, ca să am apoi energie și motivație să nu abandonez proiectul.
Hainuțe – aici a fost cel mai simplu. Hăinuțele mici ale lui Mark le-am pus la păstrare pentru Andy, hăinutele mici ale lui Andy (nu imi vine să cred că deja are hăinuțe care nu îi mai vin) le-am pus într-o pungă și le vom dărui verișorului mai mic care se naște peste câteva săptămâni.
Jucării – aici a fost destul de mult de muncă pentru că erau amestecate piese de la diverse puzzleuri, șine de tren, creioane colorate, piese de la jocuri de construit și multe jetoane de la diverse jocuri. Am stat și le-am ales pe fiecare în parte și le-am sortat în cutii transparente de plastic, iar piesele de la puzzleuri le-am pus în câte o pungă cu sistem de închidere. Am aruncat două sacoșe de nimicuri și de jucării stricate: mașinuțe fără roți, avioane fără aripi, resturi de la surprize de ou kinder, foi mâzgâlite, creioane rupte, roți orfane de la mașini care nu se știe pe unde sunt. A durat două ore operațiunea asta, sunt conștientă că peste două săptămâni va fi aproximativ la fel, dar măcar până atunci reușim să găsim jocurile atunci când le căutam.
Cosmetice
Nu credeam că am atât de multe cosmetice, din care folosesc atât de puține.
Pasul 1. L-am adunat pe toate la un loc. De exemplu aveam creme de mâini în poșetă, în sertarul de la noptieră, pe etajeră în baie și sigur am și în mașină. Apoi le-am grupat pe categorii: pentru păr, pentru corp, pentru față și oje.
Pasul 2. Am aruncat cele care erau expirate.
Pasul 3. Mi-am propus să le consum în ordine, în funcție de termenul de expirare.
Pasul 4. Nu mai cumpăr nimic până nu se termină cele existente (să vedem cât mă ține planul ăsta!)
La fel am procedat și la medicamente, la detergenți și produse de curățenie. Am constatat că aveam medicamente care expiraseră în 2014 și a căror denumire îmi era complet necunoscută. În mod normal, medicamentele expirate trebuie returnate la farmacie, pentru că sunt foarte periculoase dacă ajung în pânza freatică, dar din păcate sunt foarte puțini care știu asta și nici farmaciile nu au un proces bine pus la punct în acest sens. Mi-am propus pe viitor să mă documentez și să văd exact care este procedura în acest sens și care sunt farmaciile care primesc medicamente.
Au urmat sertarele cu mărunțișuri: clame de păr, papetărie, reviste, hârtii, încărcătoare și cabluri (am găsit un încărcător de Nokia iar noi nu mai avem vreun telefon Nokia funcțional de vreo 5 ani cel puțin).
Cămara
Aici am facut un inventar al alimentelor pe care le am și mi-am propus să le folosesc în perioada imediat următoare pe cele care au un termen de valabilitate foarte scăzut sau pe cele deja desfăcute. Ex: am o cutie de cuș-cuș începută, deci cât de curând voi găti ceva cu cuș-cuș.
Mi-am notat în telefon că am acum în camară, și cum se termină ceva îl șterg de pe listă. Așa voi ști data următoare când merg la cumpărături dacă mai am faină sau nu.
O altă zonă care mi-a luat destul de mult timp, a fost cea în care țin caserolele de plastic. Multe dintre ele erau descompletate (mai aveam fie cutia, fia capacul)) și un spațiu foarte mare era ocupat de cutii rămase de la înghețată. De asemenea, am constat că unele caserole erau îngălbenite de la stat în dula, așa că le-am pus pe toate la spălat în mașina de vase și acum arată din nou bine.
Dulapul cu Haine
Primul pas a fost să selectez hainele rupte, tocite sau care aveau nevoie de retușuri. Le-am aruncat pe cele rupte sau le-am făcut cârpe pentru curățenie. Pe cele care aveau nevoie de reparatii le-am luat și le-am cusut nasturii sau le-am dus la croitorie pentru schimbat fermoarele. Aveam trei perechi de cizme din piele întoarsă care arătau foarte rău. Le-am dus la curățatorie și acum arată aproape ca noi. Am mai sortat o altă categorie de haine – cele pe care nu le mai port. Cu ele voi face probabil o sesiune nouă de vânzare sau le voi dona.
În total am aruncat aproape șase saci menajeri cu nimicuri, jucării rupte, produse expirate, reviste, foi și tot felul de mărunțișuri. Toată treaba mi-a luat cam o săptămână pentru că am făcut câte puțin în fiecare zi. Pentru perioada următoare mi-am propus să încerc să mențin cât mai mult ordinea și să nu mai adunăm atât de multe nimicuri inutile prin toate colțurile casei.
La final, vă las să vă clătiți ochii cu câteva imagini senzaționale cu dulapuri, rafturi extrem de frumos organizate. Sursa foto: Pinterest.
Leave a Reply