Ideea Campaniei Born Abroad mi-a venit la puțin timp după ce am născut cel de-al doilea băiețel. Am multe prietene care locuiesc și au născut în străinătate și care mi-au povestit cum a fost în cazul lor, care sunt condițiile din spitale, cum se poartă personalul medical, care este rata nașterilor prin cezariană și cât de mult este încurajată alăptarea în țările în care locuiesc ele acum. Am adunat aceste povești într-o serie de 12 povești, pe care le-am prezentat pe parcursul a patru luni. Sunt povești emoționante, din toate colțurile lumii: Canada, Austria, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Luxemburg, Suedia, Danemarca, Irlanda, Franța, Israel.
În același timp, auzeam de la multe mămici care au născut în România, povești despre nașteri cutremurătoare. Mame care au trecut prin experiențe neplăcute, condiții precare în spitale, personal medical insuficient numeric pentru toate mamele, medici grăbiți să programeze cezariene și asistente medicale copleșite de numărul mare de bebeluși și mame pe care să le îngrijească. De moașe nu prea se vorbește, pentru că nu prea mai sunt, iar rolul lor este diminuat semnficativ atunci când rata cezarienelor programate depășește covârșitor numărul nașterilor naturale. Nimeni nu mai are timp, nu mai are răbdare, nu mai sunt fonduri.
Alăptarea este în mare parte un vis, în condițiile în care copiii stau separați de mamele lor și pentru liniștea și eficiența întregii secții, li se administrează lapte praf. Sunt și cazuri fericite, sunt și medici care își fac treaba ca la carte, sunt în continuare și moașe (prea puține) care ajută mamele să treacă mai ușor printr-un travaliu și să alăpteze apoi copilul. Dar lipsurile de diferite forme îi împiedică pe cei mai mulți să facă actul medical cu blândețe și răbdare. Pentru că asta este cel mai mare ajutor al unei mame care trece printr-un travaliu și printr-o naștere: vorba bună. Chiar dacă vorbim de naștere naturală sau cezarină, schimbările hormonale prin care trece o femeie sunt majore, trauma fizică nu este tocmai ușoară. De aceea au nevoie de sprijin fizic, îngrijiri medicale de bună calitate, dar și multă, multă atenție, înțelegere și blândețe.
De aceea m-am gândit să împărtășesc mamelor din România, povești frumoase, despre nașteri din alte țări. Povești în care mamele au primit sprijin, ajutor și înțelegere. Poate dacă ne uităm mai mult la alte exemple bune, vom putea să schimbăm mentalități, să facem lucrurile să funcționeze mai bine. Să nu ne mai mulțumim cu “merge și așa”, să nu mai acceptăm “așa se face peste tot” sau “lasă că așa am crescut și noi și a fost bine”.
Ideea Campaniei Born Abroad mi-a venit la puțin timp după ce l-am născut pe Andy. Vorbeam cu prietene care au născut în străinătate și îmi povesteau cum a fost în cazul lor, care sunt condițiile din spitale, cum se poartă personalul medical, care este rata nașterilor prin cezariană și cât de mult este încurajată alăptarea în țările în care locuiesc ele acum.
Am adunat 12 povești din 12 țări, ale unor mame romance care au născut în străinatate. Pe majoritatea dintre ele, le cunosc foarte bine: îmi sunt prietene, foste colege de școală, liceu sau facultate, foste colege de muncă. Trei dintre ele sunt cititoare fidele ale blogului meu și deși nu am avut încă ocazia să le cunosc personal, mă bucur mult că au ales să ne împărtășească poveștile lor. Sper ca la un moment dat să avem ocazia să bem o cafea împreună și să le mulțumesc pentru că au avut curajul să vorbească despre un moment atât de intim al vieții lor.
Deși fiecare naștere este unică, am observat câte aspect similare pentru toate țările:
- Operația de cezariană se poate face doar la recomandarea medicului. Nu există operații programate
- Toate analizele și ecografiile făcute în perioada sarcinii sunt gratuite, la fel este și nașterea și spitalizarea după naștere
- Rolul moașei este foarte important, medicul intervine doar dacă sunt probleme în travaliu
- Blândețe și multă susținere morală din partea personalului medical în perioada travaliului și după
- Copilul este pus pe pieptul mamei imediat după naștere
- Alăptarea este încurajată și mamele sunt învățate cum să poziționeze copilul la sân
- Se acordă o deosebită atenție mamei după naștere, în special pentru a evita sau pentru a depista cât mai repede depresiile post-partum
- Se fac vizite la domiciliu după naștere pentru a evalua starea mamei și a bebelușului
Câteva particularități:
- În Germania și Marea Britanie există case de nașteri, care sunt anexate maternităților. Acestea sunt conduse de moașe și oferă o ambianță caldă și relaxată pentru naștere.
- În Marea Britanie se fac multe vizite după naștere proaspetei mame și este încurajată să socializeze cu alte mame, pentru a se evita depresia post partum.
- În Austria, este foarte ușor să crești copiii, toți sunt foarte atenți și vin în ajutorul mamelor cu copii.
- În Luxemburg, mamele care alăptează pot să își prelungească concediul de maternitate cu încă o lună.
- În Franța este încurajată foarte mult implicarea tatălui în îngrijirea bebelușului.
Campania Born Abroad s-a încheiat, dar sper ca poveștile să ajungă în continuare la cât mai multe mame. Cele 12 povești din campania, au strâns peste 21.000 de vizualizări.
Aici puteți citi toate poveștile din Campania Born Abroad: Canada, Austria, Marea Britanie, Italia, Germania, Spania, Luxembourg, Irlanda, Franța, Danemarca, Suedia, Israel.
Mulțumesc partenerilor media: Qbebe, Diva Hair, Bebelu, Urban Kid, Centrul de parenting, Romania Healing, Naste Natural, CristinaOtel.ro, ZanaScutecel.ro, Johannasburg.ro, MamicaZburatoare.ro, Frunzaresc.eu, ȘiBlondeleGândesc.
Sponsorii acestei campanii au fost:
- Spectra, pompe de san și acesorii alăptare
- Bioderma, cosmetice pentru bebeluși și mămici
- Libris, cărți pentru întreaga familie.
Minunatele ilustrații ale acestei campanii au fost realizate de Manuela Marcovici.
Elena Munteanu says
Felicitari pentru acest proiect, Anca!
Am citit cu interes fiecare articol atunci cand l-ai publicat.
Oana says
Foarte interesantă campania. Felicitări!
Adina says
Stii ce mi ar fi placut mie sa inteleaga cat mai multe tinere , viitoare mămici ? Ca nu sunt necesare atât de multe ecografii câte se fac in România . Spun asta pt ca la niște discuții pe Facebook , multe mămici din străinătate erau numite inconștiente pt ca merg doar la 2 -3 ecografii . Dar asta este regula și nu se încalcă , dacă testele din sapt 20 ies bine . In rest , numai bine și copii sănătoși , fericiti și iubiți ! 🤗
Anca says
Cred ca medicul este cel care trebuie sa decida cate ecografii sunt necesare si ce analize trebuie sa faca fiecare gravida.