În ambele sarcini am mâncat. Când nu aveam grețuri, îmi era foame. Și când îmi era foame, nimic nu îmi putea sta în cale, pentru că eu trebuia să mănânc. Nu am avut pofte ciudate, nu am cerut pepeni în februarie, nu mi-am trimis soțul în miez de noapte să cumpere zmeură, dar am mâncat mai mult decât mâncam în mod normal. Sport nu prea am făcut pentru că mă simțeam destul de rău, și uite așa am dospit și am depus kilogram peste kilogram. În fiecare sarcină, cam 20.
După prima naștere, am rămas cu multe. Când m-am întors din maternitate, eram șocată că se duseseră doar vreo 5. Cu restul, m-am luptat din greu să dispară, și din fericire am reușit să scap aproape de toate. Cum am reușit? Cu foarte mult efort, constând în mult sport și dietă. Când Mark a împlinit un an, revenisem la greutatea de dinainte de sarcină.
În a doua sarcină am făcut și mai puțin sport, dar mă ținea Mark în priză. Cu toate astea, am luat tot vreo 20, dar bebelușul a fost un pic mai mare decât primul. La o săptâmănă după naștere, deja se duseseră 7. De atunci, s-au mai dus 8 kg în 7 luni. Au mai rămas 5.
Dacă după prima sarcina am făcut eforturi extreme de mari ca să slăbesc, acum aș putea spune că nici nu am simțit când au plecat cele 8 kg. Nu am făcut nimic special, dar am făcut câte puțin în fiecare zi.
Mâncarea
În primul rând trebuie să menționez că nu am ținut dietă, dar am am grijă ce mănânc. Am respectat cele 3 mese pe zi și două gustări. Am mâncat cât mai “curat”: fără sosuri, fără prăjeli, făinoase puține, dulciuri și mai puține. Am mâncat supe, salate, carne la grătar sau la cuptor și în loc de prăjit, am folosit varianta copt pe hârtie de pergament.
Când mi-a fost poftă, am gustat, dar m-am rezumat la câteva lingurițe. Masa de seară a fost cel mai târziu la ora 19.30, iar dacă până la culcare am simțit nevoia să mai mănânc ceva, am ales mere sau iaurt slab.
Gustările și duciurile
Nu am putut să elimin zahărul, dar am redus gustările bogate în zahăr și am lăsat prăjiturile pentru final de săptămână. Am mâncat multe fructe (mere, struguri, portocale, piersici, pomello), migdale sau caju crude, galete din orez expandat și…. ciocolată fără zahăr. La capitolul guilty pleasures, trebuie să consemnez că una din gustările la care am apelat în caz de maximă urgență este formată din iaurt, fulgi de ovăz și o linguriță de dulceață.
Sportul
Mi-am făcut abonament la sală și am reușit să merg timp de o lună, cam de două ori pe săptămână. Mă simțeam minunat după fiecare antrenament, pentru că simțeam cum mi se tonifază corpul. Din păcate, am fost nevoită să întrerup, pentru că ne-au lovit tot felul de boli, care ne-au ținut mult în casă.
Dar toată lumea știe că o mama cu doi copii nu stă aproape niciodată, așa că am avut parte de plimbări lungi cu căruțul, multă joacă cu Mark și kilometrii întregi făcuți în casă cu Andy în Marsupi. Și am ajuns la concluzia ca babywearingul face piciorul frumos. În rest, business as usual: treburi prin casă, ridicat copiii în brațe, cumpărături cărate pe scări atunci când se strică liftul și alergătura obișnuită prin casă după copii.
Alăptarea
Chiar dacă se spune că alăptarea slăbește, de multe ori alăptarea poate provoca o mare poftă de mâncare, pentru că presupune un consum mare de calorii (aproximativ 500 pe zi). Mie îmi este foarte sete după ce alăptez, așa că am băut și beau în fiecaze zi foooarte multă apă, iar apa ajută metabolismul.
Masajul și cremele
Am căutat un mare smiley face pe care să îl pun la acest paragraf, pentru că în cele 7 luni am fost la un singur masaj de relaxare (pe care îl primisem cadou cu aproape un an înainte și mai avea puțin și expira), iar cremă anticelulitică mi-am aplicat o singură dată acasă. Efort zero, rezultate zero.
Cam acestea au fost micile mele trucuri în lupta cu kilogramele și mă bucur foarte tare de fiecare mic succes pe care îl înregistrez în lupta cu kilogramele, dar mai ales cu centimetrii în minus. Au mai rămas 5 kilograme pe care vreau să le dau jos, dar sper să reușesc să fac mai mult sport în perioada următoare, care să mă ajute la tonifiere. Care sunt trucurile voastre în lupa cu kilogramele?
Pentru mine, ultimele 7 luni au însemnat 8 kilograme în minus. Exact 8 kilograme cântărește acum Andy, la cele 7 luni ale lui. Aș putea spune că am reușit să elimin 8 kilograme de la mine, în timp ce zi de zi am muncit pentru cele 8 kilograme de pui de om. Dar sunt cele mai dulci opt kilograme pe care le pup și le legăn zi de zi.
Rox says
Felicitari. Eu nu am avut succes in lupta cu kilogramele dupa sarcina iar motivele sunt multiple. Printre ele se afla operatia de cezariana, nu am reusit sa am grija de mine cum trebuie pentru vreo 2 luni, nu am avut niciun ajutor, macar sa faca ceva de mancare sa pot sa ma tin de un program de masa, deci mancat haotic. In spital, unde mancam la program, am eliminat 12-13 din cele 20. Pana acum au mai inflorit 4. Dar la cele 8 luni si zile de toate tipurile nu pot sa am asteptari irealiste.
Gabriela F. says
Am pus 25…înainte aveam 49…și soțul își dorește să nu mai arat ca un ogar…am reușit să ajung la 1 an al puiului la 52…eram fericita…dar am inceput să mănânc …să mănânc nu gluma …habar nu am motivul și am ajuns la 55…motiv de depresie și cearta cu soțul…și astea 3 parca nu se mai dau duse…parca 15 intr.un an au fost mai ușor de eliminat decât astea 3…😑