Pe vremea cand aveam un singur copil, cel mai tare mă enerva următoarea replică: “Cu un copil e simplu! Ia să vedeți voi cum e cu doi!”. Și replica asta pica fix în momentele în care eu mă simțeam la capătul puterilor: după vreo zi în care copilul nu voia să facă nimic din ce voiam noi, după vreun episod de răceala sau într-o zi în care copilul se trezea la șase dimineața și până la prânz mă storcea de puteri. Adică fix atunci când nu aveam nevoie să aud că poate fi mai rău.
În ciuda tuturor acestor amenințări primite de la prieteni, am făcut și al doilea copil. După ce bebelușul nu mai este bebeluș și se transformă într-un omuleț cu care poți să te înțelegi și care devine independent, uiți că au fost momente grele în care depindea de tine pentru orice și că trebuia să fii acolo în orice clipă pentru el. Undeva avem o supapă pe unde se scurg toate amintirile mai puțin plăcute legate de copii și peste ani ramanem doar cu imaginea bebelușului pufos și cu amintirea mirosului dulce de piele fină de sugar. Și atunci apare cumva ideea “Hai să mai facem unul!”.
Așa ni s-a întâmplat și nouă și ne-am trezit într-o zi că la noi în casă nu mai miroase a bebeluș, că cel mare parcă devenise tot mai independent și parcă nu mai era așa de complicat să fii părinte și să ai grijă de un copil.
Cu alte cuvinte, parcă începuse deja să fie prea simplu cu unul, așa că am mărit puțin miza și am mai făcut și al doilea copil. Am auzit noi că e greu, că începe haosul, părinții se ceartă, copilul mare plânge că e gelos, copilul mic plânge că e bebeluș și toată viața liniștită se cam dă peste cap. Dar parcă prea exagerează lumea, așa că am vrut să vedem pe pielea noastră cum este.
Și, ce să vezi?! Cu doi chiar nu e simplu!! Când unul vrea nani, unul vrea să picteze, când unul face pipi celălalt vrea să bea apă, cănd unul e la masă, celălalt vrea să jucăm un joc, când unul se trezește, celălalt adoarme. Nevoile s-au înmulțit, iar noi am rămas tot doi.
Leave a Reply