Era o zi calduroasă de vară. Mirosea a fân cosit și se auzeau greierii cum cântă în iarbă. Îmi găsisem un loc destul de răcoros la umbră și mă furișasem să citesc. Cartea pe care o începusem, devenise foarte interesantă și stăteam cu sufletul la gură să aflu care va fi deznodământul. Pur și simplu nu puteam s-o mai las din mână. Bunica mă căuta de zor pentru că voia sa o ajut, iar eu nu îmi doream decât să știu cum continuă aventura personajului principal.
Era una din primele vacanțe de vară în care citeam de plăcere. Asta pentru că învățasem să citesc suficient de repede încât să pot parcurge în câteva zile o carte.
Bunica m-a găsit după o jumătate de oră și când a văzut că citesc, m-a lasat în pace. Așa mi-am petrecut aproape toată vacanța respectivă și toate vacanțele de vară care au urmat: citind cât mai multe cărți, cu o poftă și o sete care au tot crescut.
Părinții mei citeau mereu. La fel și bunicii. Mereu aveau cărți pe noptiera, făceau schimb, împrumutau de la colegi, de la cunoștințe. Am crescut cu multe povești spuse sau citite și nu era aniversare sau sărbătoare la care să nu primesc măcar o carte în dar.
Când am crescut puțin mai mare, mi-au alimentat mereu pofta de citit. Biblioteca familiei era la mine în cameră. Mama și bunica îmi alegeau cărțile potrivite pentru varsta mea și atunci când vedeau că îmi place o carte, îmi dădeau altele scrise de același autor.
Îmi amintesc cât de mult mi-au placut carțile lui Alexandre Dumas, aventurile celor 5 Cireșari, cărțile surorilor Bronte sau fascinantele lumi descrise în cărțile lui Jules Vernes. Un pic mai târziu am trecut la romane de dragoste îi am citit pe furiș Dama cu camelii. După ce se culcau toți, aprindeam veioza de la capătul patului și citeam până adormeam cu cartea în mână.
Când am intrat la facultate și am plecat de acasă, am început să îmi cumpăr singură cărți și după ce am dat gata tot ce credeam eu ca ține de literatura clasică, am început să gust din scriitorii contemporani. În facultate am pierdut multe nopți citind romane și de multe ori mi s-a întâmplat să mă prindă zorii cu o carte în mână.
Când am devenit mamă, mi-am propus să le transmit mai departe copiilor mei dragostea pentru lectură. A fost scuza perfectă ca să recitesc povești și basme care mă fascinau în copilărie. Lui Mark i-am citit de mic si deja are povești și personaje preferate. Se bucură atunci când primește cărți și mereu vine cu câte o carte și ne roagă să îi citim. Mi se umple inima de bucurie când văd că este interesat de cărți și lectură.
Mama citește și ea în continuare, dar acum eu și recomand ei cărțile pe care le citește pe tren, când vine în vizită la noi. De fiecare dată îmi spune cum i s-a părut ce a citit și ce a impresionat-o cel mai mult. Tot ea îi aduce de fiecare dată cărți în dar lui Mark, din care îi citește apoi în fiecare seară.
Unele lucruri se transmit de la părinți la copii sau chiar de la bunici la copii. Eu am prins gustul cititului de la ai mei și tare m-aș bucura să dau dragostea de lectură mai departe, să văd cum crește în ei pofta de cunoaștere și pasiunea pentru cărți.
Chiar dacă timpul meu liber s-a redus foarte mult de când am doi copii, îmi găsesc momente în care citesc, fie că este vorba despre cărți de parenting sau despre literatură. Fac lucrul acesta în pentru că îmi place și pentru că mă relaxeaza. Cititul îmi oferă inspirație pentru scris, informații sau mă ajută să descopăr răspunsuri la probleme care mă frământă.
Învățați-i pe copii să le fie drag să citească, invățați-i să vadă în cărți un aliat și un refugiu, învățați-i că nimic nu este mai important decât hrana sufletească. Dragostea pentru cărți este o pasiune care trebuie cultivată devreme și care trebuie alimentata mereu, dar rezultatele sunt surpinzătoare!
Libris a lansat de curând o campanie extrem de frumoasă, care ne îndeamnă să găsim timp pentru noi, timp pentru lectură. #respectYourself este deviza celor de la libris și pentru a susține respectul pentru cărți, vin mereu în ajutorul cititorilor cu promoții la cele mai interesante titluri.
Noi ne-am făcut provizii pentru vacanța de vară: colecția Iepurilă și Ursoc pentru copii, iar pentru mine romanul Toată lumina pe care nu o putem vedea a lui Anthony Doerr , și una din cele mai apreciate cărți ale lui Gaspar Gyorgy, despre relațiile de cuplu.
Nu plecați în vacanță fără o carte în bagaj, culivați de mici obiceiuri sănătoase pentru copiii voștri! Nu uitați: “Cunoașterea înseamnă putere!” (Ralph Waldo Emerson)
Ana says
Ai scris superb, chiar m-ai purtat cu ochii minti prin istorisirile tale. Cred ca e super important sa le citesti celor mici, de la cele mai fragede varste. Eu am inceput cu Sofia undeva la 4 luni si acum, la 3 ani, devoram carti intregi in fiecare zi. Cititul i-a dezvoltat vocabularul, atentia si memoria. Sugestiile tale de carti sunt interesante, nu am apucat sa le citim pana acum – multumim!
Anca says
Chiar ai dreptate la partea cu vocabularul. L-am auzit pe Mark la un moment dat folosind niste cuvinte nu tocmai uzuale si l-am intrebat de unde le stie. Mi-a spus exact in ce poveste le auzise. Eu nici nu mi-am dat seama cand am citit ca sunt cuvinte noi pentru el si nici nu ma asteptam sa le retina.
Elena Munteanu says
Eu am descoperit singură plăcerea de a citi încă din copilărie. Părinții nu au citit, nu mi-au citit și nici bibliotecă nu aveam acasă.
Însă am descoperit biblioteca din oraș unde îmi făceam de cap, citind tot felul de cărți, din domenii diferite și interesante.
Dar compensez acum, continuând cu dragul de cărți (și cu o bibliotecă adevărată acasă). Copiii mei cresc înconjurați de cărți și asta se vede frumos în dezvoltarea lor.
Natalia Dabija says
Eu o sa imi iau in vacanta o carte despre Vulnerabilitate de Brene Brown. Abia astept. 🙂
Anca says
Nu am auzit despre ea! Sper sa ne povestesti intr-un articol dupa ce o citesti!
Adina G says
Și eu sunt o mare cititoare… Dar nu a fost mereu așa, când eram mică nu îmi plăcea sa citesc… Mai bine mai târziu decât niciodată iar copiii mei, datorita perseverenței și intenției mele, sunt mari, mari cititori. Faina campanie și felicitări ție pt implicare.
Anca says
Multumesc mult Adina! Si spor la lectura alaturi de cei mici!
Cristina says
Ce frumos ai scris, Anca! Cartea cu Comoara lui Iepurilă și Ursoc o avem și noi! 🙂
Anca says
Multumesc! Nouă ne plac tare mult poveștile lor!
Adina says
Si noi iubim cartile! Cred ca am exagerat cu numarul de carti luate in vacanta asta, dar hey, le rasfoieste si aici si asta ma bucura 🙂
Anca says
Nu cred ca poti exagera cu cartile! Nici odata nu sunt prea multe!
Laura Carciun says
Parca m-ai descris pe mine in copilarie….Exact asa imi petrecea si eu vacantele de vara- o paturica sub parul din gradina devorand rand pe rand cartile din biblioteca 🙂
Anca says
Ma bucur ca te-ai regasit in ceea ce am scris!
Marina says
Punem și noi pe listă colecția cu Iepurilă și Ursoc! Mulțumim de recomandare! Adevărul este că cititul este precum mâncatul. Nu are cum să iți placă dacă nu guști/citești un pic. Spor la citit!
Anca says
Pofta vine mancand!