A trecut ceve timp de când nu v-am mai povestit cum a decurs în ultima perioadă procesul de autodiversificare, pentru că am avut de-a face cu o mica grevă cauzată de apariția dinților. Timp de aproape două săptămâni, Andy a fost mârâit și nervos și nimic nu îi convenea. Nici la capitolul mâncare nu am scăpat de mofturi. Mai mult, m-am lovit de un refuz categoric de a pune mâna pe alimente și de a băga ceva în guriță. Singurele alimente pe care le-a acceptat au fost laptele si iaurtul. În rest, a aruncat aproape tot pe jos, așa că am luat o mica pauză de la autodiversificare.
Am mai făcut mici încercări, dar nu am insistat și am revenit atunci când am văzut că este din nou interesat de mâncare.
Am introdus câteva alimente noi, iar câteva dintre ele au avut un succes fantastic. O să vi le prezint mai jos în ordinea preferințelor:
Locul 1 cu felicitări: Pește cu mămăligă
Noi mâncăm foarte des pește la cuptor sau făcut pe grătar, așa că a fost foarte ușor să îi dau și lui din ceea pe pregătisem pentru noi. A fost extrem de încântat și abia reușeam să îi aleg bucățele mici, că deja deschidea gurița și se agita în scaun.
Locul 2: Pastele
Nu cred că am auzit copil care să nu iubească pastele, deci nu pot să spun că mă uimește faptul că i-au plăcut pastele în orice formă și cu orice fel de sos: cu brânză, cu sos de busuioc, cu suc de roșii. Dar mai ales cu sos de busuioc.
Locul 3: Brioșe cu legume sau budinci cu legume
Pentru că deja mânuiește bine alimentele, am trecut și la mâncăruri mai complicate și am pregătit multe tipuri de brioșe sau budinci cu legume. Totul a început de la o conopidă pe care am văzut-o într-un aprozar. Era mare si frumoasa si am simțit o poftă nebună să o iau acasă și să o gătesc. Două zile am ținut-o pe masa din bucătărie. Era așa de frumoasă, că ținea loc de ornament.
În afară de conopidă la abur, nu prea știam ce pot să fac cu ea, așa că am căutat rețete pe internet. Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut idea de a face brioșe cu conopidă, așa că o oră mai târziu scoteam de la cuptor o tavă cu brioșe perfect rumenite, care s-au dovedit a fi un adevărat succes.
Așa că am mai repetat experiența și am încercat și cu alte tipuri de legume: dovlecei, cartofi, morcovi.
Locul 4: Fructe de sezon
Am profitat cât am putut de faptul că sunt pline piețele de fructe proaspete: cireșe, căpșuni, caise. Cireșele au fost în topul preferințelor și cred că vă puteți imagina cam ce înseamnă să scoți sâmburii la zeci de cireșe ca să mănânce câteva gurițe și ce culoare aveau masa și scaunul în urma acestei gustări.
După succesul înregistrat cu aceste alimente, a apărut greva de mâncare despre care v-am povestit, din care am reușit să ieșim abia de curând, așa că vom relua din nou procesul de autodiversificare.
Între timp eu am început din nou să caut rețete pe care să le încerc, așa că dacă aveți orice sugestie de mâncăruri care le-au plăcut copiilor voștri, aștept cu interes să aflu ce mai gătiți gustos și sănătos.
Citește și:
Diana D says
Bravo si succes!! M-ar interesa si pe mine retetele gasite de tine (de ex briosele cu conopida) daca au succes! Nu suntem inca la momentul acela, dar nici mult nu mai e 🙂
Anca says
Buna Diana! uite aici reteta https://www.flaveur.ro/briose-cu-conopida/
Eu caut mereu retete si vad ce se potriveste. uneori le adaptez in functie de ce avem in frigider.
Andreea says
Retetele de succes la noi sunt cele preparate la cuptor, mai ales daca contin ceva lactate. I-au placut mult niste rulouri de vinete umplute cu branza (branza de vaci, ou, marar, piper). Gatite in sos de rosii cu felii de mozzarela deasupra.
Sau felii de cartof dulce, felii de mar verde Granny Smith tras un pic in unt, puse in straturi – cartof, mar, cartof. Smantana lichida deasupra si ceva pesmet (eu am pus miez de paine maruntit).
A mancat bine si dovlecel umplut tot asa cu branza, ca la vinete sau chiftelute cu legume, la cuptor.