De curând vorbeam cu o prietenă despre ce cărți am mai citit în ultima vreme, care ne-au plăcut în mod special, ce autori am mai descoperit. Urmează să plece în vacanță și mi-a spus că ar vrea să citească o carte bună, din aceea care te face să stai toată ziua pe șezlong la umbră și să uiți de foame și de sete, de treburile de la birou și de toate câte le-ai lăsat acasă. O carte pe care să nu îți mai vină să o lași din mână, să stai până noaptea târziu doar ca să vezi cum se termină.
Cum în ultima vreme am citit mult, am început să îi povestesc și să îi înșir titluri de cărți, care de care mai interesante și mai captivante. Dar cum erau deja mai mult de trei cărți pe care i le propusesem, i-am promis că îi voi face o listă pe care i-o voi trimite pe email. Atunci mi-a venit idea acestui articol: o listă pentru toate prietenele blogului meu cu recomandări de lectură pentru vacanța care urmează.
Sper să găsiți în lista de mai jos ceva care să vă încânte și să vă deschidă pofta pentru un moment de relaxare.
- Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies – acțiunea se petrece în Sri Lanka, țară renumită pentru culturile de ceai, cafea, orez și cacao. Tânăra Gwendolyn ajunge în acesată țară exotica, dornică să își înceapă viața de soție a unui plantator de ceai. Nici nu ajunge bine în acest loc exotic, că misterele legate de viața anterioară a soțului său încep să apară, iar acestora li se adaugă un secret pe care Gwendolyn încearcă să îl păzească foarte bine vreme de mulți ani. Odată cu acțiunea romanului, autoarea prezintă viața localnicilor și descrie foarte frumos peisajele exotice ale Ceylonului. Mi-a plăcut mult stilul autoarei, iar povestea m-a captivat încă de la primele pagini. Este o carte pe care am citit-o în două zile, pentru că voiam neapărat să ajung la final și să aflu adevărul din spatele întregii povești.
- Un bărbat pe nume Ove, Fredrick Backmann – O carte pe care am citit-o dintr-o suflare. O poveste spusă din bucăți, un pas în prezent, unul în trecut. Încă de le primul capitol am ajuns să îl îndrăgesc pe Ove, bătrânelul ursuz care le face viața amară vecinilor de cartier. Dar până la finalul romanului am descoperit că Ove este de fapt un om sensibil, care are nevoie doar de mici imbolduri pentru a le veni în ajutor celor care au nevoie de el. Povestea este foarte frumos spusă, iar stilul de scriere a lui Frederick Backmann m-a cucerit total. Deja mi-am pus în wish list și cealaltă carte a lui, Bunica mi-a spus să îți spun că îi pare rău.
- Bărbatul care n-a mai sunat – Rosie Walsh – După o săptămână petrecută împreună cu bărbatul visurilor ei, Sarah nu mai primește nici un semn de la el. Zilele trec, suferința ei crește și odată cu ea apare și îngrijorarea și întrebările care o macină: dacă a pățit ceva, de ce nu sună, de ce nu răspunde la mesaje? Este încă o carte care m-a ținut cu sufletul la gură și în care apar tot felul de răsturnări de situații. Când aveam senzația că știu ce urmează, apărea un element nou care punea toată acținea într-o nouă perspectivă.
- Tatăl celuilalt copil – Parinoush Saniee O carte din care am invatat ca un copil se plămădește cu răbdare și cu multă dragoste, un roman fascinant care are mai multe lecții pentru părinți decât orice manual de parenting. Este povestea unui băiețel din Iran, care este etichetat de aproape toată lumea ca fiind „un copil cu probleme”. Tatal său este foaste aspru și nu știe cum să ofere afecțiune copiilor săi, crescând și mai mult prăpastia dintre el și copii. Singurele care văd dincolo de tăcerea copilui sunt mama sa și bunica, care reușește să se apropie foarte mult de el și datorită căreia copilul reușește să arate cât de talentat este. A fost prima carte pe care am citit-o la inceputul acestui an și care m-a făcut să îmi doresc să citesc cât mai mult.
- Cel care mă aștepta – Parinoush Saniee – După ce am citit Tatăl celuilalt copil, mi-am propus să citesc și prima carte publicată de Parinoush Saniee, și uite cum căteva săptămâni mai târziu, eram cufundată în lectura unei cărți a cărei eroină are un destin emblematic pentru femeile din Iran. Masumeh se îndrăgostește de un băiat alături de care familia îi interzice să rămână, așa că se căsătorește cu un bărbat ales de familia ei. Acesta se dovedește a fi foarte înțelegător în ceea ce privește studiile ei și chiar îi oferă foarte multă libertate. Viziunile sale politice îi aduc destul de multe probleme și Masumeh este nevoită să se descurce singură cu copiii și gospodăria și chiar să facă față atacurilor venite din partea familiei ei. Ca și prima carte a lui Parinoush Saniee și aici am regăsit multe lecții de parenting, despre cum trebuie să le vorbești copiilor despre problemele prin care trece o familie, dar mai ales cât de important este să menții o familie unită.
- Privighetoarea de Kristin Hannah, povestea a două surori din Franța, în perioada celui de-al doilea război mondial. Cele două surori sunt foarte diferite ca firi și atitudine, ceea ce le face să se certe des și să aibă multe disesiuni. Povestea începe într-un sătuc liniștit din Franța, în timpul ocupației naziste. Fiecare din cele două surori alege să lupte pe ascuns împotriva naziștilor: una salvând copii orfani provenind din familii de evrei, cea de-a doua se alătură Rezistenței, și salvează viețile multor piloți englezi, riscându-și astfel viața. Povestea este cutremurătoare, cele două surori privesc neputincioase cum prieteni sau cunoștințe vechi sunt luate de naziști si trimise în lagăre de deportare. Cartea m-a impresionat foarte mult, atât datorită poveștii, a intrigii extraordinare și personajelor foarte bine conturate. Nu este de mirare ca s-au vandut peste 2 milioane de exemplare.
- Tetralogia Napolitană de Elena Ferrante: Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei care rămân, Povestea fetiței pierdute. O serie de patru cărți, în care este povestită viața a două fete care au fost prietene încă din copilărie, și odată cu povestea lor, ne este prezentată toată viața din cartierul în care locuiesc. Este o poveste colorată, despre prietenie și iubire, despre bande rivale, despre puterea și influența banilor. Fiecare carte prezintă un alt moment din viața celor două femei: copilăria cu rivalitatea școlară, adolescența cu rivalitatea în dragoste, maturitatea cu rivalitatea pentru bani și putere, cu regăsirea prieteniei vechi, trădări, suferință, momente de bucurii și împăcare. Deși cele două fete se află în centru poveștii, cartea este de fapt povestea întregului cartier din Napoli și fiecare personaj este foarte bine descris și conturat. Este povestea unei lumi, în care sunt surprinse toate aspectele vieții și fiecare personaj este o mica tușă de culoare în tabloul ilustrat de scriitoarea italiană.
- Anna Gavalda – Împreună – o poveste foarte veselă a cărei acțiune are loc în Paris. Patru oameni complet diferiți ajung să locuiască împreună, să se împrietenească și să devină aproape ca o familie. Cei patru trec prin tot felul de întâmplări, unele haioase, altele înduioșătoare, sau chiar romantice. Destinele lor se intersectează absolut întâmplător și ajung să devină aproape ca o familie, uniți doar de dorința de a fi prieteni, de a fi împeună și nu prin legături de sănge. Cele patru personaje sunt excelent descrise, iar datorită faptului că sunt extrem de diferite, dialogurile dintre ele au un umor aparte. Citind această carte, mi-am reamintit de Paris, care este locul de desfășurare al întâmplărilor din carte și am redescoperit literatură franceză. Cartea Împreună a fost ecranizată, din distribuție făcând parte Audrey Tautou și Guillaume Canet. Nu am avut încă ocazia să văd filmul, dar sper că vor regăsi o parte din întâmplările haioase din carte și mai ales savoarea umorului și aerul enigmatic al personajelor.
- Alain de botton – Ce se întâmplă în iubire. O radiografie a unei relații, de la primele zile împreună, pănă la adânci bătrâneți: cum ne îndrăgostim, cum e viața cu o persoană pe care o iubești, schimbările prin care trece cuplul când apar copiii, tentația adulterului, frustrările, înstrăinarea și mai apoi regăsirea și iubirea profundă. O carte care te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă în mecanismul unei relații, o carte care îți oferă și perspectiva celuilalt partener.
- Stephen King – Mistreul regelui, despre scris. Nu sunt o fană a cărților lui Stephen King, dar trebuie să recunoasc că numărul de cărți scrise și vândute, îl plasează printre scriitorii prolifici ai literaturii. Misterul Regelui nu este un roman, este un ghid pentru cei care scriu și vor să își îmbunătățească tehnicile de scris. Cartea conține o scurtă autobiografie a autorului, scrisă cu multă autoironie și conține multe sugestii pentru cei care vor să își perfecționeze modalitatea de a scrie povești, însoțite de multe exemple concrete. Am citit această carte pentru că mi se întamplă să nu fiu mulțumită de textele pe care le scriu și pentru că vreau să îmi îmbunătățesc stilul. Și chiar am învățat câteva lucruri ultile.
- Elizabeth Gilbert – Lecții de magie. O carte pe care ar trebui să o citească oricine trece printr-un proces creativ la un moment dat în viață, chiar dacă dacă este vorba despre o prezentarea în power point pentru birou. O carte despre muncă, despre asumarea faptului că inspirația nu vine atunci când stai cu creionul deasupra unei foi albe, despre temeri legate de valoarea creației. Cartea nu oferă o rețetă pe care să o aplici ca să descoperi cele mai adânci taine ale creativității, dar oferă câteva sfaturi simple și ușor de pus în practică: citește, scrie chiar și când nu ai inspirație, exersează, fii curios, găsește-ți un hobby, îmbracă-te pentru întâlnirea cu creativitatea. Dar cel mai important sfat mi s-a părut cel legat de finalizarea unul lucru, chiar și atunci când nu ești 100% mulțumit de rezultat: “Ceva terminat e mai bun decât ceva bun”.
- Palatul Puricilor, Elif Shafak. Povestea unei case din Istanbul, în care locuiesc multe personaje foarte diferite, fiecare cu povestea lui. Cartea este un fel de poveste a poveștilor, poveștie fiecărui personaj fiind foarte diferite, dar extrem de fascinante. Fiecare poveste surprinde prin diversitate, unite de stilul savuros de a povesti al scriitoarei.
- Imago – Ludmila Ulitkaia – Povestea a trei prieteni care se maturizează într-un moment istoric care le strivește orice urmă de creativitate și înăbușă orice idee creativă. Comunismul lui Stalin vien ca u tăvălug peste viețile oamenilor, încercând să pună în umbră tot ce înseamnă cultura rusă. Pornind de la trei personaje principale, Ludmila Ulitkaia construiește un roman radiografie al societății sovietice din secolul XX, adăugând mereu noi și noi istorii și povești, care se intersectează toate într-un singur punct: lupta pentru restabilirea valorilor culturii ruse.
- Cartea secreta a Fridei Khalo- F.G. Haghenbeck. Jumătate carte de bucate, jumate biografie, cartea povestește viața artistei Frida Khalo, o viață marcată de accidentul suferit în tinerețe, când a fost pe punctul de a muri. Frida știe să profite de viața pe care a căștigat-o în ziua tragicului accident și gistă viața din plin: iubește, pictează, petrece, mănâncă și gătește cu pasiune. Cu toate astea, în fiecare an de Ziua morților, organizează festine extraordinare renumite în tot Mexicul, ca un mesaj de mulțumirei adus Morții care a cruțat-o din cumplitul accident.
- Marile minciuni nevinovate, Liane Moriarty – Ce se ascunde sub aparența perfecțiunii? Familia perfectă, soția perfectă iubită de soțul perfect, având copiii perfecți. Rivalități între părinții care au copiii în aceeași școală, rivalități între copi, rivalități între soții vechi și soții noi, bârfe și un secret bine ascuns. Mici minciuni care se transformă în dezastre. cartea este extraordinară și a fost ecranizată de HBO, într-un miniserial care le are ca protagoniste pe Reese WitHerspoon, Nikole Kidman și Shailene Woodley.
Sper că v-a inspirat lista mea și mi-ar plăcea să știu voi ce ați mai citit interesant și ce cărți recomandați.
Citiți, găsiți-vă timp penru lectură, găsiți timp pentru voi. Libris vă îndeamnă la lectură și vă vine în ajutor cu reduceri la cărți, în cadrul campaniei #respectyourself.
Vacanță plăcută și spor la citit!
Simone says
Cât de mult mi-a plăcut cartea Lecții de magie. Chiar mă gândeam zilele astea să o recitesc. Am mai citit vreo două din lista ta și am mai pus în wishlist încă vreo trei care îmi sună foarte tentant. Mulțumesc! Îți recomand un autor contemporan român, Ana Mănescu. Anul ăsta a lansat la Bookfest a patra carte, Sinuciderea Ielelor. Este acel gen de lectură care te pune pe gânduri.
Anca says
Am citit Alter. Ego de Ana Manescu, dar dupa cum vezi nu am mentionat nici un scriitor român. Nu pentru ca nu imi plac, ci pentru ca vreau sa fac o lista separata cu literatura romaneasca.
Simone says
Super, abia aștept lista 🙂
Ileana says
Răscumpărată prin iubire de Francine Rivers; Pollyanna. Jocul bucuriei de Eleanor H. Porter. Doua carti pe care le recomand cu drag.
Anca says
Multumesc de recomandari!
Cristina says
Îmi plac mult recomandările tale.
Mie mi-au plăcut cărțile Elenei Ferrante, “Împreună” am citit-o deja de 2 ori, iar recent am descoperit autorul Frederik Backman. Abia aștept să citesc și Saniee.
Dacă nu ai citit încă, Khaled Hosseini are 3 cărti deosebite, în special “A thousand splendid suns” (dar la fel de bună este și “The kite runner”). Este genul de carte după care simți că nu mai ești la fel, heartbreaking și emoționant de frumoasă în același timp. Nu pot să nu menționez Kazuo Ishiguro, “The remains of the day”, pe care am citit-o dintr-o bucată și la care m-am gândit mult timp după. Abia aștept să citesc și “Never let me go”.
Dacă îmi dai voie, ți-aș sugera să urmărești Goodreads, găsești acolo reviewuri și recomandările prietenilor din lista ta (daca te conectezi cu contul tău de fb). Eu așa am descoperit autori foarte buni și așa reușesc să filtrez doar după titlurile care merită. Mi-ar face plăcere să ne revedem acolo și să văd ce mai citești. 🙂
Anca says
Si mie mi-au placut mult cartile lui Khaled Hosseini. O sa imi trec “The remains of the day” pe lista de carti de citit. Mi-am facut cont pe goodreads, dar nu m-am obisnuit inca sa il folosesc. Poate ar trebui sa intru mai des si sa vad ce citesc prietenii mei. Multumesc de recomandari!