După ce am ratat vacanța la munte din cauza herpanginei, ne-am dat seama că vara a ajuns deja la jumătate și noi nu văzusem încă marea. Nu prea aveam chef să ne aventurăm cu doi copii mici să plecăm departe de casă, din motive legate de bagaje multe, frica să nu se îmbolnăvească iar si mai ales ne temeam că toată deplasarea va fi super obositoare pentru noi și ne vom întoarce acasă mai obosiți și mai stresați decât la plecare.
Cu toate astea, dorul de mare ne tot chinuia de ceva timp. Mai mult, ne-a sunat un prieten să ne spună că pleacă pentru câteva zile la mare cu copii și mai vin și alți prieteni, așa că am avut imboldul perfect ca să ne facem bagajele și să plecăm.
Până la urmă ce se putea întâmpla? Alergat după copii, câteva crize de plâns din cauza oboselii, mârâieli și mici mofturi tot din partea lor și oboseală pentru noi. Nimic nou până aici. Nici statul acasă nu ne scutește de toate astea până la urmă.
Daaar, am avut marea supriză să avem câteva zile extrem de liniștite și de relaxante și chiar ne-am întors odihniți. Cum am reușit? Au fost câțiva factori care au contribuit la toată această armonie, factori de care acum voi ține cont cu sfințenie când vom mai planifica deplasări:
- Compania adecvată. Pentru că am mers împreună cu alți prieteni care au copii, Mark a avut cu cine să se joace și asta ne-a ajutat mult pentru că nu trebuia să ne ocupăm noi mereu de dustracția lui sau să îl supraveghem non-stop. Au fost și momente cu mici certuri și crize de nervi din cauza unei singure lopățele galbene la 3 copii (mai aveam alte patru lopățele de alte culori, dar toți o voiau pe cea galbenă), dar au fost excepții și s-au rezolvat ușor. Prietenii fără copii au fost de mare ajutor! Repet: maaare ajutor. Fie că îi mai supravegheau pe copii câteva minute, fie că se mai jucau cu ei cât să mâncăm și noi o supă sau că ne ajutau să cărăm jucăriile de plajă, ajutorul lor a fost neprețiut!
- Toate mesele incluse. Am stat la o vilă la care am avut toate cele trei mese incluse. Asta ne-a ajutat pentru că nu am mai așteptat la restaurant să comandăm mâncare și nu mi-am făcut griji legate de posibile enterocolite. Toată mâncarea era proaspătă și foarte gustoasă. Să aștepți la terasă cu patru copii flămânzi și mârâiți, pe o căldură de treizeci de grade, nu e tocmai ceva ce vrei să experimentezi în fiecare zi în concediu. Iar eu nu a trebuit să îmi bat capul cu ce comandăm ca să fiu sigură că îi place și lui Mark. Era un singur meniu disponibi, dar la fiecare masă a fost ceva care i-a plăcut și a mâncat.
- Am respectat orele de plajă. Asta mi se pare esențial și atunci când ești fără copiii. La prânz soarele arde atât de tare, încât riscul să faci insolație sau să te alegi cu o arsură de piele este foarte mare. Iar copiii au pielea extrem de sensibilă și nu trebuie expuși la soare după ora 12. Am folosit cremă cu factor de protecție ridicat, tricouri cu protecție UV, șepci și pălăriuțe de soare, dar cu toate astea nu am stat între ora 12 și ora 16 la plajă.
- Am dormit și noi când au dormit copiii. Am culcat copiii în fiecare zi la prânz și am profitat de somnul lor ca să ne odihnim și noi. În primul rând am respectat programul lor de somn și asta ne-a ajutat să reducem mârâielile și supărările cauzate de oboseală, iar pe noi ne-a ajutat să ne odihnim și să ne reîncărcăm bateriile. Aveam mare nevoie de asta și pot să spun că am mai redus din restanțele accumulate la somn. În fiecare seară ieșeam la plimbare și după ce adormeau copiii, noi mai rămâneam cu prietenii la povești pe terasă. Activitatea asta am inclus-o tot la relaxare și încărcarea bateriilor.
- Activități distractive pentru copii. Am avut și zile în care a plouat și nu am putut merge la plajă, dar am compensat cu alte activități: o vizită la Microrezervația de la Delfinariu și o plimbare în port. În ultima zi înainte de plecare ne-am plimbat pe faleza din Constanța în fața Cazinoului și am fost să vizităm Acvariul.
Cam asta a fost experiența noastră și suntem gata să o repetăm cât de curând. Ba chiar am prins curaj și vrem să ne aventurăm în excursii mai lungi sau în vacanțe în destinații mai îndepărtate.
Voi ce sfaturi aveți pentru vacanțele cu copiii?
Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash
Leave a Reply