Ieri pe la pranz, mă întorceam cu mașina acasă. Tocmai mă apropiam de o trecere de pietoni foarte prost amplasată, imediat după un viraj. Am încetinit înaite să fac virajul complet, știind că acolo este foarte greu să vezi pietonii care vor să traverseze. De pe trotuar au sări în fața mașinii doi băieți traversând strada pe biciclete. Am frânat și am simțit că îmi ingheață inima în piept. În spatele meu s-au auzit alte frâne și claxone. Un domn a strigat după ei: “Nu aveți voie să traversați strada pe bicicletă!” “Ba avem, că suntem pe trecere!”
Copiii aveau cam între 9 și 12 ani, nu avea nici unul cască și se pare că nici nu știau regulile de circulație de bază.
Văd zilnic bicicliști traversând astfel strada, dar ieri când am văzut cei doi copii, mi-a stat inima în loc și tremuram toată deși frânasem, deși eram la distanță foarte mare de ei.
Art. 161 Regulament aplicare OUG 195/2002 Reguli pentru alţi participanţi la trafic Reguli de circulaţie
(1) Se interzice conducătorilor de biciclete sau de mopede:
o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau pe moped;
(2) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate, iar conducătorii de mopede sunt obligaţi să aibă, în plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislaţie rutieră şi certificatul de înregistrare a vehiculului.
Cu alte cuvinte, dacă ești pe trecere de pietoni, te comporți ca un pieton, adică mergi pe lângă bicicletă. Viteza cu care circulă un biciclist este mult mai mare decât cea cu care se deplasează un pieton. Orice șofer poate frâna la timp pentru a acorda prioritate unui pieton care se angajează în traversarea străzii, dar nu poate estima viteza cu care de depasează un biciclist și de cele mai multe ori nu va putea frâna la timp!!!
Dragi părinți care aveți copii mărișori, independenți, pe care îi lăsați cu bicicletele pe drumurile publice, vă rog puneți-le casca pe cap și învățați-i reguli de siguranță în trafic. Drumurile publice sunt foarte periculoase, multe treceri de pietoni sunt semnalizate prost, sunt amplasate după viraje sau traversează bulevarde foarte aglomerate, cu multe benzi de circulație pe care sunt multe mașini, de toate dimensiunile. Viteza cu care circulă mașinile (chiar și cea legală) poate fi uneori prea mare pentru a frâna la timp și a evita un biciclist care traversează în viteză. Nu ai timp să îl vezi, nu ai timp să reacționezi!
Siguranța rutieră nu este o joacă de copii! Viațași siguranța copiilor este foarte importantă!
Leave a Reply