Obișnuiam să mă trezesc devreme. Dimineața era momentul meu. Făceam un duș, apoi făceam cafeaua. O carte, o revistă sau poate un blog. Și cana mea de cafea, băută în tihnă.
În casă, liniște. Răcoare de dimineață, doar eu și cana mea de cafea.
Apoi pregăteam trezirea celorlalți. Dar ora aia era doar pentru mine. Momentul în care îmi încărcam bateriile pentru ziua ce urma.
Nu am mai avut ora aia de mult. Pentru ca nopțile mele sunt fragmentate de trezirile celui mic, dimineața vreau mereu să mai stau în pat și să mai prind un pic de somn.
Zilele trecute am avut din nou ora mea. După ce l-am alăptat pe cel mic pe la 7 și ceva, m-am dat jos din pat și am rezistat tentației de a ma da culca la loc.
Pașii au urmat acelasi ritual: spălat pe dinți, duș, cafea. Primele 5 minute au fost grele și mă întrebam ce caut trează la ora aia, de ce nu dorm. Dar știam exact ce caut: ora mea. Halatul de baie, cana de cafea, canapeaua din sufragerie și o carte. Geamul deschis spre răcoare, ciripit de păsări și liniște în casă. Iaurt cu cereale, o revistă cumparată cu două luni în urmă, picioarele întinse pe canapea.
Mi-am început din nou ziua în tihnă, așa cum îmi place. Diminețile trebuie savurate pe îndelete, pentru că sunt atât de frumoase … De data asta am avut o companie nouă, o cana de cafea adevărată.
Beau cafea din facultate, dar abia de curând am învățat câteva lucruri noi despre cafea. Credeam că toată e la fel și că indiferent ce scrie pe punga de cafea, este aproape același lucru. Și poate aș fi trăit în continuare cu convingerea asta, dacă nu aș fi primit în dar o pungă de cafea prăjită manual și proaspăt râșnită într-o prăjitorie mica de lângă București, numită Kohi.
Gustul cafelei și aroma deosebite, m-au făcut curioasă să citesc mai multe despre ceea ce înseamnă cafea prăjită industrial și cafea prăjită manual, în loturi mici. Nici nu știam că procesul de prăjire al cafelei este atât de important și că poate influența așa de mult calitatea cafelei. Iată câteva lucruri pe care le-am aflat și care m-au făcut să fiu mai atentă la cafeaua pe care o cumpăr și pe care o beau.
În primul rând sursa boabelor de cafea. Cele mai vestite plantații se găsesc în țări exotice precum Etiopia, Brazilia , Indonezia și Guatemala. Pentru cunoscătorii cafelei, fiecare tip de cafea are o altă aroma, care le încântă gustul și mirosul.
Procesul de prăjire este foarte important, deoarece el influențează tăria, gustul și nivelul de acrilamide din cafea. Cafeaua prăjită industrial, este prăjită la temperaturi ridicate. Astfel se pierde din aroma, iar cafeaua devine amăruie. In prăjitoriile mici, unde cafeaua este prăjită manual, prăjirea se efectueaza in loturi mici de 1Kg. Astfel, se acordă o atenție mult mai mare boabelor de cafea, mergând până la eliminarea acelor boabe ce sunt foarte prăjite sau mai puțin prăjite.
Prăjirea medie a unei cafele de calitate va conduce la amplificarea aromelor. O cafea cu cât este prăjită mai intens, va fi mai amăruie. În general, în gustul cafelei nu trebuie să predomine amarul.
Prăjirea cafelei la o temperatură foarte mare (peste 180 de grade), favorizează apariția acrilamidelor. Acrilamidele sunt substanțe toxice care se formează în urma preparării termice a alimentelor (prăjire sau coacere) și apar în alimentele care conțin amidon și pe care le consumăm cel mai des: cartofii prăjiți, produsele de panificație, chipsurile din cartofi.
Cafeaua prăjită la temperaturi ridicate, prezintă riscul de apariție al acestor substanțe toxice. Pentru a elimina orice fel de riscur,i alegerea documentată a unui tip de cafea este foarte importantă. Temperatura de prăjire este un aspect foarte important. Un proces de prăjire lent la temperaturi care nu depășesc 180 de grade, crește calitatea cafelei.
Pentru cei mai mulți dintre noi cafeaua e un ritual, e un moment, la fel este și pentru mine, dar îmi place să fie unul cât mai special.
Dacă vreți să gustați o cafea adevărată, cu un gust authentic, vă invit să încercați cafeaua Kohi, pe care puteți să o comandați boabe sau râșnită. indiferent că aveți un expresor sau un filtru obișnuit, puteți alege nivelul de măcinare, pentru a beneficia la maxim de aroma și gustul cafelei.
Vouă cum vă place să vă beți cafeaua de dimineață? Care este ritualul vostru?
Laura says
Bună, Anca.
Am auzit că e foarte important procesul de prăjire al cafelei dar iată că nu auzisem până acum de această cafea. Îți mulțumesc. O voi încerca și eu pentru că sunt mare amatoare de cafea și ritualul prin care o beau.
Anca says
Si eu am ramas surprinsa cand am aflat informatiile astea, tocmai de aceea am vrut sa le impartasesc cu cat mai multa lume.
Carmen says
Ador să beau cafea 😍 Pentru mine, varianta cea mai potrivită este aparatul de cafea. Dar, din când în când, mă răsfăț și cu alte specialități. Mulțumesc de recomandare, voi încerca 🙂
Ana says
Eu nu (mai) beau cafea, dar zău că am simțit aroma ei citind articolul tău. Mi-am adus aminte de copilăria mea când mama râșnea cafea la mașina electrică. Deși trezirea de dimineață era destul de brutală în acest fel, mă calmam cu aroma cafelei făcută pentru tata :).
Ritualul meu de dimineață include apă, yoga, meditație, ceai.
Anca says
Ma bucur ca ti-a placut articolul meu. Din cate vad si ritualul tau contine putin timp pentru tine. Cred ca orice mama are nevoie de un astfel de moment la inceput de zi.
Ana says
Super! Noi ne-am cumparat un espressor acum vreo doua luni si mereu cautam cafea noua pe care sa o incercam. Multumim pentru idee!
Alexa Stanescu says
Eu am avut o perioadă în care îmi cumpăram cafeaua boabe, de câteva luni nu am mai făcut asta, și o rășneam eu, doar cât imi trebuia pentru o porție. Mirosul de cafea râșnită nu se compară nici măcar cu cel al cafelei făcute.
Ritualul este diferit:cand merg la munca, imi beau acolo cafeaua, pe la ora 10, iar cand sunt in weekend acasa, dupa micul dejun imi place sa beau cafeaua impreuna cu copilul(are si el cacao).