Înainte să avem copiii, eu și soțul meu ne făceam mereu tot felul de surprize de zilele noastre de naștere. Nu ne cumpăram obiecte, ci ne făceam altfel de cadouri: excursii surpiză, bilete la spectacole renumite sau petreceri surpriză. De când au apărut copiii însă, spontaneitatea a mai scăzut un pic și am trecut pentru câțiva ani la cadouri mai clasice. Anul ăsta de ziua soțului meu, mi-am dorit să revenim la tradițiile noastre și la cadourile care ne plac atât de mult.
Încă de la începutul lunii August m-am gândit să caut bile de avion pentru un city break, dar fiind încă perioadă de concedii, prețurile erau destul de mari. Iar pentru anumite destinații, orele de zbor erau destul de prost aranjate (plecare după-amiaza, sosire dimineața). Îmi doream să vizităm un oraș în care nu am mai fost. Și în timp ce făceam simulări de zboruri și bilete de avion, am văzut o reclamă pentru zboruri către Cluj. În câteva minute verificam deja prețurile și orele de zbor pentru această destinație, iar spre surpinderea mea prețurile erau foarte bune, iar orele de zbor minunate (plecare dimineața, întoarcere a doua zi seara).
Nici nu am mai stat pe gânduri și am rezervat repede biletele de avion, apoi am căutat imediat cazare. În mai puțin de o oră, aveam cadoul perfect pentru ziua soțului meu: o excursie la Cluj.
Am plecat dimineața devreme dn București, astfel încât micul dejun l-am luat în Piața Unirii din Cluj. Plecâdn atât de devreme, am avut toată ziua pentru plimbări și vizitare.
Ce ne-a plăcut la Cluj
Orașul: clădiri frumoase, arhitectură austriacă, clădiri mari și detsul de bine întreținute (sau renovate), curți interioare fantastice. Atmosfera boemă, foarte mulți tineri, liniște și o senzație de slow living. Nu am avut un plan foarte bine pus la punct legat de ceea ce puteam vizita, dar ne-am descurcat perfect la fața locului cu o hartă mică pe care erau bifate toae obiectivele turistice. Nu am avut nevoie de mașină și am mers foarte mult pe jos, majoritatea obiectivelor turistice fiind foarte aproape de centrul orașului.
Ce nu trebuie ratat: Piața Unirii cu Biserica Sf Mihail (care din păcate este în renovare), Palatul Banffy care acum adăpostește Muzeul de Artă, Casa lui Matei Corvin, Piața Muzeului, Muzeul Farmaciei, Bastionul Croitorilor, Catedrala Mitropolitană, Opera Natională, Palatul de Justiție, Monumentul lui Avram Iancu.
Restaurantele
Din acest punct de vedere, aș putea spune că întrece Bucureștiul. Restaurantele arată foarte cochet, iar mâncarea este foarte bună. Prețurile sunt pe măsură, dar ne-am simțit bine în toate locurile pe care le-am încercat și mâncarea a fost foarte bună..
Casa Boemă – am descoperit-o întâmplăor, în prima zi când ne plimbam. Eu eram fascinate de curțile interioare care se vedeau prin porțile deschise ale clădirilor, așa că începusem să vânez porți decshise și să trag cu ochiul, să văd ce minunății descopăr. Așa am zărit această superbă terasă într-o curte interoară și ne-am propus să revenim seara la cină. Ne-a plăcut mult atmosfera liniștită, iar mâncarea a fost minunată.
Nuka Bistro – unul din multele restaurant bune din Piața Unirii, unde poți servi orice de la micul dejun la cină.
Nomad Gastro Pub – un loc tare simpatic, cu pizza bună și un meniu inspirit din toate colțurile lumii. Ne-au adus creioane colorate și foi de desenat pentru Mark, ceea ce ne-a ajutat să avem un prânz un pic mai liniștit.
Livada – ne-a plăcut tare mult locul ăsta, fiind un restaurant într-o grădină, cu multă verdețeață, pomi și liniște. Au un loc de joacă pentru copii, dar nu este excepțional. Partea bună este că în aer liber oricând copiii își găsesc ceva cu care să se joace.
Parcul Central
Pentru că am fost și cu Mark, am îmbinat și activități potrivite pentru vârsta lui în programul nostru. Așa că vizitarea Parcului Central a fost obligatorie. Nouă ne-a plăcut pentru că este foarte frumos și foarte curat, lui i-a plăcut locul de joacă de lângă parc, chiar de lângă Cluj Arena.
Cetățuia
Este locul în care se poate vedea Clujul de sus. Am coborât de acolo pe jos și am ajuns în Parcul Central, unde Mark a mai bifat o tură de joacă. Am reușit cu greu să îl luăm de acolo și am mai făcut o plimbare pe malul Someșului și am admirat casele minunate de acolo.
Ar mai fi multe de povestit despe Cluj, de exemplu:
- că în stațiile de autobuz sunt amplasate panouri electronice pe care este anunțată ora la care sosește următorul autobuz și chiar se respectă orele,
- Că nu prea am auzit claxoane deși am văzut câteva ambuteiaje
- Că nu sunt mașini parcate peste tot aiurea care să blocheze trotuarele
- Că este liniște și lumea este calmă, nu există agitația nebună care ne macină aici în București (e drept că era vacanță, studenții erau încă departe, copiii nu mergeau la școală și încă nu începuse forfota de toamă, dar am sentimentul că nici când e aglomerat nu e cu mult mai mare agitație).
Nouă ne-a plăcut mult și am decis că vom mai merge la Cluj să ne mai încărcăm cu liniște și să respirăm o doză de normalitate, de viață tihnită, trăită cu bun simț și respect pentru tine și pentru ceilalți.
Leave a Reply