– Mami, vreau cociolată!
– Bine, dar mai întâi mâncăm mâncare și ciocolată la final. Ciocolata este desert. Iar desertul se mănâncă după supă și felul principal.
– Dar eu nu vreau supă! Nici fel principal! Eu vreau cociolată!!
Sau
– Puiule, hai la masă!
– Of, iar mancale! Dar eu nu vreau să mănânc!
– Hai să vezi ce am pregătit ! Avem un meniu special azi!
– Da?! Ce?
– Supă cremă de brocolli și pui cu pilaf de legume!
– Bleah, supa asta e verde! Eu nu mănânc verde! De ce e ialbă verde pe pilaf?
– Nu e iarbă, e pătrunjel!
-Mie nu-mi place pătunzel de ialbă în mâncale! Eu nu mănânc nimic!
Va sună cunoscut scenariile de mai sus? Cum să faci copilul să mănânce echilibrat? Să aibă mese variate, pline de nutrienți și de vitamine, pe care să le mănânce cu plăcere? Cum să îi explici că nu tot ce e bun la gust e și sănătos? Că în spatele ambalajelor colorate cu desene simpatice se ascund alimentele care nu sunt sănătoase?
Pentru mine fiecare masă este o provocare. Încerc de fiecare dată să alcătuiesc un meniu cât mai echilibrat și mai variat, care să îi placă mult mofturosului șef de la noi din familie. Nu îmi reușește de fiecare data, dar de-a lungul timpului am încercat diverse strategii pentru a-l ademeni mai ușor către mâncarea sănătoasă:
1. Mă folosesc de alimentele care îi plac, ca bază pentru mâncăruri. Sunt câteva alimente care îi plac mult și încerc să profit cât mai mult de ele, iar pe lângă acestea introduc în meniu cât mai multe legume sănătoase. De exemplu îi place pilaful. De la banalul pilaf cu câteva legume, am ajuns să fac diverse variante de risotto în care pun: dovlecei, porumb, bucăți mici de brocolli, ardei gras roșu.
2. Cred foarte mult în puterea exemplului, de aceea pregătesc același meniu pentru toată familia și astfel îi arătăm că hrana pe care o alegem este bună pentru noi toți. Nu avem mâncare nesănătoasă în casă (chipsuri, snack-suri, dulciuri în cantități mari, mâncare semipreparată), nu mâncăm mâncare tip fast-food sau mâncare foarte grasă.
3. Îi povestesc multe lucruri despre alimente și cum ne influențează sănătatea, ce efect au asupra noastră. În ultima vreme, Mark a început să fie interesat de corpul uman și am folosit această curiozitate a lui pentru a-i explica care este legătură dintre alimentație și sănătate, cum funcționează corpul nostru în funcție de ceea ce mâncăm și care sunt beneficiile unei alimentații sănătoase.
Mereu îi spun că proteinele ne ajută să creștem masa musculară ca să fim mai puternici, să alergăm mai repede, să aruncăm mingea mai tare, să înotam mai repede. Că legumele verzi ne dau energie, ca să ne putem juca mult afară fără să obosim, iar alimentele prăjite în exces ne pot crea o stare de disconfort, de moleșeală, iar pe termen lung pot provoca probleme de sănătate.
4. Mici jocuri. Recunosc că am și momente în care recurg la jocuri pentru a-l face să mănânce, sau îi aranjez mâncarea din farfurie cât mai haios pentru a-i atrage curiozitatea. De exemplu aranjez legumele sau bucățile de sandwich sub formă de trenuleț, sau creez un tipar după care să mânce alimentele, ca într-un șir: o bucată de cărniță, o legumă, paste.
Dacă și voi aveți probleme cu mofturoșii care încearcă să fenteze legumele din farfurie sau care au preferințe clare pentru alimente mai puțin sănătoase (cartofi prăjiți, fast-food, dulciuri), atunci o să vă bucure vestea pe care v-o dau: începând de saptămâna aceasta, în București avem un spațiu de joacă și învățare, unde pot învăța și pot experimenta ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată!
Acest loc se numește Academia Kinderland și este organizat de Kaufland.
Academia Kinderland este un spațiu unic și revoluționar, în care cei mici vor învață cum să mănânce sănătos, prin jocuri create de specialiști. Programul este destinat copiilor cu vârste între 4 și 14 ani, iar cei mici invată prin demonstrații, jocuri și imagini având că suport mijloace butaforice, digitale și senzoriale.
În acest mod, copiii pot să vizualizeze mecanismele de funcționare ale corpului uman în raport cu mâncarea, să afle cum să combine corect alimentele, să înțeleagă de ce trebuie să consume gustări sănătoase și să aleagă hrană vie în locul celei conservate, dar și să devină responsabili și să evite risipa alimentară.
Alături de copii, în această aventură va fi Supereroul K, care le va explica despre importanța alegerii alimentelor sănătoase și despre consecințele alegerilor greșite. Jocurile prin care trec cei mici sunt super haioase. Ei pot fi detectivi de zahăr și vor vedea ce se întâmplă în creierul lor când consumă prea multe dulciuri, pot pune în balanță să vadă cât efort fizic este necesar pentru o masă nesănătoasă. La final pot crea farfuria ideală cu ajutorul unei aplicații, consolidând toate cunoștințele acumulate.
Mie mi se pare un proiect extrem de frumos și benefic, de aceea vă sfătuiesc să îi duceți pe cei mici, mai ales că intrarea este gratuită. Scopul acestui program este de a le explica copiilor cum le afectează nutriția deficitară sănătatea, aspectul fizic și rezultatele școlare.
Cele mai recente statistici în domeniu ne indică cifre îngrijorătoare: România se află pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă. Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali, trendul fiind crescător. Mai mult de jumătate dintre cei mici sar peste micul dejun și numai o treime consumă legume o dată pe zi.
Programul școlii mobile AKADEMIA KINDERLAND
Pe parcursul a șase luni, AKADEMIA KINDERLAND va poposi în parcările mai multor magazine Kaufland, pentru a ajunge la cât mai mulți copii.
• Prima oprire, între 13 septembrie și 30 octombrie, este în parcarea Kaufland Barbu Văcărescu (Str. Barbu Văcărescu, nr. 120-144).
Urmează parcările:
• Kaufland Basarab, Sos, Orhideelor, nr. 46
• Kaufland Mihai Bravu, Str. Răcari, nr 5
• Kaufland Valea Cascadelor, str. Valea Cascadelor, nr. 3-5
• Kaufland Odăi, sos. Alexandriei, nr. 152
Pentru că spațiul este unul limitat, accesul se face pe serii de copii, prin urmare este necesară programarea vizitei, pe pagină de Facebook Akademia Kinderland sau la 0770.795.133.
Programul este de joi pană sambătă, între orele 10 – 18, și duminică, între orele 11-17. Accesul este gratuit.
Noi deja ne-am înscris și vom merge săptămână aceasta să vedem cum putem deveni mai puternici și mai sănătoși mâncând tot din farfurie! Dar nu doar alimentele care ne plac nouă, ci și pe acelea care ne fac bine organismului.
Andreea Carmen says
Foarte bună strategia ta și foarte faină inițiativa celor de la Kaufland.
Anca says
Multumesc mult! Adevarul este ca de cand avem copii, mancam si noi mai sanatos si suntem mai atenti la alimentatie!
Carmen says
Am încercat tot ce scrii în articol, cu excepția joculețelor. În viitor, voi încerca să fac farfuria să arate mai apetisant. Dacă era fetița mea cu un an mai mare, cred că ar fi fost o experiență minunată pentru ea.
Anca says
Nu functioneaza mereu, dsr uneori are rezultate foarte bune. La noi mai functioneaza si mesele cu prietenii. Cand sunt multi copii la masa, mananca cu pofta.