Prima dată când l-am atins m-a uimit pielea lui extrem de fină și de caldă. Asistenta l-a apropiat de obrazul meu și l-am pupat. Niciodată nu mai simțisem ceva atât de fin și de delicat. Am început să îi vorbesc și s-a oprit din plâns, de parcă m-ar fi recunoscut. A fost magic. Câteva minute mai târziu l-au pus pe pieptul meu și am putut să ne cunoaștem, să îi simt trupul micuț și delicat în brațele mele. M-am minunat de mâinile lui mici cu degete lungi și unghii mari, de sprâncenele dese. Aș fi vrut să deschidă mai bine ochii să îl văd, dar el era flămând și căuta sânul. O moașă m-a ajutat să îl pun la sân și am început marea aventură numită alăptare.
Așa a fost întâlnirea mea cu primul meu copil. Nu știam exact ce trebuie să fac, dar știam că vreau să îl privesc, să îl mângâi, să îl țin în brațe. Așteptasem mai bine de 9 luni momentul ăsta și mi se părea firesc să se întâmple așa.
Cu o lună și ceva înainte de naștere, schimbasem medicul și spitalul unde aveam să nasc, în urma unei discuții legate de protocoalele din spital și de ceea ce îmi doream eu legat de naștere.
“Copiii stau la locul lor în salonul de copii, unde sunt supravegheați mereu de asistente. Dumneavoastră o să stați în salon să vă odihniți după naștere. O să tot aveți timp acasă să alăptați și să stați cu el. Nu vreți două nopți de somn, în plus?”
Asta a o parte din conversația care m-a convins să schimb spitalul cu câteva săptămâni înainte de naștere. Îmi doream să alăptez, să îmi țin copilul în brațe, să fie lângă mine.
Din păcate aceasta este practica în foarte multe spitale din România: copiii stau separați de mame. În primele momente după naștere, copiii sunt cântăriți, spălați, măsurați sau puși pe o masă specială ca să se încălzească. Dacă nașterea decurge fără probleme și atât mama cât și bebelușul sunt bine, locul lor este unul lângă altul.
Organizația Mondială a Sănătății încurajează ținerea bebelușul pe pieptul mamei imediat după naștere, procedură care este benefică pentru sănătatea bebelușului. Mai mult, cercetătorii de la Karolinska Institute au demonstrate o scădere a riscului de mortalitate neonatală cu până la 22% în cazul bebelușilor care au avut parte de Ora Magică.
Beneficiile orei magice sunt multiple atât pentru mama cât și pentru bebeluș:
- Bebelușul se liniștește mai repede, își reglează mai ușor temperatura corpului, respirația și ritmul cardiac
- Alăptarea ese inițiată mai ușor (în primele două ore după naștere copiii au cel mai puternic reflex de supt)
- Pentru mama scade riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiunii și frisoanelor.
Dragi viitoare mămici, pe 11 Octombrie are loc o super conferintă despre alăptare și îngrijirea bebelușului. Conferința se numește Ora Magica a nou-născutului, aici găsiți înformațiile complete legate de eveniment.
La această conferință vor vorbi specialiști în alăptare despre importanța contactului skin-to-skin în prima oră după naștere și care sunt practicile medicale sănătoase legate de îngrijirea nou-născutului.
Iată câteva din subiectele care se vor discuta pe 11 Octombrie:
*Ce proceduri sunt recomandate la naștere pentru bebe și mamă?
*Cum se face “ora magică” în caz de naștere naturala? Dar în caz de cezariană?
*Care sunt nevoile nou-născutului? Cum să i le satisfacem?
*Unde e mai bine să doarmă bebe? În camera lui, în patutul lui, împreună cu părinții…?
*Cum și când să inițiem alăptarea? Procedăm diferit în caz de cezariană?
*Care este cea mai bună poziție de alăptare?
*Ce trebuie să știu despre depresia post-natală? Cum o pot preveni?
Pentru voi am trei invitații gratuite! Dacă doriți să participați, lăsați-mi un comentariu în care să îmi spuneți cum ați vrea voi să fie întâlnirea cu bebelușul vostru.
Invitațiile le voi da prin tragere la sorți!
Termen limita de înscriere: 9 oct ora 23:59.
Tații care participă la conferință primesc atestat de puericultură, care le oferă dreptul la zilele de concediu.
Leave a Reply