Andy avea cam 7 luni când au început să îi erupă primii dințișori. Rodea tot ce prindea: jucării, mâna mea, tubul de cremă pentru iritații de fundulet, furtunul de la pompa de sân, lingurița din silicon, castronul de plastic, bara de la căruț, cablul de la prelungitor. Într-o zi l-am găsit cu un șlap în gură. Nu știu cum i-a dat prin cap să îl roadă, dar era tare fericit. Mușcase deja zdravăn din el și trăgea cu putere. Da, asta este o poveste despre un bebeluș, nu despre un cățel. După câteva zile l-am surprins rozând bara de lemn a pătuțului. Își freca gingia de ea de la stânga la dreapta, precum lupul din poveste care își ascute dinții. Au urmat câteva zile în care a fost foarte agitat, după care a apărut primul dințișor.
Era începutul marii aventuri de apariție a dinților. Acum are șase dinți, iar până vor apărea toți cei 20 de dinți de lapte, trebuie să am grijă pe unde îmi las șlapii și să îi dau copilului niște jucării de dentiție, care să îl ajute să treacă mai ușor peste durere.
De atunci am trecut prin toate simptomele specifice erupțiilor dentare: gingii roșii și inflamate, treziri dese în timpul nopții însoțite de plâns neconsolat, stare generală de agitație, nervozitate, refuzul alimentelor solide și apetit crescut pentru lapte, număr mare de scaune moi, predilecție pentru ros diverse obiecte și chiar mușcat. Singurul simptom cu care nu ne-am confruntat încă, a fost febra.

Momentul erupției dentare nu este același la toți bebelușii, în general erupția dentară debutează în jurul vârstei de șase luni și durează cam până la 2 ani. Debutul erupției dentare variază de la copil la copil și este influențată de factori ereditari.
Ordinea apariției dinților de lapte este următoarea:
- Incisivii centrali
- Incisivi laterali
- Molari primari
- Canini
- Molari secundari

Una dintre preocupările părinților este legată de cum putem să ajutăm copiii să treacă mai ușor peste dureri?
Alăptarea este o metodă foarte bună de calmare și de liniștire a bebelușilor. Suptul alină durerile gingivale datorită mișcărilor repetitive. În plus, se poate întâmpla ca bebelușul să refuze hrana solidă și atunci laptele matern rămâne principala sursă de hrană.
Gelurile de gingii
Știu că există o mare varietate de astfel de produse, dar nu prea am avut încredere să le încerc, deoarece conțin anestezic. Mereu mi-a fost frică să nu aplic o cantitate prea mare sau să nu înghită gelul respectiv, de aceea le-am evitat cât de mult am putut. În plus, de fiecare dată când am încercat să aplic, am fost mușcată de deget, așa că am abandonat această soluție.
Morcov crud
Este una din cele mai vechi metode de calmare a gingiilor inflamate. Am aflat de această metodă atunci când Mark era la prima erupție dentară. Sfatul acesta l-am primit de la o doamnă în vârstă care crescuse mulți copii și cum nu aveam nici o jucărie de dentiție la îndemână, nu am ezitat deloc să încerc. Pentru că era vară, am pus morcovul puțin la frigider și astfel am mărit efectul calmant. Dar am fost foarte stresată să nu cumva să muște o bucată zdravănă cu care să se inece, iar atunci când am plecat de acasă, nu prea am putut să plec cu morcovii după mine.
Jucării pentru dentiție
Sunt cei mai buni aliați ai părinților în lupta cu durerile de gingii, iar copiii le preferă pentru că sunt colorate și haioase. Atunci când le alegeți, trebuie să aveți grijă să fie din materiale de bună calitate, să nu se rupă atunci când copilul mușcă din ele (risc de inec), să fie rezistente dar totuși flexibile și să se poată steriliza sau dezinfecta ușor.
Maimuțica pentru dințișori – Matchstick Monkey
De curând am aflat de o jucărie care a devenit în foarte scurt timp preferata copiilor și a părinților. Este o maimuțică viu colorată, din silicon de calitate alimentară, aprobat FDA (Food and Drug Administration – o agenție federală a Departamentului e Sănătate din SUA care avizează tot ce ține de sănătate, alimentație, medicamente și produse conexe acestor industrii) și nu conține BPA.
Maimuțica asta este fabricată dintr-un material foarte rezistent, dar totuși flexibil, care le permite copiilor să își exerseze abilitățile de mușcători/rozători, fără a le pune în pericol sănătatea. Ea poate fi pusă în frigider și astfel ajută și mai mult la calmarea durerilor, iar atunci când copiii o scapă pe jos, poate fi spălată în mașina de vase și dezinfectată în sterilizator.
Datorită brațelor curbate este foarte ușor de apucat de către bebeluși, iar eu am folosit spațiul dintre brațe pentru a o prinde de cureaua de la căruț. Andy are o dexteritate fantastică la aruncat jucării și am vrut să mă asigur că nu o pierdem și mai ales că nu ajunge pe jos să se murdărească imediat. Așa a rămas agățată de cureaua de la căruț și nu am mai avut grija ei.
Partea superioară este texturată, având aspectul unei periuțe de dinți. Pe aceasă suprafață poate fi aplicat gelul gingival și nu trebuie să ne mai chinuim să masăm gingiile copiilor. Periuța ajunge la gingiile inflamate și calmează durerile beblușilor. Este o soluție foarte bună pentru a aplica ușor și iginic gelurile de dentiție fără să fii mușcat de degat cum am pățit eu.
Eu am observat că Andy preferă exact partea aceasta de periuță și chiar o întoarce singur astfel încât să îi ajungă exact acolo unde simte el că îl ajută.

Maimutica asta simpatică a câștigat multe premii internaționale: Junior design awards 2016, Practical Pre-school awards 2016, Best Mumsnet 2017, Made for mums awards 2017.
În România ea poate fi comandată de pe site-ul delamămici.ro și este disponibilă în 8 culori.


Concurs:
Dragi părinți care aveți bebeluși aflați în perioada erupțiilor dentare, astăzi am pentru voi un concurs tare simpatic, la care puteți câștiga o maimuțică în culoarea dorită de voi. Iată ce trebuie să faceți:
- lăsați un comentariu (pe blog) în care să răspundeți la întrebarea: Care a fost cel mai trăznit/inedit lucru pe care l-a ros copilul vostru pentru a-și calma gingiile inflamate?
- dați un like paginii de facebook Delamamici.ro https://www.facebook.com/delamamici.ro/
- like paginii mele Anca’s diary și postării de pe facebook legată de Concurs
- opțional puteți da tag unui prieten care știți că ar avea nevoie de o astfel de jucărie simpatică.
Data limită a înscrierilor este sâmbătă 13 Octombrie ora 23:59.
Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți cu random.org și anunțat duminică pe data de 14 Octombrie.
Mult succes!
Update: Extragere câștigător
Felicitări Rebecca Mihaela Caragea!
A ros portofelul meu (pentru ca nu am fost atent) 🙂
Cablul de la aspirator😂😂
Astazi am gasit-o rozand fermoarul de la.o pernuta decorativa de pe canapea.
A ros Caloriferul:)))
Al meu roade absolut orice prinde dar cea mai tare chestie a fost când a ros mânerul de la ușa de la intrare… se ridica pe vârfuri, se întindea cu gurița deschisă și rodea liniștit acolo :)))
Marginea căzii și scurgerea din pardoseala de la baie :))
Sosetele lui, i se par foarte interesante ….☺
Nu-mi aduc aminte ce a rontait in perioada eruptiilor dentare, nu cred ca a fost ceva anume, ii dadeam fructe tare la care rodea si cam atat. Imi place mult maimutica, daca o castig, o s-o daruiesc uneia dintre prietenele mele care a nascut recent.
Am inceput sa roadem incarcatoarele, acum tot ce prinde baga in gura nu conteaza….inca nu avem nici un dintisor!
Ceasul de la mana lu’ tati 😊 e preferatul ei pentru ros 😊
Acum o săptămâna l-am prins rozând osul câinelui🙈.
Andrei roade orice! Zilele trecute l-am gasit cu degetul mare de la picior in gura. Nu al lui, al surioarei! 🙂
Buna! Bebe roade tot, dar tot ce prinde baga in gura ( bara de la batut, cablu de la aspirator, adidasi, sosetele lui), si aveam doar 5 dinti pana acum 😛 Asa ca maimutica ar fi bine venita <3
Sosetele ii plac cel mai mult 😅
Portofel, rama foto, ceasul de mana al bunicii, papuci, coada de la matura/mop
Telecomanda
Telecomanda si pantofiorii ei, ii scoate din picior si ii roade
Mititica mea inca nu are dintisori, dar roade cu gingiutele aproape tot ce prinde, ca acusi-acusi apar: degetul mamei, capace, bărbia mamei, jucării, chiar azi rodea pelinca 😂😂
Portofelul lui tati😂😂😂
Slapii, dar mai ales talpa, geanta de piele
Selina mea molfăia într-o noapte camera video (de supraveghere) uitata la ea in patut. Nu cred că o ajuta prea mult dar o molfăia cu spor
Marginea covorului
Draga mea, Eva, roade orice, de la tubul de crema pt iritații de fundulet, cărțile de povesti până a ajuns într-o zi să roadă rucsacul meu!
Jucăriile sunt opționale!:))
Roade tot ce prinde, până și șnurul de la hanoracul și fermoarul
Adidasii ei 😂
Telefoul mobil il roade la greu.se mai uita la un videoclip cu muzica apoi iar roade si tot asa
Bariera de protectie de la pat (night guardian) :)))
Bebelina mea roade colturile canapelei si pernele de pe canapea 😆
Cablul de la telefon 🙂
Avem 2 dintisori,iar preferatul lui de ros este telefonul lui mami😊
Lucas ( 7 luni ) , 2 dintisori, roade sosetele si papuceii din material textil!
Brelocul de la cheile de la masina, avem un an si 2 saptamani, tare ne-ar placea maimutica cea colorata ca sa ne aline durerile si sa apara si primii dintisori.
Covorul de spuma tip puzzle e noua jucarie de rontait. 😁😁
A început să “roadă” partea de plastic de la suzetă. În rest tot ce prinde în mână e bun de ros 😍😂😂
Cel mai nou obiect ros este cureaua de la carucior…nu ii place sa ii fie restransa activitatea, asa ca s-a pus pe ros poate poate reuseste sa evadeze :)))
cureaua de la carucior, patutul, perdeaua… tot ce vede ii face pofta :))))
in principiu, roade tot ce ii pica in mana dar preferatele sunt sosetele :))
Deocamdată, bebelina “roade ” pumnul, jucariile si ridica, care ma dispera 🤣🤣🤣 !
Bebelușul meu roade tot prinde….cel mai mult ii plac capacele de la sticla si lingurita de plastic
Fata mea roade creioanele si culorile fratiorului.
Portofelul lui mami
Roade firul de la foehn si pampersii.
A ros incarcatorul de la telefon, portofel, capacele de la sticle, marginea patutului.