Sunt multe lucruri pentru care sunt mândră de copiii mei, dar dragostea pentru lectură și curiozitatea lui Mark de a citi o carte, de a afla o poveste nouă, mă bucură cel mai tare. De aceea îi cumpăr mereu cărți noi, mergem la târguri de cărți sau în librării, sau le alegem împreună de pe internet. Au fost momente în care am refuzat să îi mai cumpăr o mașinuță nouă sau încă un avion, dar niciodată cărți. Pentru că din astea nu avem niciodată prea multe și parcă mereu mai merge câte o poveste nouă.
Astăzi o să vă povestesc depre cărțile care îi plac lui foarte mult și pe care mă roagă mereu să i le citesc. Ordinea aleasă este aleatorie, nu putem spune că avem un top al preferințelor. Avem și cărți cu povești clasice, dar pe acelea le știți și voi: Frații Grimm, poveștile lui Andersen, poveștile lui Creangă sau Basme populare românești.
Aventurile lui Habarnamde Nikolai Osov – am cumpărat această carte pentru că era preferata soțului meu când eram mic. Poveștile sunt foarte amuzante, Habarnam este un personaj foarte haios și inră în tot felul de încurcături care de care mai trăznite. Tot din aceeși serie fac parte și Habarnam în orașul Soarelui și Habarnam pe lună.
Aventurile baronului Munchaussen – ca și cea dinainte, aceasta este o carte pe care am cumparat-o de dragul copilăriei noastre, doar că aceasta are legătură cu copilăria mea. Mă amuzau teribil minciunile spuse de baronul Munchaussen și imaginația lui bogată. Nu m-a suprins de loc faptul că și pe Mark îl amuză aiuritul baron.
Urmel zoară spre Lună – Urmel și prietenii lui pleacă într-o călătorie fantastică spre lună și explorează spațiul cosmic. Este o carte foarte bună pentru copiii pasionați de spațiul Cosmic.
Prietenul meu norul – Povestea norului este cu totul diferită de povestile clasice. O fetita se împrietenește cu un nor pe care îl crește la ea în camera, până când norul crește atât de tare încât nu mai are loc în casă.
Pillo în căutarea mingii de aur – Pillo este un pitic care trăiește în cărți și rolul lui este să păstreze ordinea în povești. Într-o zi, o bilă de aur cade dintr-o poveste și se rătăcește, iar piticul pleacă în căutarea sa, întălnind tot felul de personaje din altă cărți.
Pietrele lui Aston – o poveste despre un cățel care colecționa lucruri care păreau singure, cum ar fi pietre. Asta până într-o zi în care duce toate pietrele la râu, să stea împreună cu celelalte pietre. Doar că acolo găsește un băț care stătea singur printre multe pietre. “Cadourile lui Aston” este continuarea aventurilor cățelului, dar nu am apucat încă să o citim, o avem pe lista de lectură.
Învățăm? Ce placere! – animăluțele din pădure se hotărăsc să își facă școală! Nu au profesori, așa că fiecare le arată celorlalți la ce se pricepe el cel mai bine. Mie îmi place pentru că este un exemplu frumos despre cum putem învăța câte ceva de la fiecare dintre cei din jurul nostru.
Cărțile cu Ema și Eric, scrise de Ioana-Chicet Macoveiciuc: Împreună, Mami, e gata? și Vacanța pofticioșilor . Nici nu știu să vă spun care ne place mai tare. Ne-am amuzat cu Ema și Eric care trec prin tot felul de experiențe simpatice în cartea “Împreună”, am gătit și am râs citind “Mami, e gata?” Iar apoi am stat cu sufletul la gură alături de ei când au plecat în vacanță. Pot să vă spun că am citit de atâtea ori cărțile astea, încât Mark știe pe de rost multe pasaje. Desenele sunt foarte frumoase, ilustrațiile sunt semnate de Lavinia Trifan.
Adevărul gol-goluț o carte despre subiecte sensibile, cuum ar fi zonele intime ale corpului, discuțiile cu străinii sau frica de anumite situații noi.
Suzi, zâna suzetelor – am cumpărat această carte sperând că ne va ajuta să scăpăm de suzetă, dar nu a fost așa. Povestea este frumoasă, dar pentru Mark nu a avut efectul dorit. (Am scăpat ulterior de suzetă, dar prin negociere).
Seria Ursoc și Rilă-Cavalerilă – am mai scris despre seria asta și cu altă ocazie și o să o tot recomand cu drag. Chiar ne plac tare mult aventurile celor doi prieteni și nu ne plictisim de peripețiile lor din Poiana iepurașilor.
Cartea cu Apolodor – povestea spusă în rime a lui Apolodor, pinguinul din Labrador continua să farmece copiii de zeci de ani (mai exact din 1959). Rimele sunt ușoare, ceea ce face povestea să fie ușor de urmărit pentru copii și de memorat.
De unde vin puiii de animale? – este una din puținele cărți pe care le-am cumpărat înainte de venirea frățiorului mai mic și care chiar ne-a plăcut. Pinguinul pleacă în lume în căutarea unor răspunsuri legate de apariția puilor de animale. El învață care pui provin din ouă și care din burtica mamei lor. La final, cartea are o ilustrație mare pe care sunt desenate mai multe animale și modalitatea de înmulțire a fiecărora.
Enciclopedii și atlase – atunci când nu mai putem face față întrebărilor cu “De ce”, apelăm la atlase și enciclopedii ca să găsim răspunsurile. Cel mai mult ne place “Atlasul Ilustrat pentru copii” de la Corint pentru că are foarte multe informații și pozele sunt frumoas colorate. De curând am cumpărat și cartea “Eu și lumea din jurul meu“, care îi place mult lui Mark pentru că trebuie să deschidă inserțiile din carton pentru a afla răspunsurile la întrebări. “Ce știm despre corpul uman” este o carte pentru copii mai mari și oferă răspunsuri ample despre cum funcționează organismul nostru. Noi am cumpărat-o de la un târg, la insistențele lui Mark, care este foarte curios să știe ce se întămplă sub piele și cum funcționează organele noastre. Este puțin dificilă pentru vârsta lui, dar asta nu ne-a împiedicat să îi citim și el să pună și mai multe întrebări.
Citiți-le copiilor voștri, oricât de obosiți ați fi, oricât de multe treburi sau probleme ați avea. Hrăniți-le curiozitatea, pasiunea pentru lectură! Este cel mai frumos mod de a petrece timp alături de ei. Acest articol face parte din campania #respectyourself, inițiat de Libris.ro.
Copiii voștri ce povești preferate au?
Ana says
Eu inca mai am Aventurile lui Habarnam de cand eram mica, dar mi-ai adus aminte de baronul Munchaussen. Si la mine cartea asta are legatura cu copilaria mea – de abia astept sa i-o arat si Sofiei!
Anca says
Ce frumos că ai păstrat din cărțile tale! Și eu am acasă la ei mei câteva, păstrate de mama și Mark e tare încântat să le răsfoiască!
Simone says
Ah, ce de titluri faine! Chiar am comandat și eu o tură de povești pentru a mea 🙂
Noi “citim” de pe la opt luni (evident, răsfoim cărți și reviste, ne uităm pe poze, identificăm animale), mi se pare esențial pentru dezvoltarea copilului. Și trebuie să recunosc că începe să îmi placă mai mult să comand cărți pentru ea decât pentru mine 😀
Mulțumesc pentru recomandări, le-am trecut în wishlist.
Anca says
Ma bucur că îți plac! Lectura plăcută!
Corina says
Ce colectie de titluri minunate. Sigur, sigur luam si noi Habarnam:) Uitasem de el:)
Anca says
E haios rau, Habarnam! Iti imaginezi ca eu acum l-am descoperit? Cand eram mica mi-a scapat!
Andra says
Sunt super recomandările! Aventurile lui Habarnam, Pietrele lui Aston și Cartea cu Apolodor sunt și printre preferatele noastre :D. Curând, voi posta și eu o listă cu poveștile care ne plac :). Ne găsești aici http://prafdestele.com