Săptămâna trecută, la grădinița la care merge Mark, s-a organizat o strângere de cadouri pentru copii nevoiași. Fiecare copil trebuia să ducă o cutie în care să doneze ceva: haine, dulciuri, rechizite, jucării, în funcție de posibilități.
Discutasem despre Mark de ce urma să facem, atunci când am primit mailul cu inițiativa, dar până am trecut efectiv la punerea în practică au mai trecut câteva săptămâni și bineînțeles că el uitase.
Pentru că am vrut să fiu practică, am ales eu aproape toate obiectele pe care aveam să le donăm, le-am așezat frumos într-o cutie, iar când avea să vină Mark de la grădiniță, urma să îi povestesc și să completăm împreună cutia.
Mare greșeală!
Nu mi-am dat seama nici un moment că trebuia înainte să reiau discuția cu el și să pregătim împreună cutia, pentru că de la a discuta un subiect cu un copil și a-l pune în practică, este un drum lung. I-am prezentat cutia într-un moment total nepotrivit: venise de la grădiniță, înfrigurat și infometat. A fost totul ok când i-am arătat hăinuțele alese, cărțile, rechizitele, dar când a văzut dulciurile din cutie, ceva nu a mai funcționat cum trebuie și a început să plângă că vrea el o Eugenie și că nu poate să se despartă de ea.
Mi-am dat seama că îl luasem complet pe nepregătite, așa că l-am lăsat să mânânce Eugenia, să se liniștească și am reluat toată discuția.
În primul rând, nu îi explicasem clar ce înseamnă copii nevoiași, de ce unii au și alții nu au, de ce este bine să îi ajutăm și pe alții mai puțin norocoși decât noi și de ce este bine să împărțim și să dăruim. De câte ori donam ceva, mă ocupam eu de toată treaba, de cele mai multe ori atunci când el era la grădiniță, iar pe el îl implicasem prea puțin. Mai mult, în cutie erau dulciuri, iar noi încercăm să îi limităm accesul la dulciuri, iar Eugeniile sunt printre dulciurile lui preferate.
După ce a înțeles toate lucrurile astea, a ales singur o mașinuță și o motocicletă din jucăriile lui, pe care le-a pus în cutie și am mers la supermarket să cumpărăm alte două Eugenii pe care să le punem în cutie, în locul celei mâncate de el.
A doua zi a dus el cutia la grădiniță, ca să ajungă la un copil fără părinți sau ai cărui părinți nu îi pot oferi foarte multe lucruri.
Discuția nu s-a oprit aici, iar zilele următoare m-a tot întrebat și am povestit despre ce înseamnă să dăruiești, iar întrebarea pe care mi-a pus-o, aproape m-a blocat:
“Mami, dar Moș Crăciun nu vine la copiii fără părinți?”
Cu greu m-am abținut să nu plâng și i-am explicat că Moșul vine și la ei, dar este frumos să le dăruim și noi ceva, dacă avem posibilitatea. Așa că am hotărât împreună că vom mai dărui și altor copii din hăinuțele și jucăriile lui.
Vorbiți cu copiii voștri despre ce înseamnă să dăruim, să fim buni, să împărțim cu ceilalți, dar luați-i încet, uneori este mai greu pentru ei să renunțe la ceva banal, cum este o Eugenie, dar apoi vor fi deschiși să dea mai mult decât ne putem noi imagina!
Dacă vreți să donați ceva împreună cu copiii voștri, această perioadă este cea mai potrivită. Sunt multe campanii, pentru strângere de haine, de dulciuri sau chiar de jucării penru copii care au nevoie de ele.
Mai jos am făcut o listă cu câteva despre care am aflat de curând, dar voi completa pe măsură ce aflu despre alte campanii:
- Haine groase pentru o iarnă rece, aveți aici mai multe detalii. Puteți dona haine groase pentru adulți, încălțăminte și conserve.
- Yard Sale împodobește Bradul de Crăciun pentru copiii de la Cresa Jiului! 50 de copii abandonati, pana in 7 ani il vor primi. Pe 8 si 9 dec, weekend-ul acesta, poti contribui cu podoabe de plastic sau lemn, sa nu poata fi sparte, bomboane de pom, portocale, oua Kinder etc. de la 10:30 la 18:00 vino la 15 A, bistro-ul care gazduieste Yard Sale, langa SNSPA, pe str. General Constantin Coanda, nr. 15 A. Detalii aici
- Ajutor pentru mamele maltratate și copiii lor, care acum locuiesc la Așezământul Social Sfinții Mihail și Gavril din Comuna Slobozia, județul Giurgiu. Puteți dona bani, sau puteți trimite jucăriil, dulciuri, hăinuțe. Detaliile campaniei sunt aici.
- Fiii Moș Crăciun pentru 100 de copii din Centrul de Plasament din Cehul Silvaniei, județul Sălaj. Campania durează până pe 14 decembrie. Tot ec trebuie să faceți este să duceți un cadou la sediul Pinguinii din București, pentru unul din copiii de la centru. Lista cu vârstele copiilor și detalii despre obiectele pe care le puteți dona, găsiți aici.
La mulți ani de Moș Nicolae! Să fim mai darnici, să fim mai buni!
Laura Carciun says
Multumim mult de tot pentru sprijin. Desi titlul campaniie este Haine groase pentru o iarna rece- pe langa haine de iarna (in special pentru adulti), se pot dona si incaltaminte si conserve 🙂
Anca says
O sa completez atunci descrierea. merci ca mi-ai spus
Mariana Cuc says
Bine de stiut!