Nu știu cum este situația la voi, dar la noi s-a umplut casa de dulciuri și este abia începutul lunii Decembrie. Am primit deja câteva kilograme de dulciuri (și nu exagerez). În timp ce Mark jubilează de câte ori primește câte o nouă atenție dulce, eu nu știu cum să fac să le ascund, pentru că în ritmul ăsta va ajunge fie obez, fie cu multe carii.
Știu că plăcerea cea mai mare a celor care vin în vizită este să aducă ceva dulce copiilor. Supermarket-urile sunt pline cu dulciuri în această perioadă și toate culoarele sunt ticsite cu figurine din ciocolată și tot felul de cutii care de care mai atrăgătoare. Cum să nu le cumperi? La fel, plăcerea cea mai mare a copiilor este să mănânce dulce și nu le putem interzice acest lucru, dar trebuie să avem grijă la cantitate de zahăr pe care o consumă.
Pe termen scurt, efectele consumului de zahăr se traduc în agitație, nervozitate, lipsă de concentrare, somn agitat. Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr dă dependență, și consumat în cantități mari duce la obezitate și la apariția unor boli ale adulților la copii: diabet de tip 2 boli cardio, plus apariția de carii dentare.
Mark nu are probleme cu greutatea, deci aș putea sta oarecum liniștită când mai cere ceva dulce, dar observ efectele pe care le au dulciurile asupra lui și cel mai îngrijorător este faptul că devine agitat și uneori adoarme foarte greu seara.
Nu vreau să îi interzic să mănânce dulce, dar vreau să mă asigur că nu întrecem măsura. Și de aceea, am întrebat un specialist în nutriție care ar fi doza de zahăr recomandată pentru un copil și ce putem face pentru a limita cantitatea de dulciuri pe care o consumă copiii.
Andreea Carmen Radu, consultant în nutriție și mama unui băiețel de 5 ani, a venit în ajutorul meu cu răspunsuri și cu sfaturi concrete:
“Conform OMS, cantitatea de zahăr pe care o poate consuma un copil este de 3-4 lingurite de zahăr pe zi. O ciocolată mică are aproximativ 8,5 g zahăr/baton, adică 1 linguriță și jumătate din porția zilnică. Dacă părinții mai pun și niște cereale cu zahăr la micul dejun, mezeluri sau iaurturi cu fructe, un suc, niște biscuiți, se ajunge foarte repede la cele 3-4 lingurițe.”
Cum putem face să limităm cantitatea de dulciuri pe care o mănâncă copiii noștri, mai ales în perioada Sărbătorilor, când primesc foarte multe dulciuri în dar?
“Dulciurile au făcut parte din copilăria noastră, cred că n-ar trebui să lipsească nici din cea a copiilor noștri, atâta vreme cât sunt de calitate și nu în cantități foarte mari.
Putem să alegem de exemplu câteva bomboane cu un procent mare de cacao (minim 70%) sau un Moș din ciocolată de calitate, tot cu un procent mai mare de cacao, biscuiți sau turtă dulce făcute în casă, produse în care putem controla noi cantitatea de zahăr pusă.
De asemenea, cred că este important ca părinții să poată transmite regulile lor legate de dulciuri chiar și bunicilor sau prietenilor care le trec pragul de Sărbători. Putem să le explicăm că preferăm să le aducă copiilor fructe sau o jucărie simbolică, un set de creioane colorate etc. nu neapărat dulciuri.
Nu-i putem lipsi pe cei mici de bucuria unei bomboane sau a unei prăjituri, dar trebuie să încercăm să le explicăm de la vârste fragede de ce excesul de zahăr nu e e bun.” Andreea – Carmen Radu, Consultant in nutritie.
După discuția cu Andreea, mi-am făcut un plan concret cu câțiva pași de acțiune:
- Atunci când invit prieteni în vizită îi rog să nu aducă dulciuri sau să aducă un singur produs și de dimensiune mică. îi incurajez în schimb să cumpere fructe.
- Fac eu în casă, împreună cu Mark dulciuri cu puțin zahăr sau chiar deloc (folosesc miere sau banane ca să îndulcesc biscuiții sau turta dulce).
- Triez dulciurile. Din dulciurile pe care le primește, pun o cantitate rezonabilă în dulapul la care el are acces și pe care îl știe ca fiind “dulapul dulce”, iar restul le-am pus într-o pungă în alt dulap, unde el nu are acces.
- Dau mai departe din dulciurile primite, dar numai după ce am acordul părinților copiilor respectivi, sau le împart cu prietenii noștri adulți care vin în vizită.
- Când îmi cere “ceva dulce” îl anunț care este porția pe ziua respectivă și îl las să aleagă el ce vrea să mănânce. Chiar dacă uneori se ajunge la insistențe și rugăminți fierbinți, nu îl las să treacă peste porția stabilită.
- Am mare grijă ca seara și dimineața să nu treacă peste ritualul de spălat pe dinți și îi reamintesc mereu că dacă va face carii, consecința va fi că nu va mai putea mânca exact ce îi place cel mai mult: dulciuri.
Voi cum procedați? Le dați liber la dulciuri sau încercați să limitați consumul?
Photo by Patrick Fore on Unsplash
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Daniel H. says
La noi e bine, ca papam noi toate dulciurile. Pitica încă nu e pregătită pentru asta
Anca says
Sunteti norocosi! Sarbatori fericite!