În 2018 mi-am propus să îmi îmbunătățesc stilul de scris și am făcut câteva lucruri în acest sens care m-au ajutat să scriu mai bine, mai ușor și să îmi explorez mai mult latura creativă. Nu sunt chiar trucuri, multe dintre ele presupun multă muncă și exercițiu, dar dacă reușești să te ții de ele, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Am citit
Ca să pot scrie, am nevoie să citesc. Cititul este combustibilul care unge mecanismele mele interioare și care pune în funcțiune rotițele creierului. Cititul mă ajută să îmi îmbogățesc vocabularul, să îmi lărgesc orizontul de expresii și să învăț noi tehnici de scriere. În 2018 am citit 28 de cărti: beletristică, memorii, biografii, cărți de autodezvoltare, cărți despre relația părinte-copil.
Două dintre cărțile citite, au fost legate scris despre creativitate și de îmbunătățirea tehnicilor de scriere:
Misterul Regelui – Stephen King
Misterul Regelui nu este un roman, este un ghid pentru cei care scriu și vor să își îmbunătățească tehnicile de scris. Cartea conține o scurtă autobiografie a autorului, scrisă cu multă autoironie și conține multe sugestii pentru cei care vor să își perfecționeze modalitatea de a scrie povești, însoțite de multe exemple concrete. Am găsit câteva sfaturi pe care am început să le pun în aplicare, dar multe dintre ele se adresează în special celor care vor să scrie romane și să construiască povești mai ample cu multe personaje și multe planuri narative.
Lecții de magie – Elizabeth Gilbert
O carte pe care ar trebui să o citească oricine trece printr-un proces creativ la un moment dat în viață, chiar dacă dacă este vorba despre o prezentarea în power point pentru birou. O carte despre muncă, despre asumarea faptului că inspirația nu vine atunci când stai cu creionul deasupra unei foi albe, despre temeri legate de valoarea creației. Cartea nu oferă o rețetă pe care să o aplici ca să descoperi cele mai adânci taine ale creativității, dar oferă câteva sfaturi simple și ușor de pus în practică: citește, scrie chiar și când nu ai inspirație, exersează, fii curios, găsește-ți un hobby, îmbracă-te pentru întâlnirea cu creativitatea. Dar cel mai important sfat mi s-a părut cel legat de finalizarea unul lucru, chiar și atunci când nu ești 100% mulțumit de rezultat: “Ceva terminat e mai bun decât ceva bun”.
Provocări de scriere
Provocarea de 500 de cuvinte
În luna August am dat curs unei provocări care presupunea ca în fiecare zi să scriu 500 de cuvinte. Provocarea am urmat-o împreună cu alte bloggerițe și m-a ajutat foarte mult să mă țin de un plan și să scriu efectiv în fiecare zi ceva. Nu am luat în calcul emailurile sau corespondența legată de muncă, ci doar acele texte cu potențial de articol pentru blog. Nu mi-am propus să public în fiecare zi ceea ce am scris, dar ca urmare a acestui exercițiu, au rezultat multe texte care într-un final au devenit articole pentru blog. M-a ajutat mult faptul că am făcut acest exercițiu împreună cu alte bloggerițe și ne-am susținut și ne-am încurajat reciproc. La finalul acestui exercițiu am constatat că am căpătat un automatism de a scrie și mi-a intrat în obișnuință să scriu aproape zilnic. Deși am pus accentul mai mult pe cantitate decât pe calitate, a doua zi îmi era mult mai ușor să corectez sau să editez un text deja scris decât să concep unul nou de la 0.
#15daysofwriting – Provocarea lansată de Simona Rentea
Am urmărit cu interes postările Oanei Botezatu timp de 15 zile, când posta la finalul fiecărei zile, pe pagina ei facebook, un text pe o temă dată. Mi s-a părut o provocare interesantă și am rugat-o să îmi povestească despre ce este vorba și să îmi dea leapșa mai departe.
Timp de două săptămâni, Oana mi-a trimis în fiecare seară provocarea pentru a doua zi. Recunosc că erau seri în care îmi spuneam că nu o să reușesc să scriu ceva pe tema respectivă, că nu o să pot răspunde cerinței. Cumva am reușit să parcurg toate cele 15 teme propuse (deși nu au fost chiar 15 zile la rând și am mai avut nevoie de mici pauze) și la final m-am simțit foarte bine că am dus la capăt această provocare.
Spre deosebire de provocarea anterioară, când puteam să scriu ce voiam eu, de data aceasta a fost nevoie să scriu pe o temă aleasă de cineva. Uneori mi s-a părut imposibil, dar am constatat că am reușit să pun pe hârtie și să dau viață unor întâmplări la care nu mă mai gândisem de foarte multă vreme. Astfel am pus în cuvinte câteva întâmplări amuzante de dinainte să am blog și am simțit că am făcut un mare pas înainte legat de scrierea creativă. Câteva din textele scrise în acest exercițiu, le puteți citi pe blog: Călătorie în timp, O poveste cu ninsoare și cu un geam care nu mai voia să se închidă, O poveste despre un plin de motorină și fonduri insuficiente.
Provocarea este concepută de Simona Rentea, iar temele le puteți găsi aici.
Atelier de scrie creativă
Mi-am dorit foarte mult să particip la un curs de scriere creativă, dar toate durează aproape o zi întreagă, iar mie mi-a fost imposibil să lipsesc așa de mult timp de acasă, având doi copii. Mi-am găsit în schimb timp să particip la un atelier de scriere creativă, cu Cristian Lupsa, de la Decât o revistă.
Am învățat câteva trucuri foarte interesante despre tehnica narativă, dar cel mai mult mi-a plăcut acest sfat: arată-le în loc să le spui.
La acest atelier am scris draftul textului Făină cât cuprinde, unul din textele mele preferate din 2018.
Anul acesta mi-am propus să continui exercițiile începute anul trecut, să citesc în continuare și poate reușesc să ajung și la un curs de scriere creativă, așa cum îmi doresc.
Leave a Reply