Parcă ieri mă jucam cu Mark cu jucăriile astea și îi arătam cum să le îmbine, cum să le așeze. Iar acum mă joc cu aceleași jucării, doar că am un alt partener de joacă, pe Andy.
Andy are acum 1 an și 6 luni și se joacă aproximativ cu aceleași jucării cu care se juca și Mark la vârsta lui. Și când spun aceleași, nu mă refer la același gen, ci exact cele pe care le-a avut Mark și care au rămas în stare foarte bună după atât de multe ture de joacă.
Bineînțeles că Andy are acum acces la aproape toooate jucăriile lui Mark și îl fascinează foarte mult tooot ce prezintă interes pentru fratele lui. De aceea a învățat mult mai repede să se joace cu anumite jocuri și asta l-a ajutat și l-a stimulat să se dezvolte mai repede, dar atunci când este singur acasă, se joacă cu jucării oarecum adecvate pentru vârsta lui.
Pe lângă jucării, îl fascinează diverse obiecte din casă și uneori am senzația că văd un film pe care l-am mai văzut, pentru că și pe fratele lui mai mare îl pasionau cam aceleași lucruri:
- cabluri, prize, încărcătoare, telecomandă, mouse, telefon mobil, interfon, aspirator, mașină de spălat, orice are butoane și poate fi băgat în priză
- cutii de plastic și capace, castroane de plastic, orice ustensilă de bucătărie
- mătură, făraș și mop
- bidoane goale de apă
- Orice face zgomot
Dar are și multe jucării favorite, cu care se joacă uneori destul de frumos, spre încântarea mea. Am pregătit o listă cu jucăriile lor favoritele: a lui Mark de acum 3 ani și ale lui Andy de acum:
Mașinuță fără pedale. Nu exagerez când spun că a fost și este jucăria cea mai folosită din momentul în care a intrat la noi în casă. Mark a îndrăgit-o din prima zi și nu a lăsat-o nici o clipă. Chiar și când crescuse prea mare pentru ea, tot se mai juca cu ea. Acum se joacă împreună, se împing pe rând prin casă cu ea sau chiar încearcă să meargă amândoi în același timp.
Jocul cu peștișori – este un joc de dexteritate, care are o undiță cu magnet cu ajutorul căreia trebuie sa pescuiască. Apoi trebuie sa pună peștișorii la loc, și o ia de la capat. Acesta a fost primul joc cu care s-a jucat corespunzător, și am observat că pe măsură ce a crescut, a început să capete din ce în ce mai multă răbdare. Dacă la început se plictisea după primul pește pescuit, acum are răbdare să îi pescuiască aproape pe toți. E un joc foarte drăguț, care și acum îi mai stârnește hohote de râs.
Jucărie pentru dexteritate – este un joc pentru învățarea culorilor și pentru dexteritate. Bețișoarele trebuie așezate la locurile lor, iar apoi când apăsăm, sar de la locul lor. Pe lângă partea educatvă, jocul este foarte haios și am văzut că mulți din copii care vin la noi în vizită se distrează apăsând pe bețișoare.
Omizi colorate – un borcan cu 15 piese colorate, din care se pot face omizi haioase. Folosim acest joc pentru dezvoltarea motricității prin îmbinarea omizilor, pentru învățarea culorilor, pentru sortări și pentru numărat. Pe Mark îl amuzau foarte tare omizile, iar Andy le îndrăgește foarte tare. Nu îndrăznim să plecăm în vacanță fără omizi. Dar mai ales, amândoi au fost pasionați de borcan, pe care îl cară prin toată casa, și pe care îl folosesc uneori drept scăunel.
În rest se mai joacă mult cu puzzleuri din lemn cu câte o singură piesă , jocuri de construit cu piese mari, a început de curând să facă puzzleuri cu câte două piese, îi place să coloreze și îl las să mâzgălească cu cariocile lavabile care se spală ușor, sau cu cărțile watermagic pe caare colorează cu creionul cu apă. De curând au început să îii placă și cărțile cu imagini cu animale sau cele cu sunete de animale și cu povești.
Copiii voștri ce jucării preferate au? Ce le place cel mai mult să facă?
Leave a Reply